• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri dönüşüm tesisleri hakkında bilgi

  • Konuyu başlatan Uluscan Nural
  • Başlangıç tarihi
U

Uluscan Nural

Arkadaşlar sitenize yeni üye oldum. Kendim mühendis değilim. Elektrik malzemeleri üretimi yapan orta ölçekli bir tesisim var. Fakat son 1 yıldır sektör değiştirmeyi ve geri dönüşüm üzerine yatırım araştırması yapıyorum. Gerçeği söylemek gerekirse 2 ana konu üzerine çalıştım. Biri ÖTL ile gazlaştırma teknolojisi ve elektrik üretimi diğeri de atık yağ dönüşüm tesisi. ÖTL için fazla tesis olmaması fırsat gibi dursada aynı anda insanı korkutuyor. Bu iki yatırım için ne düşünüyorsunuz? Veya tavsiye edebileceğiniz başka bir geri dönüşüm konusu var mı? Şimdiden teşekkürler.
 
Bana göre iki sektöründe geleceği olabilecek yatırımlardır. Çünkü direktiflerde, yönetmeliklerde sürekli desteklenen; atıkların bertaraf edilmelerinden önce kaynağında azaltılması ya da "GERİ DÖNÜŞÜM"lerinin sağlanmasıdır. Ama tabi ikisi içinde geçerli olan yargı, maddi olarak geri dönüşlerin uzun, zor ve zahmetli oluşu. Müşteri portföyünüzün geniş olması, zamanında müşteriye ulaşmak, bunların yanında geri dönüşüm proseslerinizin veriminin yüksek olması(şirkete art elektrik, kimyasal vb. gider olarak yansıyacaktır.) Bir diğer nokta ise; çevre kirliliğinin önüne geçerken uygulamak zorunda olacağınız birçok yönetmelik ve yasal düzenlemeler olacaktır. Bunun içinde belli bir dönem için (revizyonlar, iş geliştirmeleri gibi) maddi gücünüzün iyi olması gerekmektedir.
Yapacağınız yatırıma esas olarak çeşitli fon, kredi, destek gibi imkanlardan da yararlanabilirsiniz.
 
Seçkin bey teşekkür ederim, yalnız olabilecek derken şu an için yönetmelikler ve fiziki olarak toplanmaları dışında mühendislik anlamında geri dönüşümde aksaklıklar olabileceğini söylemiyorsunuz umarım.
 
her ikisi içinde geçerli. Geri dönüşüm olayı sürekli olacak bir olaydır. Yani ne zamanki tüketim bitecek, ancak o zaman geri dönüşüme ihtiyac ortadan kalkar. Tabii süreçlerde yaşayabileceğiniz bir çok aksaklık meydana gelebilir. Tasarımınıza yönelik oluşturduğunuz tesisiniz, belki tasarım parametrelerinin altında kalıp, proseslerinizi tam anlamıyla çalıştıramayabilirsiniz. Yada üstünde bir talebe karşılık veremeyebilirisiniz. Bu anlamda ciddi bir süreç oluşturmaktadır. İyi hesap edilmesi gerekmektedir. (bulunduğunuz bölge yatırımınızın ölçeğini belirleyecektir.) Şuan konuştuklarımız okyanusta damla misali. Daha özel sorularınız olursa daha net cevaplayabilirim.
 
Çok geniş kapsamlı sorular biliyorum ama belirtmeye çalıştığım gibi tamamen sıfırdan geri dönüşüm üzerine yatırım planladığımdan bu konuda bölge, tesis, yapılanma bunlar ikinci planda kalıyor. Pazarı olan, maliyeti imkanlar dahilinde ve uygulanabilir bir geri dönüşüm konusu bulabilirsem o zaman diğer adımlar hakkında adımlar atıcam. Bu söylediğim konularda ÖTL için çok laf var ama gördüğüm kadarı ile icraat yok kadar az. Atık yağ konusu sanki daha uygun bir pazar ve yatırım gibi geliyor. O yüzden sizin fikriniz nedir merak ediyorum. Benim konu hakkında mühendisler kadar bilgi sahibi olmam imkansiz, o yüzden bu iki konu hakkında ya da geri dönüşüm hakkında sizin bildiğiniz ve bana söyleyebileceğiniz başka fikirler varsa şimdiden teşekkür ederim.
 
Bana kalırsa da ÖTL kapsamında yatırım yapmak daha uygun geliyor. Çünkü piyasa da yer alan araçlara baktığımızda ki, hala yeni modeller yeni araçlar trafiğe çıkmaktadır, çok ciddi bir pazar var. Ben bireysel olarak 2 yılda bir lastik değiştirdiğimi düşündüğümde çok ciddi bir sirkülasyon ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ekonomik değerinin yüksek olacağını düşünüyorum. Atık yağ konusuna gelince de; gözlemlerim doğrultusunda bu kapsam yer alan firmalar pazara oldukça hakim pozisyondalar. Gerek işleyiş gerekse müşteri memnuniyeti konularında gayet iyiler. Oldukça ciddi yatırımlar devam etmektedir.Bu bakımdan pazardan pay alabilmeniz, farklı olmadığınız sürece zor. Tabi bunların hepsi maddi gücünüz ile doğru orantılı. Yaklaşık 1.000.000 $ gibi bir yatırım ile güzel şeyler ortaya çıkabileceğini düşünüyorum.
Geri dönüşüm yatırımlarına baktığımda ÖTL en mantıklı olanlarından bir tanesi. Bir diğeri de elektronik atıkların geri dönüşümü.
 
Peki bu ÖTL nin gazlaştırılması ile elektrik üretimi tesisinin uygulamada problemi olduğunu düşünüyor musunuz? Konuştuğum 2 mühendislik firması sorun olmadığını söylese de karlılık oranının gayet iyi olmasına rağmen başka herhangi bir tesisin olmamasıda bir o kadar soru işareti yaratıyor. 1.2 MW 'lık bir tesis için 2,5 milyon USD maliyet çıkıyor. Yaklaşık 2,5 maksimum 3 yılda kendini amorti ediyor. Bu durumda nasıl oluyor da kimse bu işe soyunmuyor diye insan düşünmeden edemiyor.
 
Üst