• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Yürürlükte Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 3)

Okan Türe

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
10 Nisan 2010
Firma
.
Resmi Gazete Tarihi: 22 Mart 2020 Pazar
Resmi Gazete Sayısı: 31076
Kimden: Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)
Yürürlük: Yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

İlk yayımlanan tebliğ:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Değişiklik yapan ilgili Tebliğ:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Açıklama:

1) Beyan dönemleri değişmiştir:


Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olsun veya olmasın tüm satış noktaları ile piyasaya sürenler/ithalatçılar Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.

Beyan dönemleri 2020 yılında altı aylık, takip eden yıllar için üç aylık olarak belirlenmiştir.

2020 yılı için altı aylık beyan dönemleri
aşağıda belirtildiği gibi olacaktır:

a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart-Nisan-Mayıs-Haziran.
b) İkinci dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül-Ekim-Kasım-Aralık.

2021 yılından itibaren üç aylık beyan dönemleri ise aşağıda belirtildiği gibi olacaktır:

a) Birinci dönem; Ocak-Şubat-Mart.
b) İkinci dönem; Nisan-Mayıs-Haziran.
c) Üçüncü dönem; Temmuz-Ağustos-Eylül.
ç) Dördüncü dönem; Ekim-Kasım-Aralık.

2) Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemleri için verilmiş olan beyannamelerle ilgili olarak geçici madde eklenmiştir:

Bu Tebliğin yayım tarihinden önce Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemleri için beyanname vermiş olanlar 2020 yılının ilk altı aylık dönemi için verecekleri beyannamelere daha önce beyanname verdikleri dönemlere ilişkin bilgileri dâhil etmeyeceklerdir.

Bu Tebliğin yayım tarihinden önce Ocak/2020 ve Şubat/2020 dönemi için verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden geri kazanım katılım paylarının 31/7/2020 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.
 
Evet Tuğba Hanım. Temmuz ayında şubat-mart-nisan-mayıs-haziran aylarına ait beyan ve ödemeyi gerçekleştireceksiniz. Zaten ocak ayı beyanı ve ödemesi yaptığınız için ocak ayını dahil etmeyeceksiniz. 2020 yılı için 6 aylık beyan (2 dönem), sonraki yıllar için 3 aylık beyan (4 dönem) şeklinde devam edecek uygulama.
 
Merhabalar,


GERİ KAZANIM KATILIM PAYINA İLİŞKİN YÖNETMELİK



BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Kapsam

MADDE 2 –
(1) Bu Yönetmelik yurt içinde piyasaya arz edilen, 2872 sayılı Kanuna ek-1 sayılı listede yer alan ürünleri kapsar.

(2) Bu Yönetmelik;

a) Tekrar kullanıma alınan ürünler, zati ihtiyaç kapsamındaki ürünler, imha edilerek tasfiye edilecek gümrüklü ürün ve eşyalar ile ihraç edilen ürünleri,

b) Kamu kurum ve kuruluşlarının münhasıran asli görevlerinde kullanmak, piyasaya arz edilmemek ve ticari amaç güdülmemek kaydıyla ürettikleri veya bağlı kuruluşlarına ürettirdikleri Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünleri,

kapsamaz.

(3) Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünleri için ülkenin tamamında Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda depozito sistemi uygulayan, piyasaya süren/ithalatçıların depozitolu olarak piyasaya sürdükleri ürünleri için depozito uygulanan miktar açısından bu Yönetmelik hükümleri uygulanmaz.


Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin yönetmelik kapsamında aklıma takılan bir durum var.

Yönetmelik kapsamında Tekrar Kullanıma Alınan Ürünleri kapsamaz olarak belirtilen bir ibare var.

Bu maddeden hareketle örneğin; Ahşap Ambalaj atığı geri kazanım tesisi olarak faaliyet yürüten lisanslı tesisten temin edilen ahşap ambalajın piyasaya sürülmesi halinde, anılan durumun yönetmelik kapsamına girip girmeyeceği konusunda tereddüt yaşadım. Konu ile ilgili yorumlarınızı merakla bekliyorum.

Sağlıklı günler diliyorum.
 
Merhabalar ,

Yönetmelikteki hükümlerde depozito uygulaması belirli ancak GEKAP ta şu an depozito uygulaması bulunmuyor. Özellikle Ahşap ambalaj için çok fazla farklı durum ve muallak var. Yapılan eğitimlerde bu durumlar ile ilgili bir bildiri yayınlanacağı belirtilmişti. Tavsiyem o zamanı beklemeniz.
 
Üst