• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Ben şöyle ufak bir özet toparladım:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Aynı linkten usul ve esaslar ile kılavuzu da çekebilir isteyen. Piyasaya süren bildiriminin aylık haline dönüştürülmüşü gibi bir şey. Tabi ithalat mevzusu da dahil edilmiş fazladan. Ayrıca ambalajlar daha çeşitli ayrılmış (içecek örneği). Akılda kalan sorulara örneklerle yanıt aramanızı rica ediyorum. Bu konuda yönlendirme yapamayacağım (girersiniz/girmezsiniz ya da beyan yapın/yapmayın tarzında). Hepinize bol şans.
 
Merhabalar,
Yazıları okudum, mevzuatı da okudum geri kazanım katılım payına ilişkin yönetmelikte çeve kanunu ek-1 den bahsediyor. Herhangi bir fabrika farklı farklı ambalaj kullanan bi fabrikada ek-1 listesine karşılık gelen ambalaj kullanılmıyor. Bu ambalajlar daha çok gıda vs. malzeme üretenler için uygun bir de elektrikli eşyalar yağlar falan var. Herhangi bir mobilya fabrikasında gekap nasıl belirlenecek vergi dairesinin sayfasını görmedim ama adetli girişler yapılacak ise poşet gibi bizlerde sabit ambalaj yok ki kg olarak ancak çıkarılır bir de birincil, ikincil, üçüncül ambalaj deniyor tamam biz ayırdık diyelim bunları da gib e kg olarak girebilecek miyiz? Ücret neye göre belirlenecek? Ya da ek-1 listesi dışındaki ambalaj kullananlar gekap a dahil değil mi?
 
Ek-1 listesinde plastik, cam,metal,kağıt-karton ambalajlar da var. Örneğin plastik ambalajlar kısmında içecek ambalajların altında "Diğerleri (kg)" yazıyor, içecek ambalajları dışındaki bütün plastik ambalajlar dahil diye yorumluyorum ben bunu, tür olarak ayırmamışlar (PE,PP,PET vb. gibi).
 
@Cem Yılmaz Olmaaazz? Mesleği bırakmak konusunda şaka yaptığınızı düşünüyorum, bence böyle bişey olmamalı. Ben de bu sabah başka mesleklerin çevre görevlisi sınavına gireceğini öğrenince aynı hissiyatlara kapıldım, ancak bu düşüncenin beni mutlu etmedğine karar verdim. Bildiğim bir işi yapmak daha güzel bence.
 
Belirttiğiniz gibi olursa da bu sefer çok fazla tutuyor bedelleri biz normalde 120 tl ye yapıyorsak belgelendirmeyi buradaki rakama göre 400 tl yapıyor. Hiç anlayamadım bu işi de hayırlısı.
 
Geri kazanım katılım payı beyannamesini piyasaya süren olarak nereden nasıl yapılacağına dair bilgisi olan paylaşabilir mi acaba
 
Teşekkür ederim sabahtan beri aynı programı açıp kapatıyorum poşet dışında bir ibare arıyorum aynı yerdeymiş göremedim. :)
 
@dyg Aşkolsun poğaça yapmayı bilmiyor muyum demek istediniz :utan: Şaka bir yana, birkaç sene sonra ciddi ciddi açarsam şaşırmayın. He mesleği bırakır mıyım orasını bilemiyorum. Böyle giderse zaten Bakanlık poğaçacılara da çevre danışmanlık yeterliliği verir. Aynı anda iki iş yaparım.
 
@Yasemin Mendeş söylediğiniz gibi bedeller daha yüksek olacak. Normalde yıllık 100 TL tutuyorsa belgelendirme bedeli aylık ya da 3 aylık periyotlarda yapılacak bildirimlerin ödemesi yıllık 500-600 TL'yi bulacak. Yani 4-5 kat fazla ödeme yapılacak devlete... Maalesef tüm piyasaya sürenler tabii. Yani mobilya fabrikası da olsa başka bir üretim sektörü de olsa piyasaya ambalajlı ürün sürüyorsanız ya da ambalajlı ürün ithal ediyorsanız bildirim yapmak zorundasınız. Ek-1 sayılı listedeki ürünleri ayrı değerlendirmelisiniz.
 
Merhaba arkadaşlar benim madeni yağ üreten firmam var . Anladığım kadrıyla birincil ambalajı teneke bunun beyanı yapılmayacak ıkıncıl ambalajı yani karton ve madeni yağın beyanı mı yapılcak. Birde gelir idaresine muhasebecileri girdiği zaman orda girecekleri yer belli mi ?
 
Merhabalar;

Piyasaya işlenmemiş çipura-levrek pazarlayan firmamız var, ambalaj beyanlarında yurt içine sunulan miktar ambalaj miktarı 1000 kg altında kaldığı için bugüne kadar ödeme yapılmamıştı, şimdi GEKAP kapsamında yurt içine sunduğumuz aylık ambalaj miktarına göre kg ambalaj başına 40 krş mu ödeme yapacaklar? Çevre Kanun Ek-1 Listesi dışında piyasaya sürülen her ürün için sonuç olarak 1. ambalaj kullanılıyor. Dolayısıyla yurt içinde piyasaya ürün sunan tüm işletmeler artık ücret ödeyecek anladığım kadarıyla.

Teşekkür ederim.
 
Merhabalar meyve paketleme üzerine bir firma da çalışıyorum.
Meyve paketleme esnasında birincil ambalaj/satış ambalajı olarak viyol,karton kutu veya plastik kasalar kullanıyoruz .
İkincil Ambalaj /Grup Ambalajı :karton köşebent,streç film ve şerit mazlemelerini kullanıyoruz
Üçüncül ambalaj/Nakliye Ambalajı olarak :ahşap paletleri kullanmaktayız.
GEKAP bildirimlerimde beyan kısmında bu gruptan sorumluyuz fakat ödemeler kısmında hangi ambalaj grubundan sorumluyuz
Yönetmelikte kafam da oturmayan noktalardan biri
Konu ile ilgili yardımlarınızı rica ederim .
Teşekkür ederim
 
Beyan ettiğiniz ambalaj türlerinden kaç kg piyasaya sürdüyseniz, o ambalaja tekabül eden kg başına ücreti ödeyeceksiniz. Öncelikle piyasaya sürerken kullandığınız bu ambalajların türlerini belirleyin (plastik, kağıt-karton, ahşap gibi), daha sonra piyasaya sürdüğünüz ürünlerde bu ambalajların kg bazında miktarını hesaplayın, daha sonra ambalajlar beyan edildiğinde ödemeniz gereken tutar karşınıza otomatik olarak çıkacak. EK-1 listesinde de ambalajların kg başına ödenecek ücretleri mevcut
 
Merhabalar, geri kazanım katılım payı hakkında bir sorum olacaktı,
şubesi olan firmalar için merkez firmanın bulunduğu vergi dairesinden beyanı yapılmakta, aynı durum piyasaya sürülen ambalajlar içinde geçerli mi?
 
Üst