• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Bence bu sene oyle olmayacak gibi ve beyanı bekletmek en mantıklısı ilk olarak ikisindende para alabilirler. Hem geri kazanım katılım payı adı altında hem de belgelendirme ücreti kapsamında.
 
@dozsoy3 Aslında değişen bir şey var, önce "GERİ KAZANIM KATILIM PAYINA İLİŞKİN YÖNETMELİK" bekliyorduk piyasaya sürenler olarak şimdi ise "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecekm esasları" bekliyoruz. ama haklısınız beklemek konusunda ben de birşeyin değişmediğini düşünüyorum
@Maunvan evet ikisinin de önünü açmışlar ve ucu nu açık bırakmışlar gibi algıladım bende
 
Piyasaya sürenler 1 ödüyorsa 12 ödeyecek bence baya büyük bir değişiklik ve her yıl bir önceki yılı ödüyordu şimdi peşin peşin her ay ödeme yapacak.. mali açıdan ve bildirim yöntemleri açısından baya bir değişiklik içeriyor.
 
Serhan Bey merhaba,

(12) Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir.

bu maddeden dolayı çok yüksek miktarlar çıkmayacak gibi duruyor. Yanlış yorumluyor olabiliriz.
 
o maddeyi ben de okudum ancak belirsizlikler çok fazla o nedenle en kötüyü düşünmek gerekir.. yarın firmanız hani böyle değildi derse sıkıntı olur.usul esasları beklemek ve görmek gerekir.
 
Yönetmelik maalesef çok yetersiz! Kafa karışıklığından başka bir şey ifade etmiyor. Yıl sonuna acelece yetiştirilmiş gibi duruyor.
Piyasaya sürülen ambalajları kimin toplayacağı kimin belgelendireceği ifade edilmediği gibi parayı yatıran yapılmış sayılacak gibi bir işlem gözüküyor maalesef.

Amaç para toplamaksa bunun yerine ambalaj üreticisinden direkt parayı alsalar daha rahat olurdu o da piyasaya süren firmalara eklerdi böylelikle çözülmüş olurdu hemde herkesi kayıt altına almış olurdun..
 
merhabalar 2019 yılında piyasaya sürülen ürünlerin beyanlarını şuan hangi sistem üzerinden uygulayacağız çevre görevlisi yapar diyor fakat kanundaki gibi uygulama nasıl yapılacak
 
İlerleyen günlerde netleşir. Şu an için 2019 u ambalaj bilgi sistemi üzerinden yaparız gibi geliyor. 2020 sonrasında her ay mı yoksa her yıl mı yapılacağı netleştikten sonra Geri Kazanım Katılım Payı Bildirim Sistemi üzerinden yapılacaktır.
 
herkese merhaba,
bu geri kazanım katkı payını " işletmenin üretmiş olduğu ürün içinde ödemesi gereken ödeme" olarak mı anlamalıyız ? :D
Yönetmelikte "Bu Yönetmelik yurt içinde piyasaya arz edilen, 2872 sayılı Kanuna ek-1 sayılı listede yer alan ürünleri kapsar. " şeklinde.
 
Bu madde 5 12. Bend ile ilgili olarak bu gekap listesinde gecen urunlerin ambalajlarini kastediyormuş mesela pilin kutusu gibi.. yani satis ambalajlari gekap odeyecek
 
Üst