• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Serhan Bey, bu maddede satış ambalajlarından geri kazanım katılım payı ödenmeyecek diyor fakat, örneğin kola kutusu da bir satış ambalajıdır. Ama ek-1 listesinde ücretlendirilme yapılmıştır. kola için ayrı bir ücretlendirme de yok. O kısmı tam anlayamadım. İçecek ambalajları satış ambalajı olsa dahi ödemek zorunda mı oluyoruz ?
 
@Cem_B icecek ambalaji olarak odeyecek 3 kr olarak gozukuyor haricen bir odeme belki genisletilmis uretici sorumlulugu kapsaminda cikabilir
 
@kubraeren Evet, benim de anladığım o şekilde. Hatta, beyanların nereden olacağı bile henüz kesinleşmedi çünkü artık gelir idaresi başkanlığı üzerinden yürütülecek diye biliyorum işlemleri ve ambalaj bilgi sistemi kullanılmayabilir. Bu konu da @Hüseyin Can Ceylan üstadımız konuya daha hakim sanırım. forum içinde kendisinin bilgilerinden faydalanmaya çalışıyorum (:
 
Söyledikleri üzere yönetmeliğin uygulanması ile ilgili bir şey çıkaracaklardır. Bu haliyle birbiriyle çok çelişiyor. Özellikle satış ambalajından geri kazanım katılım payı almamaları, bende hem ambalaj beyanının belgelendirmesinden hem de GEKAP'yan pay alınması ihtimalini doğurdu, umarım o kadar da değildir :)
En iyisi Şubat'ın sonuna kadar beklemekte fayda var;)
 
@yeniçevreci teşekkür ederim elimden geleni paylaşmaya çalışıyorum.Beyan için bekleyeceğiz fakat şöyle bir durum var;
01.01.2020 tarihinden itibaren piyasaya sürülen ürünler için geçerlidir yeni çıkan yönetmelik.
E o zaman 2019 yılında piyasaya sürülen ambalaj atıkları ne olacak? diye bir soru sormamız lazım kendimize.Şuan istesenizde beyan yapamazsınız zaten çünkü 7 günlük bir beyan yapılamaz yine yönetmelik gereği.
Herşeyi geçtim halen yürürlükte olan ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği değişmedikçe bu konuştuklarımız havada kalır.
Şu an mevcut 2 yönetmelik birbiri ile çakışıyor(ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği ve gekap yönetmeliği)
tüm bu süreçleri de geçtim galiba bu forumda ki hiç kimse fiyatlara da dikkat çekmemiş.
Sizden ricam geçmiş senelerdeki yükümlülük ve ödediğiniz bedelleri şuan ki mevcut fiyat listesi ile karşılaştırmanız ve çıkan ücretleri işvereninize yada danışmanlık yaptığınız firmaya söylemeniz hazırlıklı olmaları gerekiyor.
[automerge]1578378363[/automerge]
@ateş hocam yanlış anlamışsınız satış ambalajı ile kasıt örnek veriyorum hem akü hem pil hem lastik hemde yağ için zaten bir gekap alınacak,
ekstradan bunlarda kullanılan 1. ambalajlarda gekap alınmayacak deniliyor.

ayrıca fiyatlar ile ilgili @serhanmaden üstadın taa nisan mayıs aylarında yayımladığı bir tablo vardı hatırlayanlar varsa onu bi incelemelerini isterim.
 
@Hüseyin Can Ceylan Benim de çok öğrenmek istediğim aslında sizinde belirttiğiniz gibi 2019 yılının beyanının nasıl ilerleyeceği. Yeni uygulama ile mi yapacağız eski uygulama ile mi ilerleyeceğiz, o da bir karmaşa. Sanırım bunun için beklemek dışında bir şey yapamıyoruz.
Bu arada konunun belirsizliği o kadar ön plana çıkıyor ki, ücret konusuna kimse dikkat dahi çekemiyor. Anladığım geçmiş dönemlerde yükümlülüklerini YK lar üzerinden yapan firmalar avantajlı olacak ama bundan sonra ki yükümlülüklerde herkes için aynı şartlar geçerli.
Bi de daha tam olarak iade - mahsuplaşma - ödeme - birincil ambalajın ödemesi - ikincil ambalajın ödemesi veya satış ambalajının uygulaması - ödemesi nasıl olacak kafamda oturtmuş değilim. yeni çıkacağını beklediğimiz uygulama - klavuz - genelge - tebliğ filan ne ise, orada ki parçalarla birleştirince kafam da herşeyin izahatini yapmış olacağım sanırım (: yani inşallah
 
Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik yayımlandı
02 Ocak 2020
Çevrenin korunması ve çevre kirliliğinin önlenmesine yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Çevre Kanunu’na eklenen geri kazanım katılım payı başlıklı Ek Madde 11’de “Yurt içinde piyasaya arz edilen bu Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerden poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya süren/ithalatçılardan bu listede belirtilen tutarda geri kazanım katılım payı tahsil edilir…” hükmü yer almaktadır.
Anılan hüküm gereğince Bakanlığımızca hazırlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik 31/12/2019 tarihli ve 30995 (4. Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmelikte Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerden (plastik poşet, lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, ilaç, elektrikli ve elektronik eşya ile içecek ambalajı dâhil tüm ambalajlar) poşetler için satış noktalarından, diğer ürünler için piyasaya sürenlerden/ithalatçılardan tahsil edilecek geri kazanım katılım paylarının belirlenmesi ve bu payların beyan edilmesine, tahsilatına ve izlenmesine yönelik esaslar belirlenmiştir.
Ambalaj atıkları ile bazı özel atık grubunda yer alan atıkların yönetiminde bu atıklara esas ürünleri üreten/piyasaya süren işletmelerin Çevre Mevzuatı uyarınca “Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu” ilkesi kapsamında finansal sorumlulukları 2005 yılından beri mevcuttur. Bu işletmelerce piyasaya sürülen ambalajlar ve diğer ürünler için (piller, aküler, elektrikli ve elektronik eşyalar, madeni yağlar vb.) atık yönetimi maliyetlerine katılım payları ödenmektedir. Bu katılım paylarının toplanması ve kullanımı 2020 yılına kadar yukarıda anılan ürünleri üreten/piyasaya süren işletmelerce oluşturulan birlik/kuruluşlarca gerçekleştirilmiştir.
2005 yılından beri yürürlükte olan bu uygulamada; piyasaya süren işletmelerce doğrudan veya temsilcileri aracılığı ile yapılan katılım payı uygulamaları, Çevre Kanunu Değişikliği ile Bakanlığımız uhdesinde yürütülecek “geri kazanım katılım payı” uygulaması olarak değiştirilmiştir.
Bu doğrultuda; 10.12.2018 tarihinde Çevre Kanununda yapılan değişiklik ile yürürlüğe girecek olan geri kazanım katılım payı tahsili uygulaması yeni bir uygulama olmayıp, vatandaşlara doğrudan bir mali yük getirmeyecektir. 2005 yılından beri var olan bu ücretlerin artık Bakanlığımız koordinasyonunda toplanarak kullanılmasını sağlayacak bir uygulama değişikliğidir.
Hali hazırda %13 olan geri kazanım oranının 2023 yılında % 35 ‘e çıkarılması öncelikli hedefimizdir. Geri kazanım payı uygulaması, çevrenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla Bakanlığımızca başlatılan Sıfır Atık Projesinin tüm ülke sathında yaygınlaştırılması ve sürdürülebilirliğinin temininde önemli katkı sağlayacaktır.
Yönetmelik'e ulaşmak için
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
.
 
''Çünkü her çıkan yönetmelik, genelge ve tebliğde bir sonraki adımı bekliyoruz.''??
Kesinlikle katılıyorum kafa karışıklığı devam ediyor bekleyecez :)
 
Üst