• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Hüseyin Can Ceylan kafam daha da karıştı.. Burda ki satış ambalajı bizim piyasaya süren olarak ambalaj beyanında doldurduğumuz satış ambalajı değil mi?

Fiyatlar konusunda ilk çıktığında bilgilendirme yapmıştım firmalara hatta kaç yıldır belgelendirme yapmayan firmalar bile yapmıştı.

Fiyatlar artacak o belli ama burada,
- Belgelendirmeyi kim yapacak,
- %100 ü mü yoksa ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğinde ki %60 ı mı olacak,
- iki yönetmelik beraber mi olacak,
- Ayrı ayrı 2 yere de mi bildirim yapılacak,
- Her ayın 15 ine kadar bir önceki ayın bilgileri girilecek mi?
Hepsi havada şu an ve bir sonraki yayımlanacak usulleri bekliyoruz..
 
@ateş satış ambalajı evet piyasaya sürülen ambalajı kastediyor.
Ama danışmanlık yaptığınız firmalardan pil üreticisi,akü üreticisi,bitkisel yağ üreticisi,lastik üreticisi varsa bunlarda kullanılan 1. satış ambalajlarını bildirmenize gerek yoktur deniliyor.Neden diyecek olursanız GEKAP da zaten lastik,pil,akü,bitkisel yağ(litre başına) alınan bir ücret var adet başına(çevre kanunu ek-1 fiyat listesinde mevcut ürünler) bunlarda.
örneğin akü üreticisi ürettiği akü başına bir ücret ödeyecek,ama bunda kullandığı 1. satış ambalajı olan aküyü saran pe-pa yı bildirmeyecek,ama aküyü 1 karton kutu da sevk ediyorsa karton kutuyu bildirecek yada nakliye de ahşap palet kullanıyorsa bunu bildirecek.
örneğin pil üreticisi,ürettiği pil başına zaten bir ücret ödeyecek ama pili kapladığı 1.satış ambalajı olan kompozit kağıt yada karton ambalajı bildirmeyecek(satış noktalarında bulunan 2 li yada 4 lü halde satılırken kullanılan ambalaj)ama pilleri koyduğu karton kutu,karton kutuları sardığı sihtink naylonu ve nakliye de kullandığı paleti bildirecek.

belgelendirmeyi hazine ve maliye bakanlığı yerine getirecek(nasıl ve kiminle işbirliği yapacak henüz belli değil)
%100 geri kazanım olacak.(yani piyasaya ürün süren firmalar eskisi gibi %54 yada %56 gibi artan oranlarla değil %100 geri kazanım sağlayacak)
yönetmelikler de revize mutlaka sağlanması gerekiyor yoksa birbirine ters düşüyor.
tek bir bildirim yapılacak örneğin plastik poşet bildirimi GİB(gelir idaresi başkanlığı) üzerinden yapılmaya başandı aynı şekilde ambalaj atıkları içinde bir kullanıcı adı ve şifre alınarak GİB üzerinden bildirim yapılacak.(ödeme de keza aynı şekilde gib üzerinden)
bildirim zamanları tarihleri yada ne sıklıkla bildirim yapılacağını hazine ve maliye bakanlığı belirleyecektir şeklinde kanunda madde geçiyor.
 
@yeniçevreci YK lar üzerinden geçmiş yükümlülüklerini getirenler bence avantajlı(fiyat listesi üzerinden yorumum)
Ama eski yükümlükler ile ilgili dikkat ederseniz hiç kimse konuşmuyor hatta bahsi dahi geçmiyor.
ama bana kalırsa onlarla ilgili bir af falan çıkarsa ortalık karışır.
çıkmazsa da yeni fiyat listesinden yaptırılmaya çalışılır ise yine ortalık karışır.
Bu konu çıkmaz bir sokak aslında herkesin de söylediği gibi bekleyip göreceğiz :D
 
Ayrıca en önemli konudan bahsetmeyi unuttum,
Eski den bildirim yapıldığında ihracatı fazla fazla giren firma sahipleri ve danışman firmadaki arkadaşlar artık böyle birşey de mümkün olmayacak
artık yurt içine sürdüğünüz miktarlar mahsuplaşma yöntemi ile birlikte kontrol edilecek.
tabiki her zaman bir kaçma yöntemi de var sistemden
Madde 12 2. ve 3. fıkra
iade işlemleri üzerinden geri kazanım katılım payı tahsil edilebilir deniyor.
aklınızda bulunsun belki işe yarar :D
 
piyasaya süren yükümlülüğü olan bir firma artık çevko vb firmalar ile çalışmayıp
ücreti bakanlığamı yatıracak
 
Yanlış mı anlıyorum bilmiyorum ama bu beyanı yaparken firmanın muhasebecisi ile eş güdümlü gitmek gerekiyor? Önceden biz kendimiz gerekli yerleri doldurur onaylama işleminin yapardık şimdi bu sürece muhasebeci de dahil olacak
 
bildirim ve ödemeler gelir idaresi başkanlığına yapılacağından dolayı daha çok muhasebe departmanını ilgilendiren bir konu dolayısı ile iş birliği yapılarak çalışmakta fayda var.
sorumlu mühendis miktarları çıkaracak bildirim ve ödeme işlemleri muhasebe-finans departmanına ait olacak.
bana kalırsa hepsini muhasebe departmanı yapsa daha iyi çünkü satış ve faturalandırma kısmınada onlar bakıyo sonuçta tek elden halledilebilir gözüküyor.
 
arkadaşlar 150110 ile ( ıbc ve kontamıne bıdonlar ) kontamine ambalaj satıyoruz geri dönüşüm / geri kazanım ) tesisine bu katkı payı içine gırıyor o zaman onuda eklıcez fatura keserken ?
 
piyasaya süren firmaları ilgilendiriyor bu durum, benim mantığıma göre sizin geri dönüşüm firmasına gönderdiğiniz ambalajların zaten piyasaya sürülme esnasında beyanı yapılmış ve katılım payı ödenmiş olacak piyasaya süren firma tarafından
 
=) benım mantıgıma göre de öyleydı muhasabe departmanı tak dıye sorunca bende ikileme düştüm bır danışayım dedım arkadaslarıma
 
@Bursa_Çevre_İSG @Hüseyin Can Ceylan @Beril Çataltepe yani daha önce piyasaya sürüldüğü için size ambalaj olarak gelen bir ürün. benim düşünceme göre de ambalaj, atık ambalaj olduğundan bildirim yapmayacağımız ve hali ile faturaya eklemeyeceğimiz. Sanıyorum ki; bu klavuz çıkana kadar böyle konuları bu platformda görüş sora sora ilerleyebileceğiz.
 
Üst