• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Merhaba arkadaşlar , herkese iyi çalışmalar diliyorum.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinde geçen sene elektronik ortamda geri kazanım katılım payı beyannamesi gönderme talep formu diye bir ek paylaşılmış. Tesis veya firma adına beyan yapabilmek için bu formu her tesis veya firma için ayrı ayrı doldurup kullanıcı adı, parola ve şifre alıp mı devam etmeliyim? Bununla alakalı bir işlem yapmış arkadaş veya arkadaşlarım yardımcı olursa sevinirim, şimdiden teşekkür ederim :)
Not: Formu buraya bırakıyorum
IMG_7079.jpgIMG_7080.jpg
 
@Hüseyin Can Ceylan Malum konu ile ilgili bir klavuz yayınlanacağı beklentisi var. Acaba o klavuz ile mi bu talep formu faaliyete geçecek. Şu an sadece bekleme safhasındayız sanırım.
Bana öyle geliyor ki malum klavuz yayınlandığında buradan çokca yorumlar ve paylaşımlar yapılacak. Hayırlısı ile yayınlansa idi şu klavuz (:
 
merhaba; gekap yönetmeliği 5.madde 12. fıkrada "Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir." hükmü bulunmaktadır. Bu kapsamda sizce seracılıkta kullanılan domatesleri bir arada tutmaya yarayan direk ürünle temasta olan pvc ve kağıt ambalajlar birincil ambalaj mıdır?
Bir diğer sorum ise tekstil ürünlerinin dış ambalajı( mesela havlu,nevresim dış ambalajı ve etiket kartonu) sizce birincil ambalaj diye mi geçiyor?
ayrıca ek-1 listesinde kağıt karton ağırlıklı kompozit ürünler (mesela meyve suyu ve süt ambalajı) birincil ambalaj olmuyor mu? eğer oluyorsa gekap yönetmeliği ekinde neden bir fiyat biçilmiş?
Yorumlarınız nelerdir teşekkürler.
 
Merhaba, yönetmelikte belirtildiği gibi, geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerin satış ambalajlar için ödeme alınmaz ama ürününüz ek-1 listesinde yer almıyorsa onun satış ambalajı için para ödeyeceğiniz için kağıt karton veya içecek ambalajlarının ücretleri mevcuttur. Diğer sorunuz ise bence, ürünleri bir arada tutmayı sağladığı için ikincil ambalaj olarak düşünüyorum.
 
Grup ambalaj (ikincil ambalaj): Birden fazla sayıda satış ambalajını bir arada tutacak şekilde tasarlanmış, üründen ayrıldığında ürünün herhangi bir özelliğinin değişmesine neden olmayan ambalajı, şeklinde tarif edilmiş. eğer ikincil ambalaj diye değerlendirsek içinde satış ambalajı(birincil ambalaj) olmuyor. nevresim takımının direk üstünde pe,pvc poşet var. birde isim etiket kartonu var. o yüzden kafa karışıklığı oluştu. önceden birincil ambalaj olarak beyan ediyorduk.
 
Harun Bey merhaba; ilgili maddede geri kazanım katılım payına tabi ürünlerin birincil ambalajları için ücret ödenmeyeceği belirtiliyor. Örneğin buzdolabını piyasaya süren bir firma buzdolabı için ücret ödeyecek iken, buzdolabını içine koyduğu karton koli için bildirim yapacak, ancak karton koli için ayrıca ücret ödemeyecektir. Domates ise Kanunun Ek-1 listesinde yer almadığı için, piyasaya sürülürken birincil ambalajı dahi olsa ücret ödeyecektir.
 
Çevre kanununda nasıl olacağı yaziyor aslinda ocak ayi bildirimini 24 subata kadar yapip 28 subata kadar odenecegi anlasiliyor.
Piyasaya sürenler daha önceki sistemde bir önceki yıl piyasaya sürülen miktarları belgelendirirken, Çevre kanunu Ek madde 11’ e bakıldığında artık her ay bildirim yapıp sonraki ayın 28 ine kadar ödeme yapılacaktır.
 
Belirttiğiniz madde (birincil ambalajdan GEKAP alınmaması) bitkisel yağ, madeni yağ, pil gibi ürünleri olanlar içindir. Ana gönderim yaptığınız üründen GEKAP ı yüklüce aldıkları için birincil ambalajdan GEKAP almaya gerek görülmedi sanırım. Bitkisel yağ, madeni yağ üretim yapan tesisler için ciddi bir maliyettir GEKAP. (Diğer sektörleri incelemedim ama onlar için de yüksek maliyettir.)
 
gülce hanım bence bakanlık bu kadar detaylı bir işlemi yapamaz gibi geliyor. 8 yıldır hayali ihracatları yakalayamadı bunu da es geçerler
 
Üst