• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Hüseyin Can Ceylan Bugüne kadar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı na bildirim yapıyorduk. Artık maliye de işin içinde ve çok ciddi paralar ödenecek. Bu sebeple işi sıkı tutarlar bence. Önceden para belgelendirme kurumlarına gidiyordu. Şuan para devlete yatacağı için de oldukça önemli bir konu GEKAP.
 
@Gülce Somaklar 15-16 milyar tl beklentisi varmış ilk yıl için hazine maliye bakanlığının antalyada ki kongre de bahsetmişlerdi biraz.
iade işlemleri ile ilgili vergi daireleri üzerinden mi acaba işlemler yürütülüyor muhasebe kısmına pek hakim değilim.
şayet vergi dairesi üzerinden yürütülüyorsa biraz sıkıntılı olabilir.
 
Benim bildiğim gelir idarelerine beyanname verilecek. Poşetlerde yapıldığı gibi. Ama usul esaslar yönetmeliği çıkınca kesinleşir nasıl olacağı bence.
 
Son düzenleme:
@Gülce Somaklar ambalaj daha çok olur gülce hanım geçmiş tüik verilerinden yağ üretimine bakmıştım tahminen 1-2 milyar tl oluyordu çıkan rakam,ama ambalaj atıkları aksi söylenmezse şayet %100 geri toplatma getirilse sadece heryerde şubesi olan marketler 2-3 milyar tl ödeyecek duruma geleceklerdi galiba.
 
Merhabalar herkese,


Yönetmelik yayınlandıktan sonra bu başlığı her gün takip ettim. Çok sayıda forum kullanıcısı gerek fikirleriyle, gerek paylaştıkları dökümanlarla yardımcı oldular. Emeklerini teşekkürlerle anıyorum herkesin.
Bu kadar paylaşıma rağmen hala kafamda deli sorular var :D

Tüm ürünlerimiz ahşap ambalaj ile sevk ediliyor. Bazıları palet, bazıları kendi özel imalatımız olan ahşap ambalaj ile.
Bazı paletlerin içinde kolilenmiş ürünlerimiz olabiliyor. Bu kolilerin içinde teneke veya plastik kova ile sevk ettiğimiz materyal de olabiliyor.
Tüm bu ürünler de haliyle naylon ambalaj ile sarılmış, çemberlenmiş ve etiketlenmiş oluyor.

Başlığa yazma amacım kendi sorularıma cevap almak değil. Konuyla ilgili aydınlatıcı metin, klavuz vb. edinen arkadaş var mıdır acaba?
Burada tartışıldıkça biraz daha azalıyor soru işaretleri. Belki benim gibi soru işaretleriyle takip eden başka arkadaşlar da vardır.

Şimdiden teşekkürler.
 
tek metin olarak 2019 şubat mart ayında yayımlanan çevre kanunu ve aralık 2019 da yayımlanan geri kazanım katılım payı yönetmeliği bunlara ek olarak da ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği.

sizin kafanızın takıldığı nokta yada çözemediğiniz kısım neresi?
 
Arkadaşlar kafalar epey karışık, piyasaya süren konumunda olan işletmelerdeki beyanlar çevre görevlisince onaylanacak diyor. bu nasıl bir onay olacak acaba ?
Bildirim ve beyanların doğruluğu ve kayıtları
MADDE 10 – (1) Sürekli bir çevre görevlisi istihdam eden veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti alan veya çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu bulunan piyasaya süren işletmeler ile ödeyecekleri geri kazanım katılım payı miktarı 50.000 Türk Lirası’ndan fazla olan piyasaya süren işletmelerce bu Yönetmelik kapsamında yapılacak bildirim ve beyannamelerine esas veriler 2872 sayılı kapsamında tanımlanan çevre görevlisi tarafından incelenip onaylanır.

ikinci bir sorum: mevcutta piyasaya süren işletmeler mart ayına kadar bir önceki yıl piyasaya sürdükleri ambalajları beyan ederlerdi (EK5) sonrasında da yetkili bir firma ile (Tükçev, Çevko vs..) anlaşır (isteğe bağlı) belgeleme yükümlülüğünü yerine getirirlerdi. bu çıkan yönetmelikten anladığım kadarıyla ise 2020 yılından itibaren ocak ayı piyasaya sürülen ambalaj beyanı şubat ayında yapılacak ve ödenecek. peki 2019 yılındakileri nasıl ve nereye yapacağız? ?
 
Merhabalar,
Serbest Bölgede yer alan ve yurt içine ürün gönderimde ambalaj kullanan tesisler, bu ambalajları için de geri kazanım katılım payı ödemeleri gerecek midir?

r) İthalat: Başka ülkeler, serbest bölgeler veya ilgili mevzuat uyarınca bu bölgelere eşdeğer kabul edilen özel birimler menşeli ürün, eşya ve/veya malzemenin Türkiye Gümrük Bölgesi içinde millileştirerek serbest dolaşıma sokulmak sureti ile yurt içine alınmasını,
s) İthalatçı: Kanunun ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünleri kendi nam ve hesabına millileştirerek serbest dolaşıma sokulmak sureti ile ithal eden gerçek veya tüzel kişiyi,
 
yazılı evrak onayı olabilir yada e imza ile onay olabilir.
2019 yılı belgelendirmesi belli değil henüz, ve yetkilendirlmiş kuruluş ile de sözleşme yapılmayacak artık.
 
Faaliyet konusuna göre çevre izin ve lisans yönetmeliği kapsamı dışında olup, "ödeyecekleri geri kazanım katılım payı miktarı 50.000 Türk Lirası’ndan fazla olan piyasaya süren işletmeler " çevre yönetim hizmeti almak/çevre görevlisi çalıştırmak zorunda mı olacak yani?
 
Duyuru BaşlığıAmbalaj Bilgi Sistemi Güncellemeleri
Duyuru Yayınlanma Tarihi23.01.2020
Duyuru İçeriğiAmbalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğine uyum amaçlı olarak Ambalaj Bilgi Sisteminde güncelleme/bakım çalışmaları yapılmıştır. Yapılan güncellemeler sistem üzerinde yer alan kullanıcı kılavuzlarına yansıtılmıştır.
Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği uyarınca yapılacak bildirim/beyan/belgelendirme işlemleri Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik uyarınca yapılacak beyan ve ödeme işlemlerinden bağımsız olarak devam edecektir.
Ambalaj Bilgi Sistemi, sadece Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği kapsamında yapılacak bildirimlere yönelik olup Geri Kazanım Katılım Payı uygulamalarına yönelik beyan ve ödeme işlemleri ise Hazine Ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen ayrı bir sistem üzerinden ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslar uyarınca ayrıca gerçekleştirilecektir.
Ambalaj Bilgi Sistemine girişlerde öncelikle firma ve kullanıcı bilgilerinin güncelliğinin sağlanması gerekmekte olup kullanıcıların sistemde yer alan diğer sayfalara erişim izni bilgi girişi tamamlandıktan mümkün olacaktır. Ekonomik işletmelerce 2020 yılı için (2019 yılında üretilen, tedarik edilen, piyasaya sürülen ambalajlar) yapılacak bildirimlerin 31.03.2020 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.
[automerge]1579865549[/automerge]
merhaba, ekli duyuruyu gördünüz mü?
ambalaj bilgi sisteminde yayımlanmış ve 2019 beyanları için ek-5 açılmış.
 
MADDE 10 – (1) Sürekli bir çevre görevlisi istihdam eden veya çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti alan veya çevre yönetim birimi kurma zorunluluğu bulunan piyasaya süren işletmeler ile ödeyecekleri geri kazanım katılım payı miktarı 50.000 Türk Lirası’ndan fazla olan piyasaya süren işletmelerce bu Yönetmelik kapsamında yapılacak bildirim ve beyannamelerine esas veriler 2872 sayılı kapsamında tanımlanan çevre görevlisi tarafından incelenip onaylanır.

"İle" ifadesinden, kapsam dışını ilgilendirmiyor gibi algılamıyorum ben. ?
 
@jn6zo bi iki yorum daha almak iyi olur bahsettiğiniz koyu puntolu cümleyi okuyunca sanki kapsam dışındaki firmaların da danışmanlar aracılığı ile bu işleri yapması gerektiğini yorumladım ben.
 
arkadaşlar merhaba meslekte yeniyim tekstıl sektöründeyız kumaş satarken naylona sarıyoruz, ipliği satarken koli kullanıyoruz piyasaya süreniz belgelendirmede öyle yapılmıs önceki yıllarda bu yılkı gekap ve pıyasaya suren durumumuz nedir ?
 
Üst