• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Fatih Koçak @Hüseyin Can Ceylan kafamda ki karışıklığı düzeltmek için siz değerli üstadlara danışmak istedim. @Fatih Koçak beyin bahsettiği gibi ikincil ve nakliye ambalajı için hem GEKAP hem de belgelendirme yükümlülüğü için fiyat ödenecek ama ürünü direk sardığımız ambalaj için sadece belgelendirme yükümlülüğü için ödeme yapacağız. Kafam da doğru mu oturtmuşum acaba. İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkürler (:
 
Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir.

Ben de daha önce bu konuda uyarılmıştım, her birincil ambalaj için geçerli değil bu durum bilginiz olsun. Gekapta ayrı olarak ödemesi bulunan ürünler için geçerli; Örneğin Bitkisel yağ için ödeme gerçekleştireceksiniz ama yağı koyduğunuz plastik şişe için ödeme yapmayacaksınız. Buna ek olarak kolileme yaparsınız koli için yine ödeme yapacaksınız.
 
kumaş için naylon ve kumaş arasındaki karton masura için
iplik içinde aynı şekilde masurası,naylonu varsa ve kolisi için ücret ödeyeceksiniz.
@Fatih Koçak hocam karıştırmış olabilir o detayı gekap bedellerinde 1. ambalaj muafiyeti sadece gekap ek1 listesinde yer alan gekap bedellerinin direk temin edilen malzemelerden muaf.
bitkisel yağ,madeni yağ,pil,akü vs gibi ürünler.
 
@Aytaç Emre verdiğiniz örnekte yağı koyduğunuz plastik şişe için ödeme yapmayacaksınız derken GEKAP ödemesi yapmayacağız ama her sene yaptığımız ve daha önce adı belgelendirme yükümlülüğü olarak geçen ambalaj beyan sistemi üzerinden ödeme yapacağız, bunu doğru algılamış mıyım diye sormak istedim, burada ki siz değerli üstadlara (:
 
@yeniçevreci yok hocam yanlış anlamışsınız.

ambalaj beyan sistemi üzerinden ödeme zaten yapılamıyor.
Bu seneye mahsus danışmanlık yaptığınız firmalar hem ambalaj bilgi sistemine 2019 yılı atıklarını beyan edeceksiniz ve YK lar ile anlaşıp 2019 yükümlülüğünü yerine getireceksiniz,hemde gekap sistemi üzerinden 2020 beyanlarını aylık yada 3 aylık beyan edip aylık yada 3 aylık ödemesini gerçekleştireceksiniz.
 
@Hüseyin Can Ceylan aslında benim kafamı YK ların durumu karıştırıyordu, o zaman 2020 yılında piyasaya sürülen ambalajlar için herhangi bir ücret ödenmeyecek sadece 2019 yılında piyasaya sürdüğümüz ürünleri son kez ödeyeceğiz, anladığım kadarıyla. artık YK ların işi bittiği için orası yanlış anlamama neden oldu sanırım.
ilgi ve yardımınız için teşekkürler
 
Arkadaşlar, danışmanlığını yapmakta olduğumuz bir çamaşırhanemiz var. bu işletme yıkamış olduğu tekstil ürünlerini yıkama sonrasında ürünleri nakliye sırasında kirlenmesin diye hışıl denilen şeffaf poşetlere sarıp göndermektedir. bu tesisi biz yıllardır. ambalaj atığı piyasaya süren olarak (nakliye ambalajından dolayı) belgeledik. sanırım burda yanlış yapmadık. şimdi yeni çıkan yönetmelik ile 2020 yılında aylık olarak bunların geri kazanım katılım payı beyanı yapılması gerekecek (yine nakliye ambalajından dolayı) biz bu beyanlarda 25.01.2020 tarihinde yayınlanan geri kazanım katılım payı tutarlarından hangisini baz alacağız. bu konuda önerilerinizi bekliyorum.
 
Merhaba
Daha önceden Ambalaj Bildirimi için serbest bölgelerde muaf olduğuna dair yazımız mevcuttur. Buna istinaden muaf olabilir mi diye düşünmüştüm.
Peki ambalaj beyanı içinde yapılması gerektiğini mi düşünüyorsunuz?
 

Ekli dosyalar

  • Ambalaj Muafiyet.png
    Ambalaj Muafiyet.png
    138.7 KB · Görüntüleme: 69
@bernatanis 2011 yönetmeliğine göre diyor geçerliliği kalmamış bir yazı.
ayrıca serbest bölgede olup da belgelendirme yapan birçok firma biliyorum.
[automerge]1580196413[/automerge]
il çevreden bir görüş alın berna hanım tekrardan belki gemlik ilçesine özel bir yaptırım olabilir.
bildirim için 2 ayınız var görüş alın ona göre hareket edin.
 
Hocam doğrudur, Ayrıca ambalaj belgelendirme , gekap süreçlerinde meslektaşlarımıza verdiğiniz cevaplar ve geri dönüşler için çok teşekkürler.

Bilgilerinizi paylaşıp arkadaşlarımıza ve bana yardımcı olmanız çok güzel :)
 
@jn6zo koyu puntolu ifade danışmanlık hizmeti veya çevre mühendisi bulundurmuyor olsa bile ödeyecekleri katılım payı 50.000 Türk lirasını aşarsa onaylatma zorunluluğu var 50.000 altında ise onaylatma zorunluluğu bulunmuyor olarak yorumluyorum.
 
Merhabalar,

Yazının bazı görselleri buraya gelmedi
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
den ulaşabilirsiniz.


GERİ KAZANIM KATILIM PAYI YÖNETMELİĞİ NELER GETİRİYOR..
Posted on
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
by
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Geri Kazanım Katılım Payı Yönetmeliği Neler Getiriyor..
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı köklü değişiklikler yapmaya devam ediyor. Sıfır atık hamlesi sonrası, plastik poşet kullanımının azaltılması için market poşetlerinin ücretli olması ve şimdi de GEKAP yönetmeliği ile çevre için toplanan ücretlerin arttırılması hayata geçirilmiştir. Ambalajlı ürünü satılmak üzere piyasaya sürenler, bu ambalajları toplayan ve geri dönüştüren firmalar ile belgelendirme süreci yani piyasaya sürenlerin yükümlülüklerini yerine getiren Yetkilendirilmiş kuruluşlar bu yönetmelikten ciddi olarak etkilenmektedir. Üç tarafın da nasıl etkileneceğini sizlerle paylaşmak isterim.
Piyasaya Sürenlere Etkileri
Ambalaj atıkları, piller, atık yağlar, lastikler gibi birçok ürünü piyasaya süren firmalar GEKAP yönetmeliğinden doğrudan etkilenecektir. Şimdi bu etkilere değinelim.
  • Piyasaya sürenler daha önceki sistemde bir önceki yıl piyasaya sürülen miktarları belgelendirirken, Çevre kanunu Ek madde 11’ e bakıldığında artık her ay bildirim yapıp sonraki ayın 28 ine kadar ödeme yapılacaktır.
  • Ambalajlar için 2020 yılında %60 olan toplama yükümlülüğü GEKAP ile %100 e çıkmış oluyor. Piyasaya süren firmaların bu bedellerin üzerinden bütçesini hazırlaması gerekir. Yükümlülükte ve fiyatlardaki artış piyasaya sürenlerin bildirim miktarlarında ciddi azalmalara sebep olabileceği düşünülmektedir.
  • Ambalajlar için çok uygun bedellerle yapılan belgelendirme işlemleri yerini 8 ila 10 kat artacak fiyatlar ile GEKAP ödemelerine bırakacak. Ayrıca PS’ler de 2020 yılında hem 2019 yükümlülüğü hem de 2020 yükümlülüğü birlikte ödemek zorunda kalınacaktır.
  • GEKAP yönetmeliği Madde 5-12’ de ( Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir.)Bu madde ile pil ambalajı gibi GEKAP ek 1 listesinde yer alan ürünlerin üzerindeki birincil ambalaj kast edilmekte veya bitkisel yağın ambalajı anlatılmaktadır. Bu ifadenin yönetmelikte daha net ifade edilmesi gerekmektedir.
  • Genişletilmiş üretici sorumluluğu kapsamında Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliğinden gelen yükümlülükler mevcut GEKAP ile gerçekleşmiş sayılamaz. Bu kapsamda firmaların belki de yetkilendirilmiş kuruluşlarla çalışmalara devam etmesi gerekebilecektir. Madde 8-f’de (Atık Yönetimi Yönetmeliği ile genişletilmiş üretici sorumluluğu kapsamında tanımlanmış olan ürün ve malzemelere yönelik yükümlülüklerini bu ürünlerin ilgili mevzuat uyarınca ayrıca yerine getirmekle, yükümlüdür.) genişletilmiş üretici sorumluluğunun devam ettiğine işaret etmektedir.
  • Çevre danışmalığı almayan veya çevre görevlisi olmayan firmalarda 50.000 TL üzeri GEKAP bildirimlerinde çevre görevlisi onayı istenmektedir.
  • PS’ler piyasaya sürülmek üzere ithal edilen ürünler için ithal ettikleri andan itibaren GEKAP oluşmakta ve piyasaya sürmüş gibi ödemesini yapmakla yükümlüdür.
  • Ambalaj atıkları kontrolü yönetmeliği kapsamında depozito uygulamaları yapılmaktadır. Ancak Bakanlığın belirlediği depozito sistemi haricinde uygulanan sistemler için mahsuplaşma ve GEKAP’tan muafiyet oluşmamaktadır.
Toplama Ayırma Tesislerine Etkileri
Bugüne kadar toplama ayırma tesisleri (TAT) belediyelerde yaptıkları toplama hizmeti karşılığında belgelendirme destekleri alıyordu. Bu destekler çok yüksek olmasa da bir şekilde piyasaya sürenlerden toplanan bedeller yine toplama sistemine aktarılmaktaydı. Yeni sistemde GEKAP tahsilatı Hazine tarafından yapılacak ve bu toplanan tutarlar çevre için kullanılmayacak gibi görünüyor. Aynı şekilde, diğer özel atıklar için de toplayan firmaları destekleyen mekanizma ortadan kalkmış oluyor.
Dünya genelinde hurdaların aşırı değer kaybı yaşaması ile ham madde değeri üzerine kurulmuş toplama sistemleri çökmektedir. Türkiye için de hem belgelendirme desteklerinin ortadan kalkması hem de hurda fiyatlarının aşağı yönlü hareketi toplama firmalarını belediye toplaması yapamaz duruma getirecektir.
Toplama ayırma firmalarının yerini uluslararası atık yönetim firmaları alarak bu atıkları toplamak, ayrıştırmak ve geri dönüştürmek için belediyelerden ciddi rakamlar talep etmesi de ihtimaller arasındadır. Yerli atık yönetim firmaları bu rekabet ortamında varlıklarını uzun süre sürdüremeyecektir.
Ne gibi sonuçlar ortaya çıkabilir ?
  • TAT’lar belediye çalışması yapmak için çöp firmaları gibi hizmet ücreti talep etmek zorunda kalacaklar. Marketler, okullar gibi atığını sıfır atık sisteminde toplayan kurumlar atıklarını satabilmesi durumunda, sadece konutlarda oluşan ambalaj atıklarını toplama maliyeti yüksek olacaktır.
  • Mevcut durumda belediyeler ihaleye çıkıp üzerine para alarak toplama işlemi yaptırıyordu. Yeni durumda toplama firmaları belediye çalışmalarını bırakabilir. Belediyeler ise bu atıkları toplatmak için çöp firmalarına ek ücretler ödeme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Ayrıca, toplanan atıkların büyükşehir belediyelerinde uluslararası firmalar tarafından işletilen atık ayrıştırma ve atıktan türetilmiş yakıt üreten tesislere nakliyesi ve değerlendirilebilecek atıkların direkt enerji amaçlı kullanılması gibi durumlar ortaya çıkabilir.
  • Sıfır Atık Yönetmeliği ile bir çok kurum ve kuruluş ayrı topladıkları atıklarını satabilecek duruma gelirse, bu da yine toplama firmalarının bu atıklar için hizmet sunan butik atık yönetim firmalarına dönüştürebilir.
  • Belediye toplaması için TAT’lar tarafından yapılmış olan araç ve tesis yatırımları kullanılmaz atıl duruma düşebilir. Birçok tesis sadece belediye toplaması yaptığı için kapanacaktır.
Yetkilendirilmiş Kuruluşlar
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetki almış 12 STK yıllardır yürüttükleri piyasaya süren yükümlülükleri işlemlerini artık yapamayacaklar. Resmi olarak yetki belgeleri olmasına rağmen STK’ların işletme giderlerini karşılayabilecek ve mevcut personel yapısını koruyabilecek mali güçleri bulunmamaktadır. GEKAP ile kirleten bedel öderken, toplama ve genişletilmiş üretici sorumlulukları nasıl yerine getirileceği anlaşılamamaktadır. Yetkilendirilmiş kuruluşların yıllardır atık yönetimi konusundaki tecrübelerini bir kenara atmak veya gözden çıkarmak gelecek yıllarda Türkiye’de atık yönetimi konusunda ciddi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, AB kapsamındaki geri dönüşüm hedeflerinin de GEKAP ile ulaşılamayacağı anlaşılmaktadır. Hane halkından yapılan toplama miktarını arttırmak hedeflenirken diğer toplanan atıkların kayıt dışı olarak toplanmasına yol açabilecektir. Kısaca mevcut sistemde toplama oranlarına dahil edilen sokak toplayıcılarının topladığı miktarlar yeni sistemde belediye sistemine girmeyeceği için geri kazanım rakamları düşecektir.
  • Yetkilendirilmiş kuruluşlar atık gruplarına göre mutlaka Sıfır Atık Vakfı altında desteklenmelidir. Vakıf içerisinde ilgili atık grubunun yönetimi konusunda söz sahibi olmalıdır.
  • GEKAP ödemeleri, piyasaya sürenlerin oluşturduğu atıkların geri toplanmasını, ayrıştırılmasını ve geri dönüşümünü desteklemesi gerekmektedir. Ancak hazine tarafından toplanan bu ücretlerin tekrar sisteme dönmesi mümkün değildir. Bunun yanında genişletilmiş üretici sorumluluğu toplama, ayırma ve geri dönüşüm safhalarının da desteklenmesi gerektirdiği bilinmektedir.
  • Yetkilendirilmiş kuruluşların her biri o atık alanında uzmanlaşmış kadrolara sahiptir. Her atık türünün farklı gereksinimlerini bilmek ve bu atıkları yönetmek uzmanlık gerektiren konulardır. Türkiye genelinde belediyelerin mevcut yapısı düşünüldüğünde birçok yanlış uygulamanın ve eksikliğin yeni sistemde karşımıza çıkacağı aşikardır. Mevcut durumda belediyelerin yaptığı geri dönüşüm ve sıfır atık yatırımlarının büyük kısmı işletme yetersizlikleri sebebiyle kullanılmaz hale gelecektir.
  • Yetkilendirilmiş kuruluşlarda çalışan yüzlerce yetişmiş elemanın işsiz kalması beklenmektedir. Hatta bazı yetkilendirilmiş kuruluşlar işten çıkarma işlemlerine başlamış durumdadır.
Sonuç olarak; GEKAP ile piyasaya sürenlere ek maliyetler gelmektedir. Bu maliyetlere rağmen piyasaya sürenlerin toplama, ayırma ve geri dönüşüm yükümlülükleri nasıl yerine getirileceği bilinmemektedir. Ülkemizde faaliyet gösteren birçok uluslararası firma ödeyeceği GEKAP harcamalarının çevre harcamaları için kullanılıp kullanılmadığını sorgulayacaktır. Bununla birlikte genişletilmiş üretici sorumluluğunu yerine getirmek için yetkilendirilmiş kuruluşlarla çalışma yapmak zorunda kalabileceklerdir. Yaklaşık olarak hesaplanan Tablo 1’de görüldüğü gibi piyasaya sürenlerin önceden ödediği belgelendirme ücretlerine göre GEKAP ile ödeyeceği tutarlar arasında malzeme türlerine göre 20 kat artış olan ürün grupları bulunmaktadır.
gekap-fiyatlari-225x300.png

Tablo 1. Piyasaya Sürenlerin yaklaşık olarak ödeyeceği birim fiyat listesi
 
Tam karşılığı çevre yönetim hizmeti olmasa da bir hizmet alacaklar o halde. Zaten iş ilanları da yayınlanmaya başladı. Burada aklıma gelen bir diğer soru; 1 Çevre Görevlisi kaç firmaya kadar gekap bildirimi onaylayabilecek? Çevre yönetim hizmeti veren ve yönetmeliğe göre atama günleri dolu olan çevre görevlileri hizmet verdikleri firmalar dışında gekap onaylayabilir mi örneğin.
 
Üst