• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Merhaba,
Geri kazanım katılım payı hakkında paylaşılan yazıları tebliği inceledim fakat hala kafamda bir şeyler netleşmedi.
Sünger üretimi gerçekleştiren firmamız, ürünü paketlemek için plastik ambalaj kullanıyor, bu birincil ambalaj sınıfına mı giriyor? Bu ambalaj için beyan yapılıp, geri kazanım katılım payı ödemesi yapılmayacak mı?
 
Merhaba ,

Ürettiğiniz süngerin plastiği dahil tüm ambalajları için gekap ödemeniz gerekiyor. Birinci ikincil olarak ayırmanıza gerek yok çünkü sizin ürününüz ek 1 listesinde değil.

Özetle tüm ambalajların beyanını yapacaksınız eğer üretici iseniz.
 
Sıfır atık şube müdürü demirhan küçük, TAT firmaları balyalı gönderdikleri malzemler için balya teli ücretini beyan edip ödeyeceklerini ankara toplantısında söyledi evet.
beyan olmaz. ürünler piyasaya sürmüyoruz doğru haklılık var.
Fakat balyalı göndermek şirket menfaatine olduğu için bildirim yapılması gerekltiği gibi bir durum yorumladım ben.
Sonuçta dökme de gönderebilirsin fakat dökme malzmede 10 sefer yapacakken balyalı sevkiyatta 1 sefer yapıyosun ve balya teli üretimine sebep olup ürün kullnıyorsun, yorumlamam bu yanılıyorda olabilirim.
 
Ek- 1 dediğiniz Çevre Kanunu eki mi? Eğer öylese ki plastik ambalaj (diğerleri) için 40 kr./kg fiyatlandırması mı uygun oluyor?
 
yani gerçekten kafam karışmış durumda. GEKAP sistemi hala hata veriyor açılmıyor. Ocak ayı bildirimleri Şubat sonuna kadar girilmesi gereken diyen de var TAT-GDT tesisleri bildirim yapmayacak diyen de var .
[automerge]1582701615[/automerge]
peki bu beyan ve ödeme işlemleri için herhangi bir klavuz veya video mevcut mudur nasıl yapılacak ?
 
Hata veren sistem ECBS deki sistem.
Muhasebecilerin kullandığı ve beyanın yapılacağı BTP aktif.
TAT GDT için Ankarada Demirhan KÜÇÜK balya telini belirtecekler dediğine göre bildirim yapmama gibi bir durum olmuyor.
Ama en net bilgi isterseniz bakanlığa ulaşmaya çalışın derim.
 
o zaman bu GEKAP bildirimlerinde çevre mühendislerinin herhangi bir görevi yok tamamiyle muhasebeci/mali müşavir görevi doğru mu anladım ?
 
@Gökhan Kutlu Zaten mevzu vergi olduğu için aslında muhasebecilerin işi. Ancak ambalaj devreye girdiği için ve geri kazanım söz konusu için Çevre Mühendisleri ile entegre hale gelmiş diye düşünüyorum.
Ayrıca ECBS deki GEKAP uygulaması aktifleşince bize de bir yük binecek gibi duruyor.
 
@yeniçevreci yok hocam bence aynı konunun üstünde durman işini ciddiye aldığını gösterir bu davranışını destekliyorum.
2.cisi ek listeyi 2 ye bölebilirsin ürün listesini ek1 ambalaj malzemelerini ek2 olarak alabiliriz.
buna bağlı olarak da ek1 listedeki ürünlerden ürettiğiniz bir ürün yok ise gekapa dahilsiniz tüm ambalaj çeşitlerinde.
ama ek1 listesindeki ürünlerden birini üretiyorsanız bu ürünlerde kullandığınız 1.ambalajdan muafsınız.
 
@dyg Usul ve esasları gekapı hiç incelediniz mi ?

Beyan muhasebe ekranına miktarların girilmesi işlemi
Ödeme beyandan sonra çıkacak olan miktarın devlete yatırılıması.

Rica ediyorum önce bir inceleyin ki anlam karmaşası olmasın.
 
@Fatih Koçak Usül ve esaslar, kurumların kendi özet değerlendirmeleri, üstüne kendi kurumuma yaptığım sunum, yönetmelik ve tebliği okuyarak ve dahi tesisimizin birinin çevre danışmanıyla konuyu görüşüp üstüne bu soruyu soruyorum fatih bey. Gerçekten kafalar karışık, tek yönetmelik var ama herkes farklı yorumluyor. Hiçbişeyi okumadan hazır bilgiedinmem
 
@dyg Haklısınız ama beyan nedir ödeme nedir kısmında da karışıklık olmaması gerekiyor.
Kusuruma bakmayın ama inanın bana usul esaslardan sonra gayet açıklayıcı ve basit (birkaç belirsiz durum dışında)
Beyanı BTP programına yaparsınız eğer ambalaj kullanıcı iseniz ve ek -1 listesi dışında iseniz çıkan miktarı öderseniz. genel olarak özeti budur.
 
@dyg E-beyannameye miktarları girdiğinizde otomatik ödeyeceğiniz miktarı çıkartıyor firmada vergi ödemesi gibi ödemesini yapıyor
 
Üst