• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Ambalaj atık bildirimi ve GEKAP arasında temel farklar nedir? 2 yönetmeliğin kapsamları farklı mıdır?
 
@dyg hiç sözleşme imzaladı mı firmanız yetkilendirilmiş kuruluş ile
 
@Hüseyin Can Ceylan firma ötl tesisi, LASDER ile vardır muhakkak. kendi çevre danışmanı var. benim takibini yaptığım tesisler ambalaj beyanı, gekap vs... konularından muaf, faaliyet konusu farklı herşeyden önce. Ancak bu konuyu da öğrenmem gerek ki muhasebe ile danışman firmayı koordine edeyim.
 
@Hüseyin Can Ceylan @Fatih Koçak teşekkür ederim, anlayışınız ve sabrınız için. İşte benimde takıldığım ek1 listesi var ama bizim sanal olarak ikiye bölerek çözüm bulmamız. Keşke çıkaranlar Ek1 ve Ek2 veya EK1a Ek1b diye ayrılabilseymiş.
Neyse, Fatih beyin dediği gibi konuyu noktalıyalım.
Bu vesile ile bende öğrendim ki, Listeyi ikiye böldüğümüzde EK2 diye adlandırabileceğimiz liste de yer alan Diğerleri (Poşet Hariç) (kg) olan kısım herhangi bir muafiyet ya da kapsam dışı durumu getirmiyor. Burada tekrar herkese teşekkür ederim
 
evet ithal ettiğiniz ürünlerin ambalajlarını ithal edildiği tarih itibari ile bildirim ve ödeme yükümlülüğünüz var.(piyasaya sürmeniz önemli değil hangi ayda ithal ediyorsanız hepsini beyanı ve ödemesi yapılacak)
 
Önce bu yönetmelikleri okumanız lazım ki anlamadığınız yerlerde sizlere yardımcı olalım :)
 
Kusura bakmayın, uzmanlığım bu iş değil.
İki yönetmeliği okudum, fakat 2 farklı yönetmeliğe neden ihtiyaç duyuldu onu anlayamadım. Ambalaj Atık Kontrol Yönetmeliği ile piyasaya sürülen ambalajlar için bedel ödeniyor. Şimdi farklı bir yönetmelikle ilave vergi olarak düşünülebilecek katkı payı (GEKAP) getiriliyor. Anladığım kadarıyla yönetmelikler değişmediği sürece firmalar bu 2 bildirimi de yapmak durumunda. GEKAP'ı da geri dönüşüm için getirilen ilave vergi olarak düşüneceğiz o zaman. Doğru mudur?
Ambalaj Atıkları Yönetmeliği ile yetkilendirilmiş kuruluşlar ambalaj atıkların toplanması ile ilgili, GEKAP'da bu ambalajların geri kazanımı için yapılan çalışmalar olarak bir genelleme yapsak doğru olur mu?
 
@bhdrsc Ambalaj Atıkları Kontrolü Yönetmeliğine göre yapılan Piyasaya Süren Bildirimleri yıllık yapılıyor, şu an 2019'u yapacaksınız. GEKAP verileri ise 2020 yılına ait ay bazlı verileriniz olacak. Her ne kadar mantıksız olsa da, yönetmelik değişmediği sürece, 2020 bittiğinde de 2021 yılı Mart ayı sonuna kadar bir kez daha Piyasaya Süren Bildirimi yapmanız gerekecek.

Dipnot: Haziran ayına kadar yönetmelikte değişiklik beklemekteyim.
 
@bhdrsc üzülmeyin lütfen uzmanlığım bu alanda olmasına rağmen ben bile anlam veremiyorum. biz 40000 kişi işin içinden çıkamıyoruz. Siz bir danışmandan yardım alsanız konuyla ilgili daha iyi olur. Forumu da takip ederseniz bir süre sonra oturur herşey kafanızda ?
 
@Cem Yılmaz tabiki uzman değiliz de arkadaşımızın çevre mühendisi olmadığı düşüncesine kapıldım:utan:. Yoksa gekap konusunda yönetmeliği ve usulleri hazırlayanlar bile hiçbir şeyin farkında değil. zira demirhan beyin yazdıklarımı anlamadan tek bir cümle ile cevap vermesine başka bir anlam yükleyemiyorum ?‍♀️ :D
 
Üst