• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@Emre Hanlı uygulamaya dair usul ve esasların ilaçlar kısmında şöyle bir madde var:

İLAÇLAR İÇİN GERİ KAZANIM KATILIM PAYI UYGULAMALARI
...
(3) İlaçların birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları (ikincil ambalaj/grup ambalajı, üçüncül
ambalaj/nakliye ambalajı/dış ambalaj vb.) için geri kazanım katılım payı beyanı verilerek odemesi
yapılmalıdır. Bu ambalajlar için oluşacak geri kazanım katılım paylarının hesabında; ambalajların tüm
bileşenleri malzeme cinsine göre (plastik, metal, kagıt ve benzeri) ayrı ayrı Çevre Kanunu ek-1 sayılı
listesi üzerinden değerlendirilerek hesaplanır.


Ben buradan koliler de hesaplanıp ödenecek diye anladım, yanlış mı düşünüyorum acaba?
 
@serhanmaden bey e katılıyorum ve demirhan bey bunu farkedene kadar kibarca ikna etmeye çalışacağım. Hepimiz kibarca ikna etmeye çalışırsak kurtuluruz diye düşünüyorum. Sonuçta gerçekten kapsam dışıyız hem usule hem yönetmeliğe bakarak ?
 
Merhaba Bir firmam oto parçaları üretip bunları karton kutulara dolduruyor ve bunlara firmalara iletirken palet üzerinde gönderiyor ? Bu anlamda beyan işlemi yapması gerektiğini söyledim Karton kutular için ikincil ambalaj ve palet için ise nakliye ambalajı olduğunu ifade ederek muhasebecisinin girmesi gerektiğini söyledim fakat muhasebeci bu sistem üzerinde öyle bir yer bulunmamaktadır dedi? bilgi paylaşabilir miyiz?
 
merhabalar;

Ambalaj atıkları kontrol yönetmeliğinde piyasaya sürülen ambalajların %60 ı için bildirim yapılıyordu. Şimdi Gekap yönetmeliğine göre piyasaya sürülen ambalajların %100 ü için mi bildirim yapılacak ? ve neye göre yapılacak yönetmelikte bununla ilgili bişey söylenmiyor.
 
MERHABA ARKADAŞLAR,

DANIŞMANLIK HİZMETİ VERDİĞİMİZ OTELLERDE LOGOLU BUKLET MALZEMELERİ VE BUNA BENZER ÜRÜNLER MÜŞTERİLERE VERİLMEKTEDİR, BU MALZEME VE ÜRÜNLERİN AMBALAJLARI MANTIKEN PİYASAYA SÜRÜLMÜŞ OLUYOR BU KAPSAMDA OTELLERDEKİ BU ÜRÜNLERİN AMBALAJLARI İÇİN GEKAB KAPSAMINA GİRER Mİ YA DA YAPAN VAR MIDIR. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
 
Aldıklarınız için değil piyasaya sürdükleriniz için GEKAP ödeyeceksiniz. Dolayısıyla 500 alıp 500 piyasaya sürdüyseniz 500 ödeyeceksiniz. 400 piyasaya sürseydiniz 400ün bedelini öder 100 ü satışınız gerçekleştrdiğiniz zaman öderdiniz.
 
@Cem Yılmaz cem hocam 2021 de bildirim yapamazlar ki ambalaj bilgi sistemine zaten 2020 yılını peşin olarak bildirim ve ödemesi yapılacak dediğin gibi yönetmelik değişecek yada yürürlükten kaldrıılacak
 
Hocam Ambalaj üreticisinden ambalaj aldığın noktada Gekap ödemezsinki ? Bu ambalajı sen piyasaya sürdüğünde Beyannameni yapıp Gekapını kendin ödersin. O firmaya ödemezsin maliyeye ödersin kısaca...
 
@Hüseyin Can Ceylan Hocam neden yapamasınlar, sistem açık olduğu sürece her şey olabilir :D MSDS Bildirimleri de kaldırılmıştı ama sistem epey açık kaldı. Gerekli düzenlemeler gelmeden kaldırıldı demek firmaları yanlış yönlendirmek olur. Sonra vallahi biz mahcup oluruz.
 
Şimdi spesifik bir şey soracağım belki benim gözümden kaçan bir şey olabilir. Tarihi geçmiş ürünleri geri piyasadan toplattırdığınızda Gekap ne olacak. iade tanımına baktım bu kapsama girmiyor.. mahsuplaşma yapılamıyor anladığım kadarıyla..
 
mahsuplaşma kısmında şöyle bir madde vardı sanki iade alınan ürünler(tarihi geçmiş ürünleri satıcılar genelde iade faturası kesiyor) ambalajları yeniden kullanıldığı takdirde tekrar gekap ödemesi alınır diye
bu kısımla ilgili çalışma yapılır ancak.
 
@Murat TÜYLÜ Bir de şunu sorayım, GEKAP ile bazı yenilikler geldiği için sormak istedim. Hala yurt dışı satışlar muafiyet içeriyor değil mi, peki bunları GEKAP sisteminde muaf olarak mı işleyeceğiz yoksa hiç beyan olarak işlemeyeceğiz bile mi. Hani sistem yöneticileri burada ki stoğu takip edemeyecekler mi. Beyanını bile yapmayacaksak, onu anlamak istedim. Ya da beyan edeceğiz ama ücret kısmı kapsam dışı olduğundan ödeme yükümlülüğümüz sıfır mı çıkacak.
[automerge]1582781167[/automerge]
@serhanmaden eski sistemde al-sat yapanlarda tedarikçi bildirimi yapıyordu, fason üretim yapmaksızın. GEKAP ile bu tanımda bir değişiklik geldi mi diye öğrenmek istedim
 
@Cem Yılmaz @Hüseyin Can Ceylan Bir de yönetmeliğin zaten kaldırılmasa bile kendini yenilemesi lazım, zira yeni oranlar gelmesi lazım. Aslında komple birbiri ile çelişiyor bu iki yönetmelik. Bir de, bakanımız mıydı yoksa bakan yardımcısı mı bu konu da artık eskisi gibi bir ödeme şekli olmayacak diye sözlü beyanı vardı ama yasal çerçevede devam ediyor, iki yönetmelikte aslında
 
Üst