• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
fatih bey. çevre kanunu ek1 listesine bakıyorum. o ürünleri üretmiyorum. sadece ek-1 deki ürünleri üretenler mi ödeceyecek.
 
@yasinyurt86 Hayır , Ek-1 listesindeki ürünleri üretenler (ambalajlar hariç ) ürünleri içinde ambalajları içinde (Birincil ambalaj hariç ) GEKAP ödeyecek.
Geri kalan tüm piyasaya süren işletmeler ambalajları için bedel ödeyecekler.
 
@Fatih Koçak ambalaj belgelendirme sistemi ile çakışmıyor mu bu durum?
firma bir tarafa tamamı üzerinden vergi ödeyip, diğer tarafa hedef doğrultusunda belgelendirme yapıyor olması saçma geldi.
ayrıca, neden sadece ek-1 listesindekiler birincil ambalaj maliyetlerinden muaf?
bu yönetmelik herkes için çıktı ise; onlar neden yırtıyorlarda alçı-kaplamacı yırtamıyor.
 
tesisimizde geçen yıl tehlikeli atık olarak bor yağı ( varille) ve üstübez çıktı(poşetle) çıktı. bunun içinde gekap uygulanacakmı
 
@KaanDogukan Hocam öncelikle ambalah belgelendirme ile çakışıyor evet. Bu nedenle belgelendirmeyi sonlandırdılar. Yeni yönetmelikte görebilirsin.
Ek-*1 listesindekilerin birincil ambalajlarının muaf olmasının sebebi ek-1 Listesindekile ürünleri için Gekap ödüyor. He mantıklı mı tartışılır ancak durum böyle :)

Ek-1 listesinden örneğin madeni yağ üretiyorsan ürünün kg başına 50 krş ödeme yaptığın için devlet (sanırım acıdığından) birincil ambalajın muaftır diyor.
 
@yasinyurt86 Bu kısımla ilgili net bir ibare yok Usül esaslarda . Ancak gönderim sağlarken ambalaj kullandığınız için evet Gekapa o poşet ve varili dahil etmeniz gerekiyor.
 
Merhabalar, bir sorum olacak. Firma direkt ambalaj malzemesi almıyor, normal kereste alıyor daha sonra sevkiyat durumuna göre keresteden ahşap kasa veya palet yapıyorlar. bu durumda da yükümlü olunur mu?
 
Merhabalar,
Serbest Bölgede yer alan X firma ambalajlı ürünlerini yurt içinde yer alan Y firmasına göndermektedir. Y firması bu ürünleri almakta üzerinde hiç bir işlem yapmadan yurt içinde piyasaya sürmektedir.
1. X firması serbest bölgede ithalat yapmış olarak ambalajlı ürünlerini yurt içine gönderiyor
2. Y firması serbest bölgeden ambalajlı ürün aldığı için ithalat yapmış oluyor
3. Y firması ambalajlı ürünü yurt içinde piyasaya sürmüş oluyor
Bu 3 durum değerlendirildiğinde aynı ambalajlı ürün için 3 defa GEKAP kapsamına girmiş gibi gözüyor. Böyle firmalar 1-2-3. durumların hangisinden GEKAP beyanı yapmakla yükümlüdür?
 
Merhaba ,

Öncelikle X firmanız serbest bölgede olduğu için GEKAP 'a tabi değil çünkü serbest bölgeyi yurt dışı olarak düşünebilirsiniz.
Y firmanız X ten aldığı ürünlerin ambalajları için GEKAP ödemek durumunda(ithal ettiği kabul edilir. ) , ancak bundan sonraki yaptığı devir ve satışlar için gekap yükümlülüğü oluşmuyor. Yani burada Y sadece X ten aldığı malzemenin ambalajına ücret ödeyecek o kadar ancak ürün Ek-1 listesinde ise o zaman tabi ki ürün içinde gekap ödenmesi gerekiyor.

1584362769764.png
 
Merhaba ,

Sonuç itibari ile elinizdeki malzeme sizin ambalajınız olduğu için evet yükümlü oluyorsunuz.
Şöyle ki elinizdeki herhangi bir teli bir ürüne sararsanız o da sizin ambalajınız olmuş oluyor. Dolayısıyla yaptığınız tüm paletler için satışları miktarınca Gekap beyannamesi yapıp ödemesini yapmanız gerekiyor.
 
@Fatih Koçak direk kaldırıldığına dair bir ibare görmedim. bence de kaldırılması en mantıklısı ama emin olmadan verdiğimiz cevaplar "ıkk, mıkk" tan öteye geçemiyor. teşekkürler paylaşım için
 
@KaanDogukan Rica ederim. Yönetmeliği tam anlamı ile incelemedim. Arkadaşlarımın değerlendirmesinden yola çıkarak kaldırıldığını belirteyim .

Demirhan beyin Linkedin üzerinden yaptığı belgelendirme kaldırıldı açıklaması var.
İnceleyerek değerlendirebilirsiniz hocam :)
 
merhaba,
Yurtdışından tetrapak kutularında krem şanti ithal ediyoruz.
Bunların ambalajları için yönetmelikteki Kompozit ürünleri baz alarak mı beyan yapacağız kafam birazcık karıştı.
Kompozit olarak yapacağımız beyanlarda metal ağırlıklı ya da kağıt ağırlıklı kompozit olarak hangisini seçeceğiz bilgisi olan yardımcı olabilir mi?
Teşekkürler şimdiden
 
Aklıma tkaılan bir soru var , şimdi bu ambalajları atıkambalaj takip edip ödemeyi de gekap yapılacak demi ?
 
Üst