• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Ne için sorduğunuzu tam olarak anlamadım fakat 2019 yılı için atıkambalaj yapıp, yetkilendirilmiş kuruluşlar ile anlaşacaksınız. 1.1.2020 tarihinden itibaren ise GEKAP ile devam edeceksiniz
 
Atık ambalaj sistemi 2020 itibariyle son mu bundan sonra gekap devam ediceğiz ? 2021 sonra 2031 kadar devam edicek dendi ?
 
Fatih Bey,

Serbest bölgede çalışan bir firmam var serbest bölgenin GEKAP kapsam dışı olduğunu belirteceğim yönetmelik maddesini bulamadım. Yardımcı olur musunuz ?

Teşekkürler
 
Arkadaşlar merhaba. Sanayi tipi fan ve vantilatör üreten bir firmam mevcut. Ürünlerin streçle sarılarak veya ahşap kasalarla gönderimi sağlanıyor. Streçlerin ve kasaları bir firmadan satın alıyorlarmış. Gekap la ilgili muhasebeleri de beyan yapılcak demiş. SAdece ambalaj beyanını mı yapmalıyım? Nasıl bir süreç yönetmeliyim sizlere danışmak istedim.
 
@serhanmaden bize yurt dışından balya halinde elyaf geliyor ve bez kumaş ya da sentetik kumaşa sarılı halde geliyor. Bunların için ek-1 de birim ücret yazmıyor. bu tekstil ambalajı olarak GEKAP kapsam dışı olarak yorumlayabilir miyiz yoksa yukarıda bahsettiğiniz gibi "kompozit altında diğerleri kısmına giriyor 50kr" olarak mı değerlendirilmeli
 
@yeniçevreci tekstil ambalajları için herhangi bir ücret yok şimdilik ?
[automerge]1584597661[/automerge]
@dozsoy3 süt kutusu formatında ise genellikle kompozit kağıt karton ama serhan bey in de yorumuyla gekap da ayrıştırma yapılmamış genel bir ücret var kompozit ambalajlara
[automerge]1584597698[/automerge]
@mert053 il çevreden görüş isteyebilirsiniz
 
Arkadaşlar merhaba. Sanayi tipi fan ve vantilatör üreten bir firmam mevcut. Ürünlerin streçle sarılarak veya ahşap kasalarla gönderimi sağlanıyor. Streçlerin ve kasaları bir firmadan satın alıyorlarmış. Gekap la ilgili muhasebeleri de beyan yapılcak demiş. SAdece ambalaj beyanını mı yapmalıyım? Nasıl bir süreç yönetmeliyim sizlere danışmak istedim.
 
Merhaba ,

Sanayi tipi fan ve Vantilatör derken aşağıdaki tanıma uyuyorsa ürününüz GEKAP ödemesini gerçekleştirmiyorsunuz. Ancak ambalajları için GEKAP beyannamesi ve ödemesi yapmanız gerekiyor.

1584602369779.png

Ancak yukarıdak tanıma uygun değilse elektrik ve elektronik alet olarak değerlendirip ürününüzün Gekap beyanname ve ödemesini , 2.cil ve nakliye ambalajlarınında gekap beyanı ve ödemesini yapmanız gerekmektedir.
 
metrolarda uçaklarda kullanılmak üzere fan üretiyoruz. o sebeple sadece streç ve ahşap kasalar için GEKAP beyanı yapacağım anladığım kadarıyla. nasıl yapacağım bunu fatih bey? eçbs üzerinden mi? bunun için süre var mı? bunlar için ayrıca ambalaj beyanı da gerçekleştireceğim öyle değil mi?
 
@ozber Piyasaya Sürme durumu olduğunuz için evet ambalaj beyanı da yapacaksınız.

GEKAP ise muhasebe sorumlunuz tarafından GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı ) BTP üzerinden yapılacaktır. Beyanı size değil muhasebe sorumlunuz yapacak. Siz de mutlaka süreçte kendisi ile bağlantıda olmalısınız.
Aşağıda ilgili kılavuzu iletiyorum.
Süre ise şimdilik ocak ayı beyanı 30 Mart Şubat ayı beyanı ise 31 Mart olarak belirlendi. Ancak Covıd-19 nedeniyle bir erteleme gelme ihtimalide bulunuyor.
 

Ekli dosyalar

  • -GEKAP_KILAVUZ (geri kazanım katılım payı)-Gelir İdaresi Başkanlığı.docx
    680.9 KB · Görüntüleme: 10
Herkese Merhabalar iyi çalışmalar.
Tekstil firmalarında kumaşlar ve iplikler için kullanılan masuraların birincil ambalaj olarak sayılması konusunda çok fazla itiraz var.
Masuraları Gekap kapsamında bildirip bildirmeyeceğimiz konusunda şirketteki tüm ilgililer ikiye ayrılmış durumda avukatlar bile dahil oldu ciddi şekilde mahkemeye başvuracaklar :)
Neden ikiye ayrıldık ; Örneğin dondurmanın ahşap çubuğu birincil ambalaj sayılmış, çünkü çubuk olmadan satışı yapılamaz denilmiş. Aynı şey masuralar içinde geçerli masura olmazsa bizim kumaşları makineye takamazlar ve işlem yapamazlar. Ben Çevreci olduğum için masuraları bildirmemiz gerektiğini söyledim.
Sizlerin düşüncesini de öğrenmek istemiştim veya benim Gekap ile ilgili gözden kaçırdığım şeylerde olmuş olabilir bu konuda
 
Merhaba ,

PAGEV tarafından düzenlenen eğitimde özellikle bu konu belirtildi. Mahkemeye başvurabilirler doğal hakları ancak dondurma çubuğunun spesifik bir ambalaj olduğunu belirttiler. Dolayısıyla üzülerek söylüyorum ki masuraları bildirecekler :) Daha sonra mahkeme sürecine gidebilirler.
 
@Volkan Bayındır. Genelde buralardayım :D

Bu konu ile ilgili eğitimlerin sunumlarını izleyerek oradaki bakanlık yetkililerinin sözle beyanlarını da iletebilirsiniz :)
Hatta yine de inanmazlarsa görüş almak için mail atın veya @Murat Çelebi ilgili soruyu sormuştu o da ilietebilir ilgili kısmı size .
 
@Volkan Bayındır. Merhabalar bunun için görüş sordum. Bizde de mihver boru kullanımı var bu mihver boru olmadan kağıdı bobin haline getiremiyoruz. Lakin ambalaj dediler. Bu ürünü kullanan bu ürün olmadan üretim yapamadıklarını beyan ettiler, ediyorlar şuan itibari ile ambalaj ama bir muafiyet geleceğini düşünüyorum.
 
@mert053
Merhaba,

Serbest Bölgeler GEKAP kapsam dışıdır diye açık açık yönetmelik maddesi bulunmamaktadır. Serbest bölgelerin yurt için Ek-1 listesi ürünlerini göndermeleri ihracaat olarak gözükmektedir. İhracaat durumuda GEKAP kapsamı dışında kaldığı bilinmektedir.
Bu durumda serbest bölgelerin yurt içine gönderdiği ürünlerden asıl tabi olanlar yurt içinde bu Ek-1 listesi ürünlerini ithalat yaparak alanlardır.

İthalat Tanımı: Çevre Kanunu ek-1 sayılı listesinde yer alan ürünlerin başka ülkeler, serbest bölgeler veya ilgili mevzuat uyarınca bu bölgelere eşdeğer kabul edilen özel birimlerden sadece serbest dolaşıma giriş rejimi kapsamında Türkiye Gümrük Bölgesinde millileştirilerek yurt içine alınmasını ifade etmektedir. Serbest dolaşıma giriş rejimi haricindeki diğer gümrük rejimleri(dahilde işleme rejimi vb.) kapsamında yapılan ithalat işlemleri geri kazanım katılım patı uygulamasına tabi ithalat tanımı dışındadır.
1584628054182.png
 
Üst