• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Ambalaj atık bildirimi ve GEKAP arasında temel farklar nedir? 2 yönetmeliğin kapsamları farklı mıdır?
 
@dyg hiç sözleşme imzaladı mı firmanız yetkilendirilmiş kuruluş ile
 
Benim GEKAP ile ilgili kafama bir soru takıldı.
Piyasaya süren beyanında, beyan yapılmamış dönemlere ilişkin bilgileri de beyan ediyoruz.
Acaba, öncesinde herhangi bir beyan göndermemiş bir işletmede GEKAP için nasıl bir uygulama yapmamız gerekiyor?
 
Sonay OnurSormak istediğimi anlatamamışım :) piyasaya süren örneği geçmişe dönük olarak beyan yapabildiğimizi göstermek adınaydı.
Aralık ayında çalışmaya başladığımız bir firma ile 2020 2. dönem beyannamesi için çalışma yapılacak. Ama adamlar 1. dönemi vermemişler haberdar olmadıkları için. Piyasaya süren mantığındaki gibi geçmişe dönük verilebilir mi acaba? Vergi Beyannameleri mantığında cezalı ödeme gibi durumu olabilir diye düşünüyorum. Sanırım muhali müşavirleri ile bu konuyu görüşmek daha mantıklı olacak.
 
Sonay OnurAçıkçası biz kendimiz bildirdiğimiz için bir pişmanlık mantığında yaklaşılıp sadece gecikme zammı olur diye düşünmüştüm, bakanlık tespit etmeden biz bildirdiğimiz için, ama kılavuzdaki bilgi kötü oldu.

"2872 sayılı Kanunun 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (z) bendi gereğince ilgiliye idari para cezası verilmesi için durum vergi dairesince Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bildirilir."

Ayrıca ceza da gelecek buna göre..
 
Mehaba Arkadaşlar
Ambalajlı doğal mineralli su üretim tesisi Piyasaya süren kategorisnde mi yer alıyor bir de gekap belgesi alınması gerekiyor mu?
 
Merhaba, yurt dışından araç bataryası ithal edilip orijinal parça olarak değerlendirilsin veya değerlendirilmesi her halükarda ödemesi yapılması gerekiyor mu? yoksa orijinal parça olarak değerlendirililiyorsa ödemeden muaf mıdır?
 
Merhaba, Gekap birim fiyatlarında bir değişiklik oldu mu? Öncekilerle aynı mı hesaplanacak?
 
Arkadaşlar Selamlar
danışmanlığını yapmakta olduğumuz işletmemiz yıkamış olduğu tekstilleri işletmelere gönderirken poşetleyip göndermektedir. işletme bu durumda piyasaya süren konumundadır. geçmiş yıllar ambalaj bilgi sistemi üzerinden PS beyanını yapıp lisanslı firma ile bu yıl da vergi dairesi üzerinden GEKAP beyanı ile yükümlülüğü yerine getirmekteydi.
malumunuz bu ay sonuna kadar 6 aylık GEKAP beyanları yapılacak. lakin işletme son 6 ay içinde bu poşetler içinde hizmet verdiği işletmelere faturalandırma yapmış. yani gelir elde etmiş. şimdi bu durumda işletme marketlerde olduğu gibi 25 kr/adet üzerinden mi GEKAP yapmalıdır? diğer bir sorum bu yıl ambalaj bilgi sistemi üzerinden yapacak olduğumuz piyasaya süren (PS) beyanında ücretli verilen poşetleri de beyan edecek miyiz?
 
Merhaba arkadaşlar, Tehlikeli maddelerin depolanmasına ilişkin Risk değerlendirilmesi ile ilgili yardımınıza ihtiyacım var. İlgilenirseniz sevirnirim. Teşekkürler.
 
gekap beyanı veren bir firma ek- 5 yada ek-6 beyanını neden yapıyor, yapılan miktarlar aynı ise,
gekap ile ambalaj beyanı arasındaki fark nedir. Konu hakkında aydınlatırsanız sevinirim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
esra....Merhaba,

Miktarlar aynı değil basitçe anlatayım.
GEKAP beyanında yurt dışından ambalajlı getirdiğiniz ürünlerin ambalajını ve yurt içinde piyasaya sürdüğünüzü beyan ediyorsunuz.
EK - 5 beyanında yurt içi ve yurt dışından aldığınız ambalajların bildiriminin yanı sıra, ürünlerinizle birlikte yurt içi ve yurt dışına sürdüğünüz ambalajlı ürünlerin ambalajını bildiriyorsunuz.
EK - 6 beyanında ise kendi ambalajınız ile gitmeyen ve fason olarak üretmiş olduğunuz ürünlerin ambalajlarına ait bilgileri girmiş oluyorsunuz.

GEKAP'ta ihracat'a dair bilgi yok, atık ambalaj bildirimlerinde bu veri var. Ayrıca GEKAP'ta olan yurt dışından alınan ambalajlı ürüne ait miktarlar, atık ambalaj bildirimlerinde yok.
 
Cem Yılmazüstad, mevzuatlar çerçevesinde doğru olanı doğru şekilde izahatini yapmış. Konunun teorik ve pratik aydınlatması bu kadardır. Fakat, naçizane konu hakkında kendi görüşümü burada belirtmek istedim. Bu iki farklı uygulamanın birleştirilmesinde (veya birinin kaldırılıp diğerinin genişletilmesinde) bir engel olmadığı sadece iş yükü getirdiğini ve bununla beraber kafa karışıklığı oluşturduğunu düşünüyorum. Hatta Gekap ilk çıktığında Ambalaj belgelendirmenin de, bildiriminin de kalkacağı yönünde bir algı oluşmuştu, bende. Çevremde de bu yönde görüşler, düşünceler alıyordum. Şu an sadece belgelendirme kalktı ama bildirim devam ediyor. Mantığıma sığmıyor ancak mevcut durum bu şekilde, ileride ne olacağını bilemiyorum.
 
Merhabalar,
Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik için taslak, gerekçe ve görüş talebinde bulunuluyor.
Bu konu ile ilgili ne gibi bir değişim bulunmaktadır?
 
Merhaba,

Danışmanlığını yapmakta olduğum bir kimya tesisi TEMİZLENMİŞ IBC alarak, içerisine kendi ürününü koyarak satış yapmakta. Şimdiye kadar GEKAP beyanını piyasaya sıfırdan ambalaj sürüyormuşuz gibi verdik. Ancak kafama takılan husus şu oldu:
sonuç itibariyle biz bu IBCleri piyasaya İLK süren değiliz, aynı varilin, defalarca piyasaya arzı gerçekleşmekte.

Bu konuyu bakanlığa da yazılı olarak sormayı planlıyorum. Ancak sormadan önce buraya danışmak istedim. Bu konuda GEKAP'ta istisnai bir durum mevcut mudur? Başına böyle bir şey gelen oldu mu?

Umarım konuyu yeterince açıklayıcı ifade edebilmişimdir.

Konu hakkında yardımlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
İrem S.Bakanlık ambalajın değil içindeki ürünün piyasada ilk kez sürülmesini dikkate alarak, sıfır ya da ikinci el/temizlenmiş/tamir edilmiş ambalaj kullanmanız durumu değiştirmiyor GEKAP'a tabisiniz diyor. Dolayısıyla ikinci el temizlenmiş IBC dahi kullansanız bunu GEKAP'a bildirip ödemeniz gerekli (şuanki mevzuat/usul esaslara göre) ilerde değişir mi bilmiyorum.
 
Üst