• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
@dyg hiç sözleşme imzaladı mı firmanız yetkilendirilmiş kuruluş ile
 
Merhabalar,
Danışmanlığını gerçekleştirdiğimiz ‘A’ unvanlı tesis, ‘B’ unvanlı tesis için tedarikçilik faaliyeti gerçekleştirmektedir. A tesisimiz ürünlerini B tesisine, B logolu karton ambalajlar ile tedarik etmektedir. Ancak B logolu karton ambalajlar içerisine logosuz ara kartonlar yerleştirilmekte ve bu ara kartonları A tesisi satın almaktadır.
Bahsedilen ara kartonların GEKAP Beyanından hangi tesis yükümlüdür?
Tecrübelerinizi ve fikirlerinizi merakla bekliyorum. Teşekkürler.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Görkem Macitmerhaba, @Görkem Macit 'in sorusuna benzer bir durumda danışmanlığını yaptığım firmamda bulunmaktadır. B ünvanlı firma, A ünvanlı firmadan tedarik işlemini gerçekleştirirken aralarında sözleşmenin olduğu ve bu sözleşmenin içeriğinde GEKAP yükümlülüğünün A firması tarafından gerçekleştirilmesi maddesi gereğince GEKAP yükümlülüğünün A firması yerine getirmektedir. Yönetmelik ve GEKAP Usul ve Esaslar incelendiğinde bu çalışma şeklinin bir örneği bulunmamaktadır. Konu hakkında benzer bir durumla karşılaşan var ise tecrübelerini benimlede paylaşırsa sevinirim.
 
Arkadaşlar merhaba. Otellerde gekap beyani yaparken, miktar olarak beyan dönemine ait toplam satin alinan malzemelerin (faturalardaki miktarlar) hepsinin mi, yoksa sadece beyan döneminde kullanilan miktarlarin mi beyani yapiyoruz?
 
Hüseyin Can CeylanBen de şöyle bir şey söylemek isterim.
Diyelim ki toplu aldınız ve kullandıkça ödemesini ve beyanını yaptınız. O zaman da olur neden olmasın. ne de olsa bu ambalajlar kullanılacak, Piyasaya sürdükçe beyanını yaparım. Toptan ya da parça parça her durumda ödeme yapılıyor zaten. Burada toplu olarak bildirince de yanlış yok, parça parça bildirince de.
Tabi bu benim görüşüm.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
duygu G.şimdi vergi dairesi üzerinden yapıldığı için işlemler alışlarınız görülür.
faturalı alım yapılıyor ise tabi ama söylediğiniz de mantıklı tabi
dediğim gibi gekap yönetmeliğine bakmak lazım benim hatırladığım alım kadar beyan yapılması gerektiği
 
Arkadaşlar merhaba; bir kaç sorum olacak sizlere
Gekap satış noktalarının ve piyasaya sürenlerin sorumluluğunda bir sistem değil mi?

-Öyle ise bir ambalaj atığı toplama ayırma tesisi GEKAPtan muaf oluyor, Doğru mu? piyasaya süren değil çünkü.
-Entegre bir tesisimiz var şuan mevcut ambalaj atığı toplama ayırma faaliyeti var, ileride atıktan türetilmiş yakıt ve gübre satışı yapıcak ancak şuan tesis tamamlanmadığı için faaliyete geçmedi. Buna rağmen gekap beyan ekranı açılmış. Acaba bu beyan ekranı hangi faaliyete istinaden açıldı, toplama ayırma ise o zaten muaf, diğerleri ise şuan faaliyette değiliz. Bunun ayrımını nasıl yapacağım. Şuan o ekrandan boş beyan yapıyorum ve merak ediyorum doğru mu yapmış oluyorum.
 
arkadaşlar merhaba, soracağım soru burada soruldu mu diye arattım ama bulamadım, sorulduysa şimdiden özür diliyorum :(
yurtdışından alınan ürün ile birlikte bize gelen ambalajların gekapını ithal edilen kısımda ödüyoruz ya, mesela paletle geldi, biz o paletin gekapını ödedik, sonra onu yurtiçinde ürün gönderirken kullandık. bu paleti yurtiçinde piyasaya süren kısımda hiç göstermeyip böyle mi yolumuza devam edeceğiz, yoksa yurtiçinde tekrardan gösterip herhangi bir mahsup vs gibi bir işlem yapılıyor mu?
 
Banu KILIÇmerhaba; yurtdışından (ya da yurtiçinden de olabilir farketmez) aldığınız bir ürünün ambalajı, fiziksel olarak tekrar kullanıma uygun durumda olsa dahi sizin için artık ambalaj atığı niteliğindedir. bu nedenle bu atığı ürün sevkiyatında kullanmamanız, ambalaj atığı toplama ayırma ya da geri kazanım lisansı olan firmalara göndermeniz gerekir.
 
Arkadaşlar Merhaba soruyu yanlış başlık altında sorduğum için buradan tekrar sormak istedim , Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin on ikinci fıkrasında "Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir." hükmü yer almaktadır.

Firmamız madeni yağ ithalatı yapmakta ve yağın bidonları 1.cil ambalaj olup gekapta yukarıdaki hükme göre beyanı yapılacak ancak katılım payı tahsil edilmeyecek. Plastik bidonlardan katılım payı alınmaması için GEKAP Beyan sistemi içerisinde hangi başlık altında beyan edilmesi gerekmektedir ?
Aşağıdaki gekap tahsil edilmeyecek ürünler kısmından mı beyan yapılması gerekiyor. Başlık ürün olarak geçtiği için ve plastik bidon bir ambalaj olduğu için buradan yapılamayacağını düşünmekteyim. Çünkü sistem içerisinde denedik ve plastik ambalaj seçilemedi.
Dayanak kısmında Geri Kazanım Katılım Payına ilişkin yönetmeliğin 5 inci maddesinin 10-11- 12 ve 16 numaralı fıkralarında belirtilen durumlarda geri kazanım katılım payı tahsil edilmeyecektir. Dolayısıyla GEKAP tahsil edilmeyecek bu ürünlerin yönetmeliğin hangi fıkrası kapsamında tahsil edilmeyeceği bilgisinin girilmesi gerektiği bir alan olduğu için uygun dayanak olan 5.12 seçildiğinde sistem plastik ambalaj seçmeye müsaade edecek mi ?

1619720245694.png
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
nurkara72Selamlar,

Dayanak şeçildikten sonra Ürün kısmında, hangi üründen dolayı muafiyet gerçekleşiyorsa o şeçilmesi gerekiyor. Ürün kısmına sık sık ambalaj türü seçilmeye çalışılıyor genelde, sistem de buna izin vermiyor. Aşağıdaki resimde yer alan şekilde denermisiniz.

dsa.png
 
Üst