• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik Hk.

serhanmaden

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2011
Şehir
İstanbul
Firma
SADAM
yonetmelik genel hatlariyla piyasaya surenlerin cevre sorumluluklari karsiligi devlete para odeyerek yukumluluklerden kurtulmasini hedeflemiş.

bir yil daha piyasaya surenler hem yetkilendirilmis kuruluslarla hem de bakanlikla yukumlulukleri yerine getirecek. Madde 5 de 12. Fikra ile satis ambalajlari icin belki de firmalar yetkilendirilmis kuruluslarla calismaya devam ederek genisletilmis uretici sorumlulugunu yerine getirecekler. Ancak ambalajin nasil toplanacagi ve ne sekilde belgelenecegi usul esaslarda gorecegiz gibi durmaktadir.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .




Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
GÜNAYDIN DAHA ÖNCE IBC TANK LAR İLE İLGİLİ YURTİÇİ PİYASAYA SÜRÜLEN ÜRÜN KAPSAMINDA BİR GEKAP ÇALIŞMASI YAPAN VARMI ACABA? IBC TANK METAL KEFESİ VE AHSAP PALETI AYRI AYRIMI DUSUNULMELIDIR YOKSA BİR BÜTÜN OLARAK MI ? KONU İLE ALAKALI BAKANLIKLA BİR YAZIŞMA GERÇEKLEŞTİREN OLDU MU? USUL VE ESASLARDA SORUMUN CEVABI BULUNMAMAKTADIR. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Canpolat GöreceğizYurtdışından IBC tank ile malzeme geliyor, GEKAP beyanı yaparken birbirine bağlantılı ambalajın ayrı düşünülemeyeğini değerlendirdik. Bu değerlendirme ile beyanımızı kompozit olarak veriyoruz.
Örnek olarak geçmiş yıllarda il müdürlüğü ve bakanlıkla yaptığımız sözlü konuşmalarda mavi dosyalarda ki metal tel ile plastik olan kısımlarından kompazit olarak değerlendirildiği söylenmişti. Herhangi bir güncel yorum değişikliği ya da yazılı bir cevap yok.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Hüseyin Can CeylanMuhakkak mali açıdan ağır gelmektedir. Özellikle işverenin gözüne batmaktadır. Ancak bir denetim vb. bir durum olduğunda izah edilebilir olmasını talep ettik. Bu şekilde ilerlemenin doğru olacağını izah edince, böyle beyan geçildi.
Gene de sizin görüş ve önerileriniz benim için değerlidir. Ayrı düşünmemizin önünü açabilecek bir durum veya yorumlayabileceğimiz herhangi bir dayanak, mevzuat maddesi var mıdır.
 
Hüsamettin Selçukeğer gönderilen ıbc lere tekrar ulaşma ve kullanma durumu oluşuyor ise depozito sistemi düşünülebilir.
onun haricinde malzeme türünde ayrı hesaplama yoluna gidilebilir,
Ayrıca kompozit ambalajlar bildirimi yapılırken bakanlık dan bir görüş alınabilir kullandığınız ambalaj cinsinde hangi malzemenin(kompozit) yüzdelik dilimi daha fazla ise onun üzerinden bildirim de yapılabilir.
örn ıbc tank 70 plastik 30 çelik içeriyor ise plastik bildirimi yapılabilir gibi(çoğu çikolata vb gıda üretimi yapan firmalar bu yola başvurabiliyor)
şansınızı denemekte fayda var
 
Hüseyin Can CeylanÜstadım, kullandığınız ambalaj cinsinde hangi malzemenin(kompozit) yüzdelik dilimi daha fazla ise onun üzerinden bildirim de yapılabilir, demiştiniz. Bu yorumu yapılan denetimlerde açılayabilecek, yasal bir mevzuat maddesi var mıdır, acaba. Yasal bir dayanağınız, yoksa sadece yapıldığını bildiğiniz ve buradan çıkartığınız yorum üzerinden mi öneride bulundunuz. Eğer varsa, yasal mevzuat ya da konu ile ilgili herhangi bir yazı, öğrenmek isterim.
İlgi ve yardımınız için şimdiden teşekkürler, sağlıklı günler dilerim.
 
Hüseyin Can Ceylanİlgi, alaka ve bilgilendirmeniz için tekrar teşekkür ederim. Yurt dışından malzeme geliyor. Gelen malzeme IBC Tank ile geldiğinden dolayı GEKAP üzerinden kompozit ambalaj olarak giriş yapıyoruz. Bu da belirttiğiniz gibi maliyeti artırıyor. Eğer, elimde böyle resmi bir dayanak olursa. Sizinde belirttiğiniz gibi ulaşabilirseniz, paylaşabileceğiniz bir döküman/belge ya da bilgi çok sevinirim, gerçekten. Şimdiden, düşünce ve emeğiniz için tekrar teşekkür eder, Sağlıklı Günler Dilerim
 
Arkadaşlar, bir su dolum tesisi cam ve polikarbon damacana dolumu yapıp ürünlerini bayileri aracılığı ile piyasaya sürüyor. boş olanlarını da bayilerden geri alıyor ve dolusunu veriyor. bu işletme depozito planı yapmak zorunda mı? sadece Gekap beyanı yapsa uygun olur mu? ambalaj atıklarının kontrolü yönetmeliği piyasaya sürenler yetkili kuruluş ile yada depozito planı ile geri kazanım yükümlülüğünü sağlar diyor. (gerçi yetkili kuurluş seçeneği artık yok onun yerine Gekap geldi). Depozito planı yaparsa ekonomik olarak karı var mı? Depozito planının tam olarak amacını anlayamadım. konu hakkında tecrübeli arkadaşlarımız açıklama yapabilirseler çok faydalı olacaktır. şimdiden teşekkürler.
 
Şafak YılmazŞafak Bey (edit),
Depozito damacanalar için henüz zorunlu değil şuan gönüllü depozito uygulanıyor. Plan hazırlayıp onay almaz iseniz her dolum için GEKAP ödemeniz gerekir. Bu da maliyetli olabilir. Buna katlanırım derseniz GEKAP ödersiniz depozito yapmazsınız.

Depozito planı olmayınca konu şuraya da gidebiliyor. Siz pet şişe gibi düşünerek su dolu damacanayı sattınız. Boşunu alıp yenisini veriyorsunuz. (Boşunu anında doldurup vermiyorsunuz, alıp proseste yıkayıp yerine önceden gelen ya da sıfır damacanaya doldurulmuş damacanayı veriyorsunuz, yani damacana sizin prosese giriyor sizin oluyor bir nevi)
Dolayısıyla pet şişe gibi düşünürseniz bayi ya da son tüketiciden boş ambalajı almak için depozito planınız yoksa bunu nasıl alabiliyorsunuz? Bu da bir ambalaj atığıdır ve bunu alabilmek için ya depozito sisteminizin/onayınızın olması ya da lisansınızın olması gerekir. Palet gibi düşünün. Palet sağlam da olsa alıp yeniden kullanmak için lisansa ihtiyacınız vardır.

Bakanlığa sizin durumunuzu bildirir yazı yazarak görüş almanız faydalı olacaktır.
Sonuç olarak ben depozito yapmayıp her dolum için de GEKAP ödemek istiyorum diyerek Bakanlığa bu şekilde GEKAP ödemekte sakınca var mıdır diye sorabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Önceki cevapları görüntüle…
Merhaba Arkadaşlar,
Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin on ikinci fıkrasında "Bu Yönetmelik kapsamında yer alıp geri kazanım katılım payına tabi olan ürünlerden ambalajlı olarak piyasaya sürülenlerin birincil (satış) ambalajları için beyan yapılır ancak bu ambalajlar için geri kazanım katılım payı tahsil edilmez. Bu ürünlerin birincil ambalajları haricindeki diğer ambalajları için geri kazanım katılım payı tahsil edilir." hükmü yer almaktadır.

Danışmanlığını yaptığım firma tekstil sektöründe yer almakta olup, söz konusu tesiste kumaş üretim faaliyeti gerçekleştirilmektedir. Üretilen kumaşlar karton rulolara sarılmaktadır. Hüküm gereği karton rulolar 1.cil ambalaj olup GEKAP beyanı yapılacak mıdır? Teşekkür eder, sağlıklı günler dilerim.
 
Üst