• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Geri kazanım oranları

@emin2

Hocam AB'nin belirlediği standartlar olabilir mi? Şu an kağıt üstünde bile bu verilere yaklaşamıyoruz malûm. Çünkü mevcut durumda, birçok geri kazanılabilen atıkla ilgili oran %30-50 dolaylarında.
 
@Cem Yılmaz

Toplama değil, fabrikada geri kazanım gibi gözüküyor... (efficiency kelimesi proses için kullanılır genelde)

Tatilde gezerken bazı küçük şehirlerde kısa veya uzun süreler bulundum.

Küçük şehirlerde geri kazanımların daha kolay olacağını düşünüyordum ama göstermelik birkaç toplama kutusu haricinde bir faaliyet göremedim.

Acaba toplama maliyetleri mi çok yüksek?
sadece Büyük şehirlerde mi geri kazanım ekonomik olabiliyor?
 
@emin2

Merhaba Emin Bey,
Muhtemelen bizde görülen rakamlar sanayiden gelen rakamlardır çünkü hemen hemen tüm fabrika yönetimi kaynağında ayrıştırma ile atıklarından maddi fayda sağlayabileceklerinin farkındalar.
Tam olarak bakanlığın hedeflerine ulaşabilmek için ise konutlardan kaynaklanan atıkların geri kazanımı sağlanmalıdır. Tabi bunun sürekliliği için tüm tarafların para kazanması gerekiyor. Ben bedelsiz alayım mantığı sürekliliğin düşmanıdır. Zaten artık böyle bir şey söz konusu değil(yönetmelik değişti) ama toplama ayırma tesislerini buna zorlayan yerel yönetimleri görmemek hata olur diye düşünüyorum. Tabi bu fabrika için geçerli konumuz bu değil ama ucu dokunuyor buraya.
Benim düşüncem ise konutlardan kaynaklanan atıkların sisteme dahil edilmesi için aşmamız gereken bir kaç sorun mevcut. Bunlardan en önemlisi yerel yönetimlerin mevzuata olarak denetleme görevini yapması ve tabi üst yönetim tarafından denetlenmesi. Yerel yönetimler meseleye çok yüzeysel bakıyor ve sürekliliğin sağlanması için hallolması gereken meselelere odaklanmıyor(genelde belediyeye maddi kaynak sağlamak için çalışma yürütüyorlar). Yani belediyeye çok parayı veren yapar ihaleyi alır mantığı. Örneğin çekçekçilerin durdurulması gerekiyor. Vatandaş geri dönüşüm konusunda oldukça duyarlı olmasına karşın bazı yerel yönetimler vatandaşın beklediği önemi göstermiyorlar. Örneğin adam camı kağıdı evinde ayrı biriktiriyor ama evin önünde toplama konteynerı olmadığı için olan yere kendi imkanıyla götürüp bırakıyor. E tabi belediye anlaşma yaptığı firmayı denetlemediği için firma oradaki atıkları almıyor bu konuya bir de toplama ayırma firması tarafından bakarsak asıl para eden malzemeyi çekçekçiler almış. Geri çöp kalmış firmada zarar edeceği için gitmiyor bu durumda vatandaş duyarsızlaşıyor.
Bir toplama tesisinin maliyetine kesinlike eğitimde katılmalıdır. Neticede vatandaş neyi nasıl toplaması gerektiği hususunda bilgilendirilmelidir. Bu iş yerel yönetimin ancak bu da ihaleyi alan firmaya yaptırtılıyor(yasal olarak mümkün sıkıntı yok tabi orası ayrı ama denetlenmesi şartıyla)
Tabi bu söylediklerim meselenin çok daha yüzeysel ve görülen kısmı detaylara inildiğinde bu yazı epeyce uzar. Daha belgelendirme rezaleti var mesela (ambalajları topladığını söyleyip aslında toplamayanlar ve toplamış gibi para alanlar hem devletten hem ambalaj atığı üreticisinden) konu hep devlet denetleme mekanizmasına çıkıyor.
Bu konuyla ilgili Çevre Müh. Odasının 2017 yılı dergisinde yayımlanan Kırıkkale ilinde kurulan toplama ayırma tesisinin yaşadığı sıkıntıları anlatıyor bence yol gösterir. Tabi orada yazılan her noktaya katılmıyorum ama okursanız kesinlikle faydalanabileceğinizi düşünüyorum. Link aşağıda mevcut.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Uzun yazınıza teşekkürler.

<<< çekçekçilerin durdurulması gerekiyor.

* Durdurulması zor gibi, sisteme alınamaz mı?

<<<<Vatandaş geri dönüşüm konusunda oldukça duyarlı olmasına karşın bazı

* Bence de….

<<<< firmayı denetlemediği için firma oradaki atıkları almıyor

Yani toplama maliyeti mi yüksek? Kamyon kullanıldığı için mi? Daha ucuz yöntem olamaz mı?

<<< asıl para eden malzemeyi çekçekçiler almış.

Hangi malzemeler bunlar? Ben çöp bidonlarında kalan bir sürü plastik vs görüyorum.

<<<<konu hep devlet denetleme mekanizmasına çıkıyor.

Doğrudur….
 
Biz Esenler de toplama ayırma işlemini gerçekleştiriyoruz .Ancak bizim bölgemizde ambalaj atıklarının toplu olarak alınabılecegı awm sanayi bölgesi yok bu yüzden biz bütün ambalaj atıklarımızı konutlardan okullardan hastahane ve iş yerlerinden topluyoruz. Maliyeti tabiki diğer toplama sistemlerıne göre daha fazla ancak esenler de geri dönüşüm mantığı oturmak üzere . Mesela okullarda, konutlarda,iş yerlerine tek tek bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz bu şekilde halkın geri dönüşüme katılmasını sağlamaya çalışıyoruz .
Çekçekçiler konusunda malesef bi yaptırım olmuyor ancak yine Esenler de halk ellerinden geldiklerince onlara karşı çıkıyorlar. Geri Dönüşüm aracının geldiğini duydukları anda poşetleri dışarı çıkarıyorlar mesela. Ev okul hatahane ve iş yerlerine iç mekan kutusu ücretsiz olarak dağıtılıyor. Bu ve bunun gibi birçok çalışma yapıldığı halde hala kendimizi geri dönüşüm toplama konusunda yetersiz görüyoruz Çünkü Dünya genelıne baktığımız da Geri dönüşüm konusunda çok ama çok gerideyiz malesef...
Maliyet konusuna girersek 60 kişilik bi kadro 11 geri dönüşüm aracı 4 motor çalişiyor , iç mekan kutuları nette araştırırsanız maliyetlerinin ne kadar yüksek olduğunu görebilirsiniz , Geri dönüşüm konteynırları bunların da malesef maliyetleri cok yüksek ve Esenler de yaklaşık 550-600 cıvarı konteynır var. Personellerın yazlık ve kışlık kıyafet giderleri , dağıtılan geri dönüşüm poşetleri ve bilinçlendirme çalışmasında kullanılan bröşürlerin maliyeti derken baya bi masraflı oluyor malesef
@emin2 Yapılan çalışmaları daha net olarak görmek istersenız Facebook adresimiz : @istanbulgeridonusum.com.tr den bakabilirsiniz
IMG_4291.JPG27867878_2027716370779819_7413491872385613615_n.jpgmehmet akıf ersoy.jpgevlere-dagitilan-ic-mekan-kutulari-180.jpgIMG_0515.JPG
 
@F.N


Güzel ve uzun yazınız için "ÇOK" teşekkür ederiz. Kafamızdaki bazı sorular az da olsa açığa kavuştu.
Bizim en büyük derdimiz geri kazanım niçin arttıralamıyor? nedeni toplama maliyeti mi?
suçun % kaçı Belediyelerde, % kaçı halkta.
Halka, uyum sağlayabileceği bir sistem sunulursa yeterli katılım olmuyor mu?

gerçek maliyetleri yazamazsınız ama belediye veya firma geri kazanımdan ne kadar gelir sağlar, mesela masraflar 1000 TL ise satış gelirleri yaklaşık ne kadardır, belediyeleri teşvik etmiyor mu?

Siz bu sorularımıza cevap vermeye çalışırken bizde internetten Sayfanızı inceleyelim

Çöpler ile çöp depo sahasına giden ambalaj atıklarını görünce üzülüyorum.

Serhan beyler hangi ilçelerden ne kadar ambalaj çöpee gittiğinin analizini yapacaktı ama 1 yıldır bir rapor göremedim. Belki ülkemiz için maliyet tahminleri yapabilirdik....

@F.N


Sorunlarla ilgili bilgi verme cesaretiniz için de sizi tebrik ediyorum. Ülkemde çoğu kişi buna cesaret edemiyor.

Her yerde bu fotoları kullanın:
1-Güzel çevre:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

2- Nitelikli işgücü:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


Kamyonla toplamak pahalı, Çekçekçiler ile ucuza toplamak daha iyi olmuyor mu?
 
Teşvik ne kadar yapılsa da Halk istemıyorsa hiç bir başarı elde edemezsınız . Ancak tam tersi durumda ister istemez yapmak zorundasınız Çünkü halk istıyor . Öncelikle halkın bilinçlenmesi gerek bunun üstünde durulması lazım. Halkta hala şu mantık var çöpten ayrıştırsınlar ,kim uğraşacak toplamaya bizim zamanımız yok ...
Uyum sağlayabilecek sistem konunsuna gelirsek aslında neden olmasın çok basit bişey gibi geliyor ancak sitelerde bile oturan insanlara mesela aksam 8 de çöpünüzü kapının onune cıkarınız sonrasında veya öncesınde cıkarmayınız yazısı vardır ancak bi apartmana girip bakarsanız çok az kişi bu yazıyı kale alıyor,diğerleri umursamıyor ... ''BEN-CİL '' bi yapıya sahipiz malesef ... Evim kokmasın bana yeter...

Çözüm olarak Kamu spotu olarak veya etkınlıkler yapılmalı okullarda derslerde konu olarak işletilmeli ki bi şekilde birilerine Geri Dönüşümün ne oldugu,nasıl oldugu, yararları anlatılmalı.Burdan bakınca suçsuz olarak malesef kımse yok hepimiz suçluyuz.

Şöyle ki öncelikle ihalelerin gecerlilik süreleri artırılmalı çünkü hiç bir firma tesisine artı olarak bi ekleme yapmak istemıyor çunku 1 2 yıla sözleşme süresi bitiyo sonrasında baskasına kalması da mantıklı gelmıyo fırma sahıplerıne ... Burda Biraz belediye suçlu . Ancak şöyle bir durumda var malesef 10 yıllıgına sözleşme yapılıyor diyelim dikkatlı denetleme yapılmazsa naylon fatura dedıgımız hayalı fatura kesme olayı ortaya cıkıyor bırcok fırmada malesef bu durum var ... Nasılsa sözleşmemiz var ne kadar kazanırsam o kadar iyi mantığıyla çalışanlar var.
Gelir kazanma olayı şu şekilde beledıye Yönetmelikte yazan sorumlulukları yerıne getırıyor maddı anlamda desteği yetkilendirilmiş kuruluşlar saglar . o da şöyle Toplanılan Ambalaj Atıkları Lisanslı Firmalara gönderilir bunun karsılıgında kesılen irsaliyeli faturalar belediye tarafından anlaşmış olunan Yetkilendirilmiş Kuruluşa paylaştırılır ve firma toplanan atık tonajına göre gelir sağlar.
Satış gelirleri hiç bir zaman sabit olmaz misal Pet daha degerlidir ancak fiyatı belırlı aralıklarda degısır. net bi şekilde gelir bu kadar gider de şu kadar olur diye bişey söz konusu değil malesef ..
@emin2
 
@emin2 anladığım kadarıyla bir firma kurma planınız var. Maliyet elbette var ama arttırılamamasının tek nedeni sadece bu değil tüm tarafların kazanabileceği bir sistem kurabilirseniz o zaman az kazanırsınız sürekli kazanırsınız. halkın uyum sağlayabileceği sistem kurmak kazancınızı elbette düşürür yeni masraflar çıkacak ama başarılı olur.
Artırılamıyor çünkü vergisini veren halktan sürekli bir şeyler istiyorlar ya adam çöp vergisi veriyor zaten belediyede gelip alacak olay bu. yok sen bedavaya ayır bu renk poşete koy demek biraz garip geliyor bana. Babacım sen adama belediye olarak deki ayırdığınız ambalaj başına şu kadar su elektrik faturandan indirecem bak neler oluyor memlekette.
@F.N yani ayırmayana bencil diyemeyiz suçlayamayız kimseyi ayırana da helal olsun bravo. belediye yapmıyorsa biz yapalım örnek olalım mesela şöyle düşün eğitime harcadığın paranın bir kısmını teşvike harca asla sana gelmeyecek miktardaki pet kağıt vs toplama sistemine girecek teşviki kısmen ordan çıkartırsın zaten araban boş dönmicek ordanda biraz birazda karından düşecen tamam işte.
Konuları çözüme kavuşturmak için tüm tarafların açısından konuya bakmak zorundayız.
Halk istemiyorsa isttetirecez. Yüksek geri dönüşüm oranına sahip ülkeler bedavaya yaptırtmıyor bunu. Bizde en çok ben kazanayım bedavaya atık alayım öyle bi dünya yok olursa böyle sürünürüz.
 
@F.N


<<<<Halkta hala şu mantık var çöpten ayrıştırsınlar ,kim uğraşacak toplamaya bizim zamanımız yok ...

* tam tersi, belediye hizmetini yeterli bulmayan çok tanıdığım var. Ayrı topluyorum, çöple beraber alıyorlar diyen....

<<<< aksam 8 de çöpünüzü kapının onune cıkarınız sonrasında veya öncesınde cıkarmayınız yazısı vardır ancak bi apartmana girip bakarsanız çok az kişi bu yazıyı kale alıyor,

* Yazıyla olmaz bu. Evet, kadınlar evde koku istemiyor. Buna çözüm aramak bizim işimiz...

<<<<Gelir kazanma olayı şu şekilde beledıye ...

* Tamam değişir ama yıllık bir ortalama söyleyebilirdiniz, TL ile değil % olrak.

Sonuçta, ilk sorumuza cevap yok : Nerelerden ve ne kadar toplamak ekonomik ve teşvik edici oluyor....

@Mesut Güngör

<<<<<anladığım kadarıyla bir firma kurma planınız var.

* Sizlerden yeterli teknik bilgi alabilsem.... kuracağım :)

<<<<<.......az kazanırsınız, sürekli kazanırsınız.

* Güzel fikir....

<<<<< yok sen bedavaya ayır bu renk poşete koy demek biraz garip geliyor bana.

* Sulu, katı diye 2 kutu yapmak çok mu zor halk için. (Ama sitelerde kapıcılar, ayrı toplananları çöpe atıyor. Bu konuda faaliyet-eğitim yapan var mı acaba?

<<<< eğitime harcadığın paranın bir kısmını teşvike harca

* Evet, kesinlikle...

<<<<< Yüksek geri dönüşüm oranına sahip ülkeler bedavaya yaptırtmıyor bunu.

* Almanyada boş pet şişe 0,25 kuruşmuş. bütün çocuklar toplayıp satıyor.

<<<Bizde en çok ben kazanayım bedavaya atık alayım öyle bi dünya yok olursa böyle sürünürüz.

Evet.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .



@Mesut Güngör

<<<anladığım kadarıyla bir firma kurma planınız var.

Şaka bir yana, yukarıda belirtmiştim,.... çöp deposuna giden maddeler beni ve herkesi üzüyor. Acaba daha fazla kazanılamaz mı?

.....Tatilde gezerken bazı küçük şehirlerde kısa veya uzun süreler bulundum.

Küçük şehirlerde geri kazanımların daha kolay olacağını düşünüyordum ama göstermelik birkaç toplama kutusu haricinde bir faaliyet göremedim.

Acaba toplama maliyetleri mi çok yüksek? demiştim.

@F.N

Bu sorumuza "çok tahmini dahi olsa" bir cevap verebilirseniz memnun oluruz :

sizce Esenler Bölgesi'nin Ambalaj atıklarının ne kadarı toplanamadan çöp depo sahasına gidiyordur?
ve de bunun ne kadarı ekonomik olarak kazanılma ihtimali vardır
Teşekkürler iyi çalışmalar
 
1) çekçekçiler hiç bir vergi vermeden bu işi yapıyorlar onlar çalışacaksa bizim varlığımıza gerek yok diye düşünüyorum . Ve çekçekçilere işi bırakırsanız açıkçası baş edebilirmisiniz bilmiyorum çünkü yerli ve dışardan gelenler genelde tartısma içerisinde oluyorlar malzeme için. Ve şöyle bişey var biz haftanın 6 günü full çalışıyoruz Geri dönşüm poşeti vermezsek toplama yapmıyorlar hatta 1 posete 2 poset verdıgımız halde az bulanlar var bu sayıyı ve biz aylık bbazda 400-450 ton arası poset dagıtıyoruz çekçekçiler poşet dağıtmazlar :) biz coğu zaman esnaf okul hastane bırımlerını belırlı aralıklarla zıyarete gıdıp bir sorun var mı yok mu kontrol ederız. Çekçekçilerin nereden ne aldıgının kaydını tutamazsınız.
2)Aylık olarak 900-1000 ton arası malzeme topluyoruz nufus 460 bın e yakın burdan bi işlem yapılabılır oranı bulabılırsınız...
bizde şöyle bi durum da var piknik alanlarında ekstra eleman çalıştırıp geri dönüşümün çöpe gitme ihtimalını en aza indiriyoruz. halk ayrıstırmasa bıle bız onu da ayrıstırıyoruz .
3) küçük şehirlerde toplama malıyetı düşük olur eger yerlesım yerleri cok dagıınık degılse ve ulaşım kolaysa tabi.. maliyetleri sıralarsak aslına bakarsanız
* tesise konulması gereken press ve ayırma bandı ve malzemeyi banta tasıyacak kepçe
* toplama yapacak aracların malıyetı
* toplama ayırmada çalısacak personelın giderleri (sgk yemek maaş )
*personel kıyafet koruyucu malzeme (yagmurluk iş kıyafetı maske eldıven ayakkabı gözlük vs )
*Benzın mazot gıderlerı
* iç mekan kutusu (ev iş yerı okul esnaflara daıtılacak ) nette kutuların tanesı 20 tl
*geri dönüşüm poşetleri
* konteynırlar (her 1000 kısıye 1 adet yada 400m de 1 adet konteynır koymanız gerek yonetmelık geregı )
*iş güvenliği iş hekimi ilk yardımla ilgilenecek kısılerin ücreti
ve diger giderler ...
4) sulu katı dıye ayrım yapamazsınız evler küçük sırf bu yuzden ben gerı donusum malzemelerını kutu da ayıramam dıyen kısıler var .
5) <<<<Halkta hala şu mantık var çöpten ayrıştırsınlar ,kim uğraşacak toplamaya bizim zamanımız yok ...
tam tersi, belediye hizmetini yeterli bulmayan çok tanıdığım var. Ayrı topluyorum, çöple beraber alıyorlar diyen....
Başaksehır de böyle bi sorun var biz ayrı koyuyuruz görevli kişi direk çöpe atıyor. Bu beledıyeden cok toplamayı yapan fırmanın gorevı bunun boyle olmaması gerektıgının bilgisini calısan personele vermesı gerekır.

<<<< aksam 8 de çöpünüzü kapının onune cıkarınız sonrasında veya öncesınde cıkarmayınız yazısı vardır ancak bi apartmana girip bakarsanız çok az kişi bu yazıyı kale alıyor,

* Yazıyla olmaz bu.
Evet, kadınlar evde koku istemiyor. Buna çözüm aramak bizim işimiz...
Geri donusum malzemelerı koku bırakmazlar tabı temız bı şekılde bırakılırlarsa... Biz çözümü şöyle bulduk 16 mahallemız var her gun ugranıyor neredeyse ugranmayan zamanlarda 1 arac ayırdık veremedık yetıstıremedık unuttuk durumu olursa o arac gıdıp malzemeyı alıyor.

<<<< eğitime harcadığın paranın bir kısmını teşvike harca
Eğitim için yüklü bi maliyet yok acıkcası 4 5 kişilik bi grup yeterlı oluyor. Size sorum şu mesela nasıl bı tesvık dusuncenız var ? ?

yok sen bedavaya ayır bu renk poşete koy demek biraz garip geliyor bana.
Biz bunu da düşündük okullarda ücretsiz defter dagıtımı var . Esmatık dıye bır projemız var bu projeye gore cocuklara kart verıyoruz getırdıklerı malzeme turune gore puan yuklenıyor ve bu puanla ucretsız kantınden alısverıs yapıyorlar .Ailelerde esmatık kartla halk ekmegınden ücretsiz ekmek alıyor .

Sonuçta, ilk sorumuza cevap yok : Nerelerden ve ne kadar toplamak ekonomik ve teşvik edici oluyor....
bence ev ve okullar . çünkü evde Geri dönüşüm yapan kişi dısarda da bilinçli davranır. Okulda öğrenen cocuk evdekılere de bılgı verır .Awm daha kolay ve ekonomık cunku halı hazırda olan malzemeyı yukleyip götüreceksınız sadece .
 
@F.N

Teşekkürler, uzun cevap için.

çekçekçileri, daha ucuz ama daha çok toplama için söylemiştim. Sorunları ayrı...

<<<<biz aylık bbazda 400-450 ton arası poset dagıtıyoruz

epey çokmuş.

<<<<<nufus 460 bın e yakın burdan bi işlem yapılabılır oranı bulabılırsınız...

merkezi esnaf bölgesi (atığı çok) dahil herhalde.

<<<<Size sorum şu mesela nasıl bı tesvık dusuncenız var ? ?

sizin bahsettiğiniz sistem mesela... . Esmatık dıye bır projemız var bu projeye gore cocuklara kart verıyoruz getırdıklerı malzeme turune gore puan yuklenıyor ve bu puanla ucretsız kantınden alısverıs yapıyorlar .Ailelerde esmatık kartla halk ekmegınden ücretsiz ekmek alıyor .

<<<<Awm daha kolay ve ekonomık cunku halı hazırda olan malzemeyı yukleyip götüreceksınız sadece .
Mahalle toplama maliyeti, toplamın % kaçı acaba?

Esenler Çevre Md. bir yerde : yılda 500 bin Tl belediyemiz kazanıyor demiş.

* Küçük şehirler (20-100 bin nüfuslu) neden hiç faaliyet yapmıyor sizce? Sizin firmalar oralara gitmez mi?

Tekrar teşekkürler, uzun cevap ve katkılarınız için.
 
Esenler Çevre Md. bir yerde : yılda 500 bin Tl belediyemiz kazanıyor demiş. Bu konuda bilgim yok açıkcası :(
Küçük şehirler (20-100 bin nüfuslu) neden hiç faaliyet yapmıyor sizce? Sizin firmalar oralara gitmez mi? tesisi kurarken ki malıyetı karsılayamayabılır. Biz tek fırmayız baska bı şube açmayı düşünmedik açıkçası ...
Esenlerde zaten awm yok ama olsa bıle mahallenın malıyetı her turlu %80 i olur aşağısı olmaz. Awm ye 1 araç en fazla 2 sefer de bütün malzemeyı alabılır yanı günde 1 kez gitmesi çok bi maliyet çıkarmaz .
Esmatiklerın ücretlerı var sonucta alınan ekmek ve puanın ücretını yıne biz ödüyoruz gerekli yerlere bu da bi maliyet...
Esnaflardan da alım yapılıyor çok mu dersenız bizi daha çok evler kurtarıyo sanırım . Esnaflarda malzeme gelecek ki karton çıksın yada bı kafe ye müşteri gelecek onarın atıklarını alalım . Ama evler de her an gerı donusum malzemesı cıkıyor . Süreklilik her zaman için evlerde
 
<<<<<<tesisi kurarken ki malıyetı karsılayamayabılır.

Tabii tesis kurma maliyetli AMA mademki küçük şehirde daha kolay olur diyorsunuz, toplayıp kamyon veya tırla yakındaki (100-150 km) tesise getirme maliyeti çok mu olur sizce?
 
1. yönetmeliği okumanızı öneririm sorumluluklarını getırmezsenız lısans alamazsınız lisans olmadan bu işi yapamazsınız .
2. araştırma yaptınızmı bılmıyorum ama bant ve pres makınesı arac ücretlerine bir bakın derim .
3. küçük şehirde mesafeler yakın olursa kolay olur. Km bazında bakacaksınız. Tesisi kurdugunuz yerle yerleşim yerı arasında bir tur atın derım ve bunu mesela 10 aracla toplama yapacaksınız ve her arac baska mahalleye bakacak buna gore mazot benzın gıderını kaba taslak bulabılırsınız .
tesisi kurdunuz kendını amorte etme süresine bakın derım ve malzemeyı her zaman en düşük tonajla hesap yapmanızı onerırım. uçuk rakamla yapıp bı anda hayal kırıklığına ugrayabılırsınız. ve mevsım gecıslerınde tonaj farklı olur her zaman .

bu arada 400 paket olacaktı yanlış yazmışım kusura bakmayın
 
Üst