• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gfb ve çevre izin ve lisans belgeleri nasıl alınıyor??

G

Gamze Gözde

Öncelikle herkese merhabalar diliyorum..
Belgelerin alınması ile ilgili olarak sizlerin tecrübeleri benim için çok önemli..şimdiden çok ama çok teşekkür ederim cevap ya da cevaplarınıza..
Yeni bir işletmenin kurulduğunu ya da mevcut bir işletmenin GFB ve ardından da Çevre İzin ve Lisans Belgesi alacak olsun;
1. Başvuruda her şey online olarak mı oluyor?
2. Öncelikle o işletme için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden görüş mü alıyoruz?
3. GFB için (mesela emisyon için) İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nden mi alınıyor?
4. Çevre İzin Konuları'nda mesela, ''Emisyon Ölçüm Raporu'', '' Atıksu Deşarjı Teknik Bilgiler Listesi'' gibi belgeler nerelerden alınıyor? Mesela ''Emisyon Ölçüm Raporu'' nu, işletme sahibi herhangi bir yerde mi yaptırıyor? Yoksa belli yerler mi var?
5. Emisyon Ölçüm Raporu'ndaki değerler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne online olarak gönderildikten sonra, ilgili kişiler yalnızca sınır değerlerinde mi diye sadece dosya üzerinden mi kontrol ediyor yoksa Müdürlük görevlileri de bizzat giderek kontrol ediyor mu?
6.Ya da Atıksu açısından değerlendirisek; Çevre Müdürlükleri'nden kişiler yalnızca sınır değerlerinde mi diye sadece dosya üzerinden mi kontrol ediyor yoksa Müdürlük görevlileri de bizzat giderek kontrol ediyor mu?
7. Çevre Görevlileri işletmeye gelip kontrol yapıyor mu belgelerle alakalı?yoksa belge kontrolü yalnızca online olarak yüklenen dosya ve belgeleri dosya bazında mı değerlendiriliyor?
8. Ahır içeren İşletmeler, Kümes içeren İşletmeler, Kesimhaneler, Süt İşleme Tesisleri, Balık Yetiştiriciliği yapan İşletmeler, Kamp Alanları bulunan İşletmeler hangi ''İzin'' ya da ''Lisans'' konularına tabi olabilirler?
9. Biyogaz kullanan işletmeler, geri dönüşüm yaptıkları için Çevre Lisans Belgesi mi alırlar?


Cevaplarınız için şimdiden tüm içtenliğimle çok ama çok teşekkür ediyor ve dört gözle bekliyorum...Eklemek istedikleriniz varsa da onlar için de şimdiden teşekkür ederim..
 
1. Evet, ancak başvuru içinb azı evrakları elden temin etmeniz gerekebilir. Fakat sonuç olarak başvuru işlemi online ortamdan olacak.
2. Görüş almanıza gerek yok, muafiyet durumu varsa o konuda alabilirsiniz. Ancak Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkındaki Yönetmelik ( ÇKAGİLHY ) eklerinde bulunuyorsa ve hangi konulardan izin / lisans almanız gerekiyorsa o konulardan başvuru yapabilirseiniz. Yine de İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı almanız gereken durumlar olabilir.
3. Evet
4. Emisyon Ölçüm Raporu yetkili ve akredite laboratuvarlarca yapılır. Teknik Bilgiler Listesi siz ve tesis teknik elemanlarınca düzenlenebilir.
5. Hava Emisyonu konusunda başvuru yapıyorsanız İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı ve Valilik Tespit Raporu aşamalarında gelip kontrol edecekler.
6. Keşif yapılabilir. Numune alınması zaten Müdürlük personeli eşliğinde yapılır.
7. Belgelerin birer kopyaları sizde dursun her ihtimale karşın.
8. Ne tür bir izin konusuna tabi olduğu tesis durumuna göre değişir, atık suyu varsa o konu dahildir yoksa değildir örneğin.
9. Genel çerçevede bakılınca evet denilebilir belki ama gerçek cevap ÇKAGİLHY eklerinde geçiyorsa alır diye verilebilir.

Ama tüm sürprizi kaçtı şimdi :D Bunları zamanla tecrübe etmeniz daha iyi olabilirdi. ÇKAGİLHY i iyice okumanızı tavsiye ederim.
 
Öncelikle bu kadar hızlı cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim..Tecrübe olmadan olmuyor haklısınız ama daha işin çok başındayım..
Ancak 8.soruyla ilgili eğer sizin de zamanınız varsa biraz daha açıklayıcı bilgiler verebilir misiniz?
Şöyle ki, mesela Ahır içeren işletmelerde gürültü için gerek yok..ancak tehlikeli atık olabilir mi? ya da şu şu konularda kesinlikle olmaz dediğiniz alanlar var mı?
Çok ama çok teşekkürler tekrardan...
 
Tesisi görmeden bir şey diyemem. atık suyu varsa atıksudan, emisyonu varsa emisyondan ...vb izin alması gerekir. Konuyla ilgili isterseniz İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvurabilirsiniz, tabi olduğumuz izin/lisans konularının değerlendirilmesi diyerek. rica ederim.
 
@Gamze Gözde

1-) basvuruda gerekli evrakları topladıktan sonra hersey sistem üzerinden yüklüyorsun bu gfb ve izin lisanslar içinde geçerli.
2-) il çevreye dilekçe yazıyorsun ıstersen sende yaptıgın ıse göre yönetmeliğede bakabılırsın ek 1 veya ek 2demi yer alıyorsun diye. il çevre gelip denetliyor eğer ek 1-2 kapsamında yer alıyorsan yaptıgın ıse göre ızın ve lisans alıyorsun yok değilsen çevre izin muaf yazısı veriyor.
3-) gfb için emisyon desarj kanal baglantı izni gürültü ve çed ölçümleri yaptırıyorsun eğer bunlardan muafsan zaten muaf yazısı veriyor. bundan sonra denetleme yapıyorlar herhangi bir eksiklik yoksa uygunluk yazısı verıyorlar yalnızca bu ızın cesidi değildir onuda belirteyim.
4-) emisyon ölçümü için buna bakan şube var ordan gelip bakıyorlar atıksu içinse eğer sanayide isen ve senın atıksuyun yoksa deşarj kanal baglantı izni veriyorlar eger belediye sınırları içindeysen belediyeden görevliler geliyor ve senın atık suyun var ıse ruhsat verıyorlar sana. emisyon ölçümüde yapıyorlar .
5-) sen ölçüm yaptırdıktan sonra yönetmelikteki değerlere bakıyolar uygunsa yazını verıyorlar eğer herhangi bir emısyon kaynagın yoksa muaf tutuyorlar.
6-) 5 ile aynı
7-) il çevrede sen gfb aldın diyelim herhangi bir uygunsuzluk varmı diye tekrar kontrole geliyorlar 2-3 defada kontrol edebilirler. yanı hazırlıklı bulunun.
8- ) bu dedıgın yerler yönetmelıkte yazar izin ve lisansa tabı olup olmadıgı ama kesimhanelerde bellı olcude tabı tutuluyor dıye bılıyorum. çünkü onlarında bellı değerler içinde olması gerekli.
9-) eğer sen geri dönüşüm yapıyorsan lisans almak zorundasın.
 
Birde bakanlık biyogaz tesisleri için ayrı bir yönetmelik çıkaracaktı. Konu ile ilgili gelişmeden haberi olan var mı son durum nedir?

biyogaz ambalaj gibi değil ama. ek-1 mi olmalı yoksa ek-2 mi olmalı o konuda da ayrı bir çelişkim var.
 
ambalaj değil ama onun farklı bır yöntemı var ben sadece ambalajı ornek olsun diye yazdım ben ek 2 dıye bılıyorum
 
tehlikesiz atık olduğu için mi ek2 olarak görmeliyiz? sadece hayvansal atıktan biyogaz elde ediyorsak neden lisans almalıyız. o zaman atıkların yönetimi genel esaslarına ilişkin yönetmelikle çelişmiyor mu?

ÇKAGİLHY'te ek-1in atık yönetimi konusunda atık geri kazanımı yapıyoruz diye bana ek-1 gibi geliyor. ama emin değilim.
 
tehlikesiz atıgıda örnek verdım sonucta bıyogaz geri dönüşümü yapıyorsan belkıde söyle dusunmek lazım eger sınır degerlerın altında yapıyorsan gerek olmayabılır ama sımdı suda var gerı donusum yapıyorsun ıl cevre ısteyebılır detaylı bır arastırma yapmak lazım ben arastırıcam sızde bılgı verırım

ek 1 tehlıke oranı yuksek ek 2 tehlıke sınıfına gırıyor
 
tehlike sınıfına göre bakarsanız evet. ama atıkların genel yönetimine esas ilişkin yönetmelikte geri dönüşüm ve geri kazanım ifadeleri ayrı ayrı tanımlanıyor. ÇKAGİLHY göre ek-2 geri dönüşüm, ek-1 ise geri kazanım olarak görmekte. dolayısı ile bana göre bu tanıma istinaden ek-1'de yer alması gerekmekte.

şuan bende bir biyogaz tesisi var. resmi makamlarla görüşmelere başlayacağım yakında ama kafamda soru işaretleri olan yerler var az önce yazdığım konulardaki gibi. devlette iki de bir yerler değiştiği için işi bilmeyenlerle çok karşılaşılıyor. yanlış karar vermeseler bari. artık devlette acemi memure denk gelmemek için dua eder olduk.
 
@yara_bandi
memurların bazısıda ne yaptıgını bılmıyor sen yinede bakanlıkla bır gorus benıde bılgılendırırsen sevıırım bende burda arastırır haberlesırız:D
 
@Olgaç Sürmelihindi

Bakanlık ve il çevre ile paralel görüşüyorum. Biyogaz tesisleri ile ilgili özel bir yönetmeliğin çıkacağından o şekilde haberdar oldum :D 1 ay içerisinde benim işlem kesinleşir. O zaman bu başlığın altında süreci ve işlemleri tabi ki de paylaşırım :)
 
Üst