• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

GOTS (Global Organic Textile Standart) - Çevresel Yükümlülükler

Cem Yılmaz

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
19 Aralık 2009
Şehir
Tekirdağ
Firma
Güneş Çevre Danışmanlık
Merhaba,

Bu konuda GOTS (Global Organic Textile Standart) yani Uluslararası Organik Tekstil Standardı ile ilgili çevresel açısından yükümlülüklerden bahsedeceğiz. Tekstilde Organik Üretim yapmak isteyen firmaların bu belgeye sahip olması gerekmektedir. GOTS denetiminde çevre konusunda firmanızda bulunması gereken evraklar şu şekildedir:

  • Geçici Faaliyet Belgesi / Çevre İzin ve Lisans Belgesi
  • ÇED Görüşü
  • Çevre Politikası (Kalite mühendisi tarafından hazırlanmış olabilir. İlerleyen süreçte konuyla ilgili örnekler paylaşacağız.)
  • Temiz Üretim Planı Onayı ve -varsa- son Gelişme Raporu
  • Endüstriyel Atık Yönetim Planı ve Onay Yazısı
  • MoTAT (Tehlikeli atık taşıma) Kayıtları
  • Tehlikeli ve Tehlikesiz Atık Beyanı
  • Atıksu Analizleri (Genellikle en yakın tarihe ait birkaç ay incelenmektedir.)
  • Bir önceki maddede bakılan atıksu analizlerinin ait olduğu aylara ait "üretim kapasitesi" ve "su tüketim miktarı"
  • Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi (ŞU makalede @Olgaç Sürmelihindi nasıl alınabileceğini anlatmış.)
  • Çevresel eğitimlere ait kayıt tutanakları
Çevre konusu dışında üretim ve İSG konularında da denetimler gerçekleştirilmekte olup; Çevre Mühendisi/Çevre Görevlisi unvanıyla çalışan arkadaşlarımızın yol haritası çizebilmeleri amacıyla bu konu hazırlanmıştır.

Herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Yaklaşık 30 dakika önce tamamlandı denetim, yukarıda saydığım belgeler dışında bir talep olmadı. Ancak ben bir başka denetim için Çevresel Risk Analizi, Atık Bertaraf Prosedürü, Kimyasal Prosedürü gibi dokümanları hazırda bulundurmuştum. Belki de denetmenden denetmene değişiklik gösterebiliyordur prosedür koonuları.
 
Merhabalar; bende yakın zamanda GOTS denetimine gireceğim. Bize firma bakılacak yerler ve evraklar olarak 60 maddelik bir liste gönderdi bunu hazırlamaya çalışıyorum. Ancak GOTS için bir denetim tecrübem yok maalesef. Özellikle sahada nelere önem verdikleri konusunda fikir verebilirseniz çok sevinirim. ayrıca çevre iznim yok gfb var. 2019 yılında açılmış bir fabrikayız bu yüzden henüz bir temiz üretim planı da hazırlayamadım. Bunlar denetim sırasında büyük sıkıntılar yaratır mı? Bilgilendirme için şimdiden çok teşekkür ederim.
 
Merhaba,

Saha gezisi kısmında yardımcı olamayacağım. Saha gezisine katılmadım ancak söyledikleri kadarıyla genel makine hattını gezmişler ve makinelerin kontrolünü sağlamışlar.

TÜP biraz önemli bir konu. Onay alamamış bile olsanız en azından İl Müdürlüğüne sunmuş olduğunuz bir evrak olması sizin için iyi olacaktır. Direkt olarak talep ettiler çünkü evrakı.
 
evet biraz denetmenin insiyatifinde bu gibi konular. birisi istiyor. bir başkası yüzeysel geçiyor veya sadece mevzuat açısından olması gereken dokümanlara bakıyor.
 
Merhabalar; Gots için yeni istenmeye başlanmış olan Etik İş Davranışları Prosedürü elinde olan varsa yardımcı olabilir misiniz?
 
GOTS 6.0 versiyon değişikliği sonrasında "Sera gazı yayan kaynakların listesi ve geliştirme planı istenmiş" hiç böyle bir plan hazırlayan oldu mu veya hazırlanmış hali ile denetime giren. Varsa eğer paylaşabilir misiniz. Hangi konulara nelere değindiniz. Tabii herkes kendi işletmesinde, işletmesine göre hazırlamıştır ya da hazırlayacaktır ama sonuç olarak insanlar bile sera gazı yayan kaynaklar listesine dahil. Bunları dahil eden bir geliştirme planı mı isteniyor acaba
 
Şeyma.unlMevzu bahis işletme tekstilin faaliyetlerinin yürütüldüğü ve
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
" te faaliyet kategorilerinde yer almıyor. Bu nedenle sera gazı izleme planı ve iyileştirme planı yok ama yapılmasına ihtiyaç var mı onu anlamaya çalışıyorum. ya da ne kadar detaylandırmam gerekli diye sonuçta sera gazı emisyonu yok diyemem çünkü insanlar bile sera gazı yayıyorlar. Mesela insanlar için nasıl bir geliştirme planı sunulabilir ki, çalışan sayısını azaltmak olabilir aklıma gelen. Burada çelişkide kaldığım için daha önce bu durum ile karşılaşan veya yardımcı olabilecek üstadların deneyim ve tecrübelerinden neler yapılabilir ( ya da neler yapıldı) diye öğrenmek istedim.

Yoksa, haklısınız "Sera gazı yayan kaynakların listesi ve geliştirme planı istenmiş" diye soru gelince benimde aklıma ilk "sera gazı izleme planı, emisyon raporu ve iyileştirme raporunu sunulması" gelirdi.
 
Önceki cevapları görüntüle…
Sonay Onur@Şeyma.unl Öncelikle ilgi, öneri ve yardımlarınız için teşekkür ederim. Sanırım bu durum ile henüz karşılaşılan olmadı. Zaten GOTS 6.0 versiyon değişikliği ile yeni oluşan bir süreç. Gene bu konuda bir gelişme oldukça bu konu başlığından paylaşımlar yapılabilirse veya başka değişik düşünce ve fikirler, bu konu başlığından paylaşabilirseniz, sevinirim.
 
Şeyma.unlDenetiminizin problemsiz geçmiş olmasına sizin adınıza sevindim. Kapsama girdiğiniz için sera gazı raporlaması yapmış olduğunuza da kendi adıma sevindim. Çünkü, @Cem Yılmaz üstadın dediği gibi firmalara kabul ettirmek bir mesele olacaktı.
Kapsam dışı olup, bilgi ve tecrübelerini bu platformdan paylaşan olursa, bu konu hakkında da bilgilenmiş oluruz.
 
Son düzenleme:
Üst