• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Güneş Ev

Cihan Yeşil

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Ocak 2012
Şehir
Ankara
Firma
QSI Belgelendirme
http://www.gunesevi.org/contents/images/G%C3%BCne%C5%9F%20Evi%20Resimleri/200891091021.jpghttp://www.gunesevi.org/contents/images/G%C3%BCne%C5%9F%20Evi%20Resimleri/2008910222521.jpg
 
http://www.gunesevi.org/contents/images/G%C3%BCne%C5%9F%20Evi%20Resimleri/200891053921.jpghttp://www.gunesevi.org/contents/images/G%C3%BCne%C5%9F%20Evi%20Resimleri/2008910374021.jpghttp://www.gunesevi.org/contents/images/G%C3%BCne%C5%9F%20Evi%20Resimleri/2008910162921.jpg
 
Bu ev çok uzakta değil. Diyarbakır'da... En çok güneş alan şehirde kuruldu.
Devlete Elektrik Satabiliyor.

120 metrekarelik kullanım alanı olan ve toplam 130 bin YTL’ye malolan Diyarbakır Güneş Evi, ürettiği enerjiyi elektrik şirketine satacak geleceğin evlerinin de ilk örneği oldu.

Kendi enerjisini üreten, ısıtma ve soğutmada tamamen doğal yollar kullanılan Diyarbakır’daki Güneş Evi’nin 72 sponsorundan biri olan Vaillant, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren güneş pilleriyle projeye 15 bin Euro’luk katkı sağladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen "Güneş Evi" projesi Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı koordinasyonunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülüyor.
Proje kapsamında inşa edilen güneş evi tamamlandığında tüm enerji ihtiyaçlarını kendi karşılayabilen bir konut ülkemizde ilk defa yerel yönetimler tarafından hata geçirilmiş olacak.

Diyarbakır’daki güneş evinde Vaillant’ın güneş pilleri de kullanıldı. Diyarbakır Güneş Evi projesi; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) ortaklığında, mali açıdan Avrupa Birliği tarafından, teknik açıdan ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP) tarafından desteklendi. Vaillant Türkiye’nin binanın çatısına yerleştirdiği 24 adet 162 wh kapasiteli güneş pilleriyle saatte 3.88 kw elektrik üretilebiliyor. Bu elektrik 100 wattlık bir ampulün 38 saate kadar yanmasını sağlıyor. Bu enerji; aynı anda kullanılan çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi, TV ve aydınlatma ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor.

Proje ile; Vaillant ilk kez, halka açık bir "güneş evi"nin elektriğini sağlayacak. Türkiye’de güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla daha önce yapılan binalar, üniversitelerde deneysel ve bilimsel araştırma amaçlıydı. Toplam maliyeti 91.6 bin Euro olan bu projenin 78 bin 700 Euro’su Avrupa Birliği’ne katılım öncesi Mali Yardım Programı çerçevesinde yer alan "Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi" kapsamında destekleniyor. Geriye kalan maliyeti ise yerel sponsorlar karşılıyor. Vaillant’ın karşıladığı güneş pillerinin yaklaşık bedeli 15 bin Euro ve toplam mailyete dahil değil.


Yıl boyunca 2000 saatten fazla güneşli güne sahip bölgelerde güneş enerjisi yüksek verimlerle kullanılabiliyor. Türkiye için ortalama 2066 saat olan bu değer Güneydoğu Anadolu Bölgesi için 3016 saate ulaşabilmektedir. Bu durum bölgede güneş enerjisi ısıl sistemlerinin yaygın olarak kullanılmasını doğurmakla birlikte mevcut kullanım bölge potansiyeli dikkate alındığında düşük kalmaktadır.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlığı,

Güneş enerjisine bölgede olan ilgiyi arttırmak,
Güneş enerjisi alanında sivil toplum, özel sektör ve yerel yönetimlerin rollerini pekiştirmek,
Güneş enerjisinin etkin kullanımına yerel yönetimler eliyle bir örnek vermek,
Yeni bir sektörel alan oluşturmak,
Diyarbakır'da güneş enerjisisin kullanımına yönelik toplumsal bilinç oluşturmak gibi amaçlarla Kentsel Gelişim Projesi kapsamında Güneş Evi çalışmalarını devam ettiriyor.

- Güneş evi ülkemizde yerel yönetimler eliyle gerçekleştirilen alanında ilk proje olacaktır.

- Güneş Evi tüm enerjisini güneşten üretecek.

- Ev, güneş mimarisi dikkate alınarak inşa edilecek.

- Güneş enerjisine ilgiyi arttırarak bir çeşit eğitim materyali görevi üstlenecek.

- Güneş Evi, temiz enerji çalışmalarının yapıldığı bir araştırma merkez yapısına kavuşabilecek.
 
İŞTE TÜRKİYE'NİN İLK "GÜNEŞ "EVİ"


AB fonu desteği ile hazırlanan Türkiye'nin ilk 'Güneş Evi' Diyarbakır'da açılıyor. Güneş ışınları ile birçok elektronik ev aletinin de çalıştığı evlerde elektrik tasarrufu ne kadar?
Avrupa Birliği (AB) fonu desteği ile hazırlanan Türkiye'nin ilk 'Güneş Evi' Diyarbakır'da açılıyor. Güneş, toprak ve mimariden uyumlu bir şekilde yararlanıldığı Güneş Evi'nde enerjiden yüzde 50 tasarruf sağlandığı gibi güneş ışınları ile birçok elektronik ev aletini çalıştırmak mümkün oluyor. Güneş Evi, yarın açılacak.

İnsanlık küresel ısınmanın kıskacındayken, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ve Türkiye'de bir ilk olan Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı projesi; güneş, toprak ve mimarinin 'Enerji mimarlığı' ilkelerine göre kullanılması durumunda doğayla uyumlu ekolojik bir hayatın mümkün olduğunu gösteriyor. Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı AB'nin fon desteği verdiği, 72 kuruluşun sponsor olduğu Diyarbakır Güneş Evi, yılın en fazla güneş alınan günü olan 21 Haziran'da açılıyor.

Diyarbakır Güneş Evi Proje Müellifi Yüksek Mimar Çelik Erengezgin, Güneş Evi'ndeki bilgisayar, lamba, buzdolabının güneşten alınan enerji ile çalıştığını gösterdi. Erengezgin'in anlatımlarına göre yapılan araştırmalar, yılda 2 bin saat güneş alan bölgelerin güneş enerjisinden yararlanmak için uygun olduğunu gösteriyor. Türkiye, ortalama 2 bin 600 saat güneş alabiliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, yılda 3 bin 20 saatle Türkiye ortalamasının üzerine çıkıyor. Diyarbakır ise Güneydoğu ortalamasının da üzerine çıkıyor ve yılda 3 bin 300 saat güneş enerjisi alabiliyor. Böylece güneş şampiyonu olan Diyarbakır, güneş enerjisinin de öncülüğünü yapıyor.

Güneş Evi projesi esas olarak bir evin bütün ihtiyaçlarının güneş enerjisinden nasıl temin edildiğini gösteriyor. Güneş Evi'nde havadan havaya enerji transferinden yararlanmak için de yine toprak altına 30 santim çapında 88 metre boru döşendi. Hava borularından terleme sonucu su yoğunlaşmasına karşılık başta ve sonda tahliye noktaları oluşturuldu. Dışarıdaki ve içerideki ısı farkının ortaya çıkardığı vakum etkisiyle dış taraftaki borudan giren 40-50 derece sıcaklıktaki hava, yerin altında 88 metre dolaşarak 15 derece toprak sıcaklığı nedeni ile soğutuluyor, doğal vakum ve gerektiğinde devreye giren aspiratörle serinlik sağlanıyor. Doğayla uyumlu bütün koşullarının oluşturulduğu Güneş Evi'nde aynı zamanda, yörenin enlemine eşit olarak 40 derece eğimli olan güney çatısında, yine güneye bakan 17 derece eğimli mutfak çatısında her biri 162 wat'lık toplam 3.88 kilowat kurulu güce ulaşan 24 adet PV güneş paneli bulunuyor. Bu düzenek, invertör, regülatör ve depolama amaçlı 16 adet 12 volt 100 amper özel aküler aracılığı ile elektrik ihtiyacını sürekli karşılıyor. Hidrojen teknolojisi yaygınlaşana kadar enerji depolamak için şimdilik akü kullanılıyor. Evin sıcak su ihtiyacını karşılamak için çatıda ayrıca iki adet güneş kolektörü ve zemin katta özel sıcak su deposu bulunuyor.
 
YEMEKLER GÜNEŞ OCAĞINDA

Yüksek Mimar Çelik Erengezgin'in verdiği bilgilere göre, camın faz değiştirici özelliğinden yararlanarak altı ve çevresi basit ısı izolasyonlu iç yüzeyi yansıtıcı olan bir kutunun üst kısmına cam yerleştirildiğinde, uygun bir güneş ışığında sera etkisi ile yemek pişirecek kadar ısı sağlanabilir. Diyarbakır Güneş Evi'nde de ters şemsiyeye benzer bir yöntemle ısı oluşturan bir güneş ocağı bulunuyor. İçbükey parlak metal levhalar güneşi odaklamakta ve odak noktasında bulunan tel platforma yerleştirilen kabın içindeki suyu kaynatmakta ya da yemeği pişirebilmektedir.

DİYARBAKIR Güneş Evi, aynı zamanda bir eğitim ve uygulama parkı. Okulların kapanmasına rağmen her gün öğrenciler grup grup güneş evinde yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, enerji tasarrufu gibi konularda bilgilendiriliyor. Güneş evine çevre iller ile yurt dışından da ziyaretçiler eksik olmuyor. Aslında birçok üniversitede adı "güneş evi" olan yapılar var. Fakat bunlar laboratuvar ev olma özelliğinden öte geçemiyor. Çelik Erengezgin, "Çatıya panel ve kolektör doldurarak güneş evi yapmış olmazsınız. Öncülüğü Diyarbakır kaptı" diyor. Proje inşaat firmalarının da dikkatini çekti, bu evlerden oluşan siteler kurulması için teklifler gelmeye başladı.
DİYARBAKIR Güneş Evi, aynı zamanda bir eğitim ve uygulama parkı. Okulların kapanmasına rağmen her gün öğrenciler grup grup güneş evinde yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, enerji tasarrufu gibi konularda bilgilendiriliyor. Güneş evine çevre iller ile yurt dışından da ziyaretçiler eksik olmuyor. Aslında birçok üniversitede adı "güneş evi" olan yapılar var. Fakat bunlar laboratuvar ev olma özelliğinden öte geçemiyor. Çelik Erengezgin, "Çatıya panel ve kolektör doldurarak güneş evi yapmış olmazsınız. Öncülüğü Diyarbakır kaptı" diyor. Proje inşaat firmalarının da dikkatini çekti, bu evlerden oluşan siteler kurulması için teklifler gelmeye başladı.

DİYARBAKIR Güneş Evi, aynı zamanda bir eğitim ve uygulama parkı. Okulların kapanmasına rağmen her gün öğrenciler grup grup güneş evinde yenilenebilir enerji, güneş enerjisi, enerji tasarrufu gibi konularda bilgilendiriliyor. Güneş evine çevre iller ile yurt dışından da ziyaretçiler eksik olmuyor. Aslında birçok üniversitede adı "güneş evi" olan yapılar var. Fakat bunlar laboratuvar ev olma özelliğinden öte geçemiyor. Çelik Erengezgin, "Çatıya panel ve kolektör doldurarak güneş evi yapmış olmazsınız. Öncülüğü Diyarbakır kaptı" diyor. Proje inşaat firmalarının da dikkatini çekti, bu evlerden oluşan siteler kurulması için teklifler gelmeye başladı.
,

Diyarbakır’daki güneş evinde Vaillant’ın güneş pilleri de kullanıldı. Diyarbakır Güneş Evi projesi; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Dicle Üniversitesi ve Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) ortaklığında, mali açıdan Avrupa Birliği tarafından, teknik açıdan ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Örgütü (UNDP) tarafından desteklendi. Vaillant Türkiye’nin binanın çatısına yerleştirdiği 24 adet 162 wh kapasiteli güneş pilleriyle saatte 3.88 kw elektrik üretilebiliyor. Bu elektrik 100 wattlık bir ampulün 38 saate kadar yanmasını sağlıyor. Bu enerji; aynı anda kullanılan çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi, TV ve aydınlatma ihtiyaçlarına da cevap verebiliyor.

AB destek verdi

Proje ile; Vaillant ilk kez, halka açık bir "güneş evi"nin elektriğini sağlayacak. Türkiye’de güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla daha önce yapılan binalar, üniversitelerde deneysel ve bilimsel araştırma amaçlıydı. Toplam maliyeti 91.6 bin Euro olan bu projenin 78 bin 700 Euro’su Avrupa Birliği’ne katılım öncesi Mali Yardım Programı çerçevesinde yer alan "Sürdürülebilir Kalkınmanın Sektörel Politikalara Entegrasyonu Projesi" kapsamında destekleniyor. Geriye kalan maliyeti ise yerel sponsorlar karşılıyor. Vaillant’ın karşıladığı güneş pillerinin yaklaşık bedeli 15 bin Euro ve toplam mailyete dahil değil.
 
bazı bilgiler
 

Ekli dosyalar

  • 2008101781.pdf
    1.9 MB · Görüntüleme: 85
  • 20081011251.pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 57
  • 20081012661.pdf
    1.2 MB · Görüntüleme: 44
  • 20081015512.pdf
    210 KB · Görüntüleme: 49
  • 20081015611.pdf
    2.7 MB · Görüntüleme: 38
  • 200810114591.pdf
    25 MB · Görüntüleme: 32
  • 200810137522.pdf
    889.3 KB · Görüntüleme: 32
  • 200810139101.pdf
    2.4 MB · Görüntüleme: 34
  • 200810144142.pdf
    24.7 MB · Görüntüleme: 29
  • baskanaciliskonusmasi.pdf
    344 KB · Görüntüleme: 36
  • Diyarbakır Güneşevi belgesel film oluyor.docx
    11.5 KB · Görüntüleme: 41
  • Enerji_ve_Ekoloji_Paneli.pdf
    3.6 MB · Görüntüleme: 44
  • Hasankeyf’te baraj değil Güneş Evi Yapalım.docx
    15.3 KB · Görüntüleme: 39
  • Hasankeyf\'te Ilısu Barajına Karşı Güneş Doğdu.docx
    12.6 KB · Görüntüleme: 36
  • MYO Öğrencilerinden Çift Eksenli Güneş Takip Sistemi.docx
    11.8 KB · Görüntüleme: 34
evet gecelerde bir fuarda da tanıtımı yapılmıştı.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
alternatif enerji kaynağı olarak oldukça yararlı olabilecek bir teknoloji. Ülkemizin her yöresinde kullanılabilecek akarı kokarı olmayan bir teknik :)


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
bu konu hakkında daha detaylı bilgi verebilecek olan var mıdır? bağlantı kurabileceğim şirket kurum vs?

@amedi_2100

teşekkürler için paylaşımların için amedi :)
 
bende alternatif enerji kay. tekn. bölümünü okuyor iş imkanları nasıl bölüm hakkında bilgi verebilecek .biri varsa yardımcı olursa sevinirim.
 
Üst