• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Gürültü ölçümü

sedat elbir

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Mayıs 2014
Firma
çalışmıyorum
merhaba,gürültü ölçümü yapan firma kurmak istiyoruz.bu işi yapmak için nerden başlamamız lazım,yardımlarınızı bekliyorum
 
öncelikle gürültü ölçümü ile ilgili yönetmelikleri ve standartları iyice okuyun... sonrasında cihaz araştırması yapabilirsiniz...
hatta tanıdğınız lab. var ise onlardanda uygulama konusunda destek alabilirsiniz..
 
@İpek Yorulmaz
İncelemek istediğiniz gürültü raporunda sınır değerler mevcut değil mi İpek Hanım?
 
çevresel gürültünün değerlendirilmesi yönetmeliğimizi iyice baştan sona okumanızı ve gürültü ile ilgili taahhütlerinizi gözden geçirmenizi öneririm.
 
@İpek Yorulmaz

Hangi gürültü ölçümü olduğuna göre değişir aslında, çokça da karıştırılıyor maalesef :uzgnm:

Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde genel anlamda gürültü ile ilgili iki farklı bakış açısı ile sınırlama getirilmiştir.

Birincisi: Aşılmaması gereken dBX değeri (dBA: 65, LCmax:100 gibi),

İkincisi: Arka plan gürültü değerini aşma seviyesi, (Arka plan gürültü seviyesini 5 dBA’dan fazla aşmamalıdır gibi)

Değerlendirme yaparken “incelenen gürültü kaynağı” için Yönetmelikte hangi sınır değer getirilmişse ona göre bakıp, sonuca ulaşıyoruz….:harika:

Buraya kadar sorun yok ancak bu işlemler yapılırken her adımda bir yanlışlık yapılınca işin sonu çok farklı oluyor.:eek:

Bu nedenle adım adım açıklamak gerekirse;

Çevresel gürültü ölçümünü yaptığınızda ölçmüş olduğunuz ses gücü seviyesi (gürültü değeri) “tek başına” “incelediğiniz/ölçümünü gerçekleştirdiğiniz kaynağa ait” olmayabilir.

Bu nedenle “incelenen kaynak susturularak” bir de arka plan gürültü seviyesi ölçümü gerçekleştirilir.

Yapılan iki ölçüm neticesinde;

1- İki ölçüm arasındaki fark 3 dB’den az ise incelediğiniz kaynak ile arka plan gürültü seviyesi eşittir. Yani ölçümü gerçekleştirilen kaynağın etkisinin tespiti mümkün değildir. (der standart)

2- İki ölçüm arasındaki fark 10 dB’den yüksek ise yapmış olduğunuz ilk ölçüm değerinde elde edilen gürültü seviyesinin tamamı “incelenen kaynağa aittir” (der standart)

3- İki ölçüm arasındaki fark 3 ile 10 dB arasında ise logaritmik hesap ile (kaynak çalışırken yapılan ölçümden, arka plan ölçümünü logaritmik olarak çıkararak) “saf kaynak gürültüsünü” yani incelediğiniz kaynağın, arka planda yer alan diğer gürültü kaynaklarından bağımsız olarak, gürültü seviyesini bulmuş olursunuz. (der standart)

Yukarda bahsedilen üç senaryodan biri ile elde edilen saf kaynak gürültüsü, arka plan gürültüsünden çıkarılarak “arka planı aşma seviyesi” tespit edilir. Burada yapılan çıkartma işlemi LOGARİTMİK DEĞİLDİR.

Bu bahsettiğim arka plan gürültü seviyesi ile karşılaştırma için yapılan işlemler, eğer değerlendireceğiniz rapor “Akustik Rapor” ise o zaman işler biraz değişiyor… ki uzun konu...

Ekte Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından 2011 yılında yayınlanan Çevresel Gürültü Ölçüm ve Değerlendirme Kılavuzu mevcut, bu konudaki bir çok sorunun cevabı da içerisinde mevcut.

Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • Kilavuz_2.pdf
    3.8 MB · Görüntüleme: 100
Üst