• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hangi alanda yüksek lisans yapmalıyım ?

Hatice Uzun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
16 Ağustos 2021
Şehir
Zonguldak
Firma
Yok
Merhaba. Ben yüksek lisans yapmayı hedefliyorum .Ancak hangi alanda yüksek lisans yapma konusunda kararsız kaldım ve kafam çok karıştı. Bu nedenle sizlere sormak istedim. Hangi alanda yüksek lisans yapsam ileride bir Çevre Mühendisi olarak faydasını görürüm ? Benim için iş olarak hangi alan daha çok işime yarar ? Yardımcı olursanız çok sevinirim .Şimdiden çok teşekkür ederim.
 
@Hatice Uzun hanım merhaba
Yüksek lisansın profesyonel iş hayatınızı desteklemesini istiyorsanız, iş hayatına başlayıp sektörleri gözlemleyip daha sonra yüksek lisans yapmanızı öneririm. Şimdi katı atık üzerine yüksek lisans yaparsınız daha sonra hava kirliliğinde iş imkanı bulursunuz size etiket haricinde bir faydası olmaz bu durumda yüksek lisansın.
 
Hatice UzunÜstadım Merhaba,

Ben Gaziantep Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinde yüksek lisans yapıyorum. Gaziantep şehrinde bulunan üniversitelerde Çevre Mühendisliği olmadığı için en yakın bölüm olan İnşaat Mühendisliğini seçtim. Çevre Mühendisliği haricinde İnşaat Mühendisliği veya Enerji Mühendisliğinde yüksek lisans yapmanızı tavsiye ederim. Enerji sektörü şuan revaçta ve iş bulma imkanı daha iyidir. İnşaat Mühendisliğinde yüksek lisans yaparsanız arıtma tesislerinde çalıştığınızda prosese daha iyi hakim olursunuz. Şuan arıtma projelerini çoğunlukla İnşaat mühendisleri yapıyor.

Akademik anlamda ilerlemek istiyorsanız buna göre seçim yapmakta fayda vardır.

Ayrıca Fatih Bey'in dediği gibi işe başlayıp hangi alanda yapacağınızı da karar verebilirsiniz. Ama ben İnşaat Mühendisliğinde yapmaktan çok keyif almıştım ve mutlu olmuştum.

Allah gönlünüze göre versin. 😊
 
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim Olgaç Bey :) Aslında şu şekilde haftaya yüksek lisans mülakatım var ve muhtemelen bu soru da sorulacak. Ben de katı atık ve atıksu arasında kararsız kaldım o yüzden size sormak istedim. Hangi alan ya da düşünmediğim hangi alan daha iyi olur diye siz değerli tecrübeli meslektaşlarıma sormak istedim .Amin çok teşekkür ederim bu arada Allah sizin de gönlünüze göre versin :)
 
Hatice UzunNaçizane tavsiyem atıksu üzerine yüksek lisans yapın. Arıtma tesisleri ve enerji sektörü mesleğimizin en güzel iki sektörü. Mülakatta büyük ihtimalle arıtma proseslerini sorabilirler. Ahmet Samsunlu'nun "Atıksuların Arıtılması" kitabı var ve bu kitaba çalışmanızda fayda var. Şimdiden başarılar dilerim. 😊
 
@Hatice Uzun Hanım Merhabalar,

Hem çevre mühendisliği hem de İSG de yüksek lisans yapma şansım oldu, o nedenle nacizane bende yorum yapmak istedim. Eğer akademik bir hedef belirlemediyseniz yüksek lisans özel sektörde çalışan bir mühendis için kişisel gelişim ve motivasyon aracı olarak kalıyor. Yüksek lisansta kazandığınız bilgi birikimini, modern teknolojiyi ya da literatürü birebir uygulama şansı maalesef ki olmuyor günümüz koşullarında ve ekstra bir diplomanın getireceği maddi bir kazanç sağlayan da görmedim.

Ben açıkçası her ikisi içinde geriye dönüp baktığımda yapmasam da olurmuş diyebiliyorum. Akademik bir planlama düşünmedim hiç, zamanım ve imkanım olduğu için yaptım diyelim. Hali hazırda çevre mühendisi olarak çalışıyorum. Aynı eforu İngilizce ya da başka bir lisan için, belki birkaç teknik programı öğrenmeye harcamış olmayı tercih ederdim.

Başarılar ve bol şans diliyorum. :)
 
Son düzenleme:
Hatice UzunMerhabalar Hatice hanım ,
Farklı bir bakış açısıyla değerlendirmek istedim sorunuzu. Ben Çevre den yana kullandım yine tercihimi. Yüksek lisansımı Çevre Mühendisliğinden tamamlıyorum. Tıbbi atıklar üzerine çalışıyorum. Pandemi dolayısıyla baya gündem de olan bir konu biliyorsunuz ki. Seçim yaparken ilgi alanlarınızı da göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederim. Örneğin ; İnşaat bölümünde yapmak isterseniz eğer ders içeriklerine bir göz gezdirin. Araştırın. Bölümü severek okuyabilir misiniz ona bir karar verin derim. İlgi alanımız olmayan konuları yürütmek çok daha güç oluyor. :)
 
Merhabalar,

Arkadaşlarımın hepsine katılıyorum. Bende bir bilgi paylaşmak istedim. Kariyerimin en erken dönemlerinde kentsel altyapı işlerinde çalışmak istediğimden Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalında Kentsel Altyapı üzerine yüksek lisansımı tamamladım. Kariyerimin ilk 7-8 yılında bu sektörde çalışmak isteyipte hiç çalışamamış olmama rağmen, son 3 yıldır yüksek lisansta kendimi geliştirme imkanı bulduğum konular üzerine İller Bankasında çalışıyorum.. Bu yüzden @Fatih Özcan bey haklı, önce çalışmak istediğin alanı belirlemelisiniz. İlgi alanı olmayan konularda çalışmak da zor oluyor, @Beste Nur KARAKAYA hanım haklı..

@Olgaç Sürmelihindi beyde haklı fakat, İçmesuyu ve Atıksu Arıtma projelerini şimdiye kadar hep Çevre mühendisi meslektaşlarımla çalıştım sektörde İnşaat mühendisi olarak bu işi yapanlarda var kabul ediyorum. Ama genelde meslektaşlarımızla çalışıyoruz.
 
Üst