• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hangi ülke ne kadar çöp üretiyor, ne kadarını geri dönüştürüyor?

Hangi ülke ne kadar çöp üretiyor, ne kadarını dönüştürüyor?

Dünya genelinde her yıl 800 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar; iki milyar tondan fazla çöp üretiliyor. ABD çöplerin sadece yüzde 35'ini yeniden kullanıma kazandırıyor. Geri dönüşümde zirvede bulunan Almanya ise bu oran yüzde 68'e kadar çıkıyor.

Dünya genelinde her yıl 800 bin Olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar; iki milyar tondan fazla çöp üretiliyor. ABD'de plastik ve yiyecek dahil kişi başına üretilen katı atık miktarı küresel ortalamanın üç katı. ABD çöplerin geri dönüştürülmesinde kötü bir sicile sahip. Ülkede çöplerin sadece yüzde 35'i yeniden kullanıma kazandırılıyor.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ise yüzde 68'le en fazla çöp geri dönüştüren ülke.

BİR ABD'Lİ BİR ETİYOPYALIDAN YEDİ KAT FAZLA ÇÖP ÜRETİYOR
Bu veriler, küresel risk analizleri yapan Verisk Maplecroft adlı şirkete ait. Şirket bu yıl atık üretimi ve geri dönüşüm konusunda iki endeks yayımladı. Verisk Maplecroft yetkililerine göre, endeksler ülkelerin başta plastik olmak üzere artan çöp kriziyle nasıl baş ettiklerini gösterecek bir tablo ortaya koymak amacıyla hazırlandı. Endeksler, kamuya açık bilgilere ve akademik araştırmalara dayanıyor.
Çöp üretimi endeksi, kişi başına düşen belediye atıklarını kapsıyor. Bunlar plastik, gıda ve tehlikeli maddelerden oluşan katı atıkları kapsıyor. Belediye katı atıkları, yerel yönetimlerin evler, kurumlar ve ticari kaynaklardan topladığı çöpleri ifade ediyor.

hangi-ulke-ne-kadar-cop-uretiyor-ne-kadarini-12208441_7687_m.jpg


Endekse göre, dünya genelinde her yıl 2,1 milyar ton çöp üretiliyor ve bunların sadece yüzde 16'sı geri dönüştürülüyor. Çöplerin yüzde 46'sı geri dönüştürülemeyecek şekilde atılıyor.

Çin ve
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
'ın toplam nüfusu küresel nüfusun yüzde 36'sını oluşturuyor. İki ülkenin ürettiği toplam çöp oranı ise yüzde 27.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
'nde bir kişi her yıl ortalama 773 kilogram çöp üretiyor. Buna göre, bir Amerikalının ürettiği çöp miktarı bir Çinlininkinden üç, bir Etiyopyalınınkinden yedi kat fazla.
ABD, tek başına dünyadaki çöplerin yüzde 12'sinden sorumlu. Dünyada geri dönüşüm kapasitesinden daha fazla çöp üreten tek zengin ülke de ABD. Şirket bunu ABD'deki siyasi irade ve altyapıya bağlıyor.

hangi-ulke-ne-kadar-cop-uretiyor-ne-kadarini-12208441_4098_m.jpg


"ASYA ÜLKELERİ ARTIK DÜNYANIN ÇÖPLÜĞÜ OLMAK İSTEMİYOR"
Verisk Maplecroft'un çevre araştırmaları birimimin sorumlusu Will Nichols, "Tüm araştırmalar, ABD'nin geri dönüşüme odaklanmadığına işaret ediyor. Çok miktarda çöp artık Çin'e de gönderilemediği için yakılıyor ve sorunun çözümü için yatırım yapılmıyor" diyor.
Çin,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
,
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ve
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
'nın çöp ithalatını yasaklama kararları, küresel dinamikleri değiştiriyor. Çöp sorunu
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
ile
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
arasında gerginliğe yol açmıştı. Filipinler, Kanada'ya 69 konteyner çöpünü gemiyle geri göndermişti. Will Nichols, "Asya ülkeleri artık dünyanın çöplüğü olmak istemediklerini söylüyor" diye konuşuyor.
 
Türkiye'de tüm atıkların geri dönüşüm oranı ortalama % 7 seviyesinde , ambalaj malzemelerinin geri dönüşüm oranı % 20-30
 
Verilere gore; toplam belediye atığının yüzde 9 u (ambalaj dahil edildiğinde 13'u), ambalaj atıklarının ise ortalama yüzde 60 i geri dönüştürülüyor
 
@MasterMind %60 ı mümkün değil hocam, zaten yarısı çöpe atılıyordur en az.
 
Evsel ambalaj atığı ve sanayi kaynaklı ambalaj atığını ayrı değerlendirmek gerekir. sanayi kaynaklı ambalaj atıklarında evet %60 belki daha fazlası geri dönüşüme kazandırılıyor. Ancak evsel kaynaklı ambalaj atıklarında duruma istanbul örneğini veriyim siz Türkiyeyi düşünün. İstanbul’ da mevcut durumda günde 19.500 ton atık oluşmakta ve atıkların % 90’ı depolama sahalarında gömülmektedir. Geriye kalan % 4’ü kompost edilirken sadece % 6’sı geri dönüştürülmektedir. Geri dönüşüm oranının % 5 ‘i mevcut ilçe belediyelerin toplama sistemleri ve sokak toplayıcılarının bu sisteme getirdiği atıklar ile sağlandığı düşünüldüğünde belediye deponi sahalarına kabul ettiği atığın sadece %1’ i için işlem yapabilmektedir.

Ayrıca Kağıt sanayicileri olarak fabrikalarımıza gelen atık kağıt miktarına göre hesapladığımızda sanayi ve evsel toplamda kağıt özelinde %45 oranında bir geri dönüşüm oranımız bulunmaktadır. bu nedenle toplanamayan atıklar sebebiyle ithal hurda kağıt alımı yapılmaktadır.
 
Geri dönüşüm oranının ülkemizde %50-%55 oranında olduğunu düşünüyorum. Türkiye'ye ait istatistiklerin hiçbirin gerçeği göstermediği kanaatindeyim kaçak depoculardan tutunda çek çek-çek çilere kadar yada lisanslı firmaların faturasız satışlarına kadar bir çok konu istatistiğe yansımıyor. Bu da sağlıklı rakamların ortaya çıkmasını engelliyor.
 
Saygı duyuyorum, katılmıyorum kubilay bey.
 
Üst