• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane ambalaj atıkları

cevreM54

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Temmuz 2012
Firmalar için belli ölçüde sıkıntı olan hastane ambalajlar hakkaında birkaç sorum olacak bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinrim.

* Öncelikle hastaneden çıkan şırıngaların konulduğu üzerinde geri dönüşüm amblemi olan fakat ön yüzü jelatin(opp) arka kısmı ise kağıt olup birbirine kontamine olmuş ambalaj nasıl alınması gerekiyor ve alındıktan sonra nasıl ayrılacak????
* Bu atıkları değerlendire bilen firmalar varmı ?

ilgiliniz için önceden teşekkür ederim.
 
@hanım yıldırım[/QUOTE]
Hanım kolay gelsin. Bu flakon dediğin iğne için çekilen sıvının şişe hali ve ağzı plastiklidir. Biz şerum şişeleri olsun veya flakon olsun bunları biz tehlike işareti olan kırmızı poşetlere koyup tıbbi atıkcılara verirdik ve bunlar tehlikeli olarak geçerdi. Benim babam doktor olduğundan kliniği vardı.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


38 - Flakonlar tıbbi atık mıdır?Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği’nde kullanma süresi dolmuş veya artık kullanılmayan, ambalajı bozulmuş, dökülmüş ve kontamine olmuş ilaçlar, aşılar, serumlar ve diğer farmasötik ürünler ve bunların artıklarını ihtiva eden kullanılmış eldivenler, hortumlar, şişeler ve kutuları farmasötik atık olarak tanımlanmaktadır. Farmasotik atık ise Yönetmeliğin Ek 2 Sağlık Kuruluşlarından kaynaklanan atıkların sınıflandırılması tablosuna göre tehlikeli atıklar sınıfına girmektedir. Bununla birlikte, Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-IV atık listesinde 150110* atık kodu, Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar olarak tanımlanmaktadır. Bu kapsamda kontamine olmuş flakon cam ambalajlar, muhtemel tehlikeli atık olarak kabul edildiğinden Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerince toplanıp bertarafının sağlanması gerekmektedir.

39 - Serum şişeleri tıbbi atık mıdır? Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 12 nci maddesine göre kağıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Kullanılmış serum şişeleri ayrı toplanmadan önce, uçlarındaki lastik, hortum, iğne gibi hasta ile temas eden kontamine olmuş materyallerden ayrılır. Kontamine materyaller diğer tıbbi atıklar ile birlikte toplanır. Toplanan ambalaj atıklarının, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda geri kazanılmaları sağlanır.

Benim buradan anladığım serum şişeleri bittiyse hastayla kontamine olmadıysa cam ambalaja atılabilir ama flakonlar bittiyse atılamazlar? Yanılıyor muyum?
 
çalıştığım işletme hem tıbbi atık hemde ambalaj atığı olduğundan banada miadı dolmuş ilaç ve flakon geliyordu ama ben kabul etmiyorum boş serum şişelerini mevzuata istinaden ambalaj atığı olarak alıyorum hasta ile teması olmamışsa
 
3 senedir özel bir hastanenin danışmanlığını yapmaktayım, başta bizde hep ikilem yaşadık, fakat sağlık bakanlığı ve çevre bakanlığının yapmış olduğu denetimler neticesinde boş serum şişelerini ve cam ilaç şişelerini ambalaj atığı olarak bertaraf etmemiz gerektiği kaanatine vardık, yetkili kişilerin aktarımına göre; insana enjekte edilen bir ürün tehlikeli değildir, ayrıca toz olan ilaçlarda sulandırılmaktadır. tehlikeli atık olarak laboratuvardan çıkan kimyasalların ambalajları, kitler kontamine ambalaj olarak bertaraf edilmektedir. ayrıca insanla temas etmiş serumların uçları, vs... tıbbi atıktır. cam atıklarını alan yetkili firmada aynı kanaattedir...
 
Gerçekten çok farklı uygulamalar varmış bu konuda. Sanırım bağlı bulunulan il müdürlüğünden görüş almak en iyisi.
@hepaistos
Mesela burada da flakonlar için tehlikeli diyor yanlış anlamadıysam.
 
Bakanlık ilaç içeren flakonları muhtemel tehlikeli atık olarak gördüğünden tehlikeli atık olarak bertaraf edin diyor. Bizde bu muhtemeli hastane yetkilileri ile değerlendirdik PAROL şişelerini cam ambalaj olarak ayırıp diğerlerinin tamamını tehlikeli atık olarak topluyoruz. 30 hastanemiz var böyle yapıyoruz.

Serum şişeleri kontamine olmadıkca cam ambalaj atık.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


18 01 08*dışındaki ilaçları tehlikesiz olarak almış,

18 01i nsanlarda Doğum, Teşhis, Tedavi ya da Hastalık Önleme Çalışmalarından Kaynaklanan Atıklar
18 01 01Kesiciler (18 01 03 hariç)
18 01 02Kan torbaları ve kan yedekleri dahil vücut parçaları ve organları (18 01 03 hariç)
18 01 03*Enfeksiyonu önlemek amacı ile toplanmaları ve bertarafı özel işleme tabi olan atıklar A
18 01 04Enfeksiyonu önlemek amacı ile toplanmaları ve bertarafı özel işleme tabi olmayan atıklar (örneğin sargılar, vücut alçıları, tek kullanımlık giysiler, alt bezleri)
18 01 06*Tehlikeli maddeler içeren ya da tehlikeli maddelerden oluşan kimyasallar M

18 01 07 18 01 06 dışındaki kimyasallar
18 01 08*Sitotoksik ve sitostatik ilaçlar A
18 01 09 18 01 08 dışındaki ilaçlar
18 01 10* Diş tedavisinden kaynaklanan amalgam atıkları
 
Benim bir sorum olacak; biten serum şişelerini hastayla kontamine olmamışsa ambalaj olarak değerlendirebilirsiniz diyor bakanlık. Peki, serum şişesi tamamen boşalmamışsa, örneğin çocuk acillerde yarım kalıyor sürekli. İçi de boşaltılamıyorsa yoğunluktan dolayı (acil servisler) nereye atmak gerekir bu serum şişelerini? İçinde yarım da olsa serum varsa da ambalaja atılabilir mi? Özellikle TAT larda çalışan arkadaşların görüşlerini de merak ediyorum. Yarım kalan ilaçlarla toplandığında takdir edersiniz ki kilogramı çok arttırıyorlar.
 
Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği'nin 12 nci maddesine göre kağıt, karton, plastik ve metal ambalaj atıkları, kontamine olmamaları şartıyla diğer atıklardan ayrı olarak mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Serum ve ilaç şişeleri gibi cam ambalaj atıkları ise yine kontamine olmamaları şartıyla cam ambalaj kumbaralarında, kumbara olmaması halinde ise diğer ambalaj atıkları ile birlikte mavi renkli plastik torbalarda toplanırlar. Kullanılmış serum şişeleri ayrı toplanmadan önce, uçlarındaki lastik, hortum, iğne gibi hasta ile temas eden kontamine olmuş materyallerden ayrılır. Kontamine materyaller diğer tıbbi atıklar ile birlikte toplanır. Toplanan ambalaj atıklarının, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda geri kazanılmaları sağlanır.
 
Hastane atıkları tam bir baş belası. Serum ve ilaçların toksik olup olmadığıyla ilgili bizler bir yorum yapamayacağımızdan dolayı biz tesisimize bu tarz cam atıkları kabul etmiyoruz. Bununla ilgili çalıştığımız belediye cam atıklar ile ilgili başka bir firmayla çalışmakta. Serumların içinin dolu olması sizin için iyi cam tonajınızı arttırıp daha fazla para kazanmanıza neden olur.
 
TAT firması hastaneden fire düşer :tskler: sonuçta her tesiste firelerle ilgilenen exper leri bulunmakta;)
 
Kafam karıştı şimdi, serum şişeleri eğer tam olarak bitmemişse içinde sıvı varsa da geri dönüşüme attırabilir miyim? Bitenleri zaten atabiliyoruz onu biliyorum. Sıkıntım içinde hala sıvı olanlar..
 
Üst