• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane çevre görevlisi

Tayfun Bolsu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
24 Şubat 2009
180 yataklı hastanede çevre görevlisi olarak çalışan çevre müh...hastane ile ilgili çevre konusunda hangi işlemlerin yapılması gerekir...
çok teşekkür ederim başarılar dilerim...
 
Öğrenmek istediğiniz konuyu biraz daha açıklayabilir misiniz? Hastane ile ilgili forumda pek çok tartışma konusu var, onları okuyup işinize yarayan pek çok bilgi edinebilirsiniz. Eğer başka öğrenmek istediğiniz şeyler de olursa yardımcı olmaya çalışırız.
 
konuyla lgili bilgim ok fakat ben hastanede çevre görevlisi olarak çalışsam yapacağım ilk iş hastaneye daha öncesinde il çevre müdürlüğünden resmi yazı geldiyse o yazıları incelerdim. sonrasında tabiki tıbbi atıkların kont. yön. bakmak gerekiyor. hastanenin atıksularıyla ilgili nasıl bir bertaraf şekli mevcut, ısınmayı hangi kaynakla yapıyor, elektronik atıklarını ne yapıyor, aküler, floresan lambalar vs. bertarafı, yemekler kendi bünyesinde apılıyorsa kızartma yağlarını ne yapıyor gibi aklına gelen her konuda hastanelerin çevre izni kapsamında değerlendirilmesi söz konusu olabilir. ama başta da dediğim gibi hastanenin önceki evaklarını incele ve daha öncesinde çevre ile ilgili herhangi bir çalışması olmuş mu onu öğren derim.
 
Arkadaşlar Merhaba;
Bende 400 yataklı bir çocuk hastanesinin danışmanlığını üstlendim. Hastanelere ilgili sguler84 arkadaşımızın söylediği düzenlemeleri yapmaktayım. Daha önceden oluşturulmul Çevre yönetim biriminin neler yaptığını ve bu konuda hazırlanan el kitabını inceliyorum. Hatta bununla ilgili eğitimler vermeyide programımıza aldık. Orda bu işle ilgili çalışanlar bu işe ne kadar özenirse, işimiz dahada kolaylaşır diye düşünüyorum. Bunların dışında bu işle ilgilenen veya bilgisi olan arkadaşlarımızın başka tavsiyeleri olursa çok sevinirim.. Çünkü henüz teknik şartnameyi hazırlayamadıkları için, sisteme giriş yapamadım. Daha ilerki aşamalarda olan meslektaşlarım varsa, yardımcı olurlarsa çok sevinirim....
 
hastanenin çevre yönetim birimi varsa mutlaka çalışanlarının belli bir bilinci mevcuttur. Size tavsiyem öncelikle bu bilincin, hastanedeki uygulamaların doğruluğunu sorgulayın, eğitim sunumunuzu o doğrultuda hazırlayın. Bazen çalışanların hiç birşey bilmemesi, yanlış bilmesinden daha iyi olabiliyor :) Hastanede atık ayrıştırılması konusu çok önemli ve sistematik olması lazım, çünkü yoğun çalışılan dar bir alanda çok farklı çeşitte atık çıktığı için düzenleme yapılması, çalışanların buna alışması pek kolay olmayabilir.

Çevre izinleri aşamasında malesef pek hızlı ilerleyemedim ama ilerledikçe burdan paylaşırım.
 
bir hastanenin çevre danışmanlığını aldım.hangi izin konularını kapsıyor bilmiyorum.bana yardımcı olursanız sevinirim.
 
tabi ki çevre izni :)

ama bunun alt kümesi olarak,

ÇED (büyük ihtimalle kapsam dışı yazısı almanız gerekecek)
GFB için il müd. uygunluk yazısı almanız gerekecek
Atık suyunu kanalizasyona deşarj ediyor ise kanal bağlantı izni
Yapı Ruhsatı/Kullanma izin belgesi

tüm bunlar çevre izni için istenecek şeyler, bunların dışında tabi standart çevre/atık yönetimi yapılması gerekir.
 
merhaba arkadaşlar, çevre görevlisi olarak işe başladım ve ilk gunum . elimde bakmam gereken bir hastane ve bır kum ocagı var , tam olarak ne yapmam gerektiğinı bılmıyorum detaylı acıklama yaparsanız sevınırım
 
özür dilerim ama ben tayfun beyin sorusunu hiç sevmedim. kendisinden özür diliyorum ama o kadar çok araştırılmadan sorulmuş gibi duruyodu ki kızdım açıkcası. Bunun için yönetmelikler var, il çevre ve sehircilik müdürlükleri iletişim numaraları var. Hiç ama hiç araştırma sezemedim ben bu soruda ve bu sebeple de cevaplamadm ama br çok kişi cevaplamş zaten. olsun hayrlı günler herkesee :)
 
Hastanelerde çevre ile ilgili yapılması gereken pek çok farklı işlem bulunmakta, burda ve forumlarda farklı başlıklar altında pek çok konuya değinilmiş. Hastane denilince herkesin aklına özellikle tıbbi atık başta olmak üzere atıklar konusu geliyor. Tek konu tabi ki bu değil fakat atık konusu bile tam olarak bilinmiyor maalesef. Bu nedenle hastanelerde oluşan atıklar konusunda bir miktar bilgi paylaşımında bulunmak yerinde olacak sanırım.
Tıbbi Atıkların kontrolü yönetmeliğinde atıklar 4 ana gruba ayrılmış, bunlar;
1) Evsel Nitelikli Atıklar
a- Genel Atıklar (çöpler)
b- Ambalaj Atıkları : Kağıt, karton, plastik, cam, teneke ambalajlar. Ambalajlar herhangibir kimyasal ya da enfekte atık ile kirlenmemişse mavi poşetlere toplanarak ayrıştırılır. Serum şişelerinin boş ambalajları ve flakon ambalajları, tehlikesiz kimyasal ambalajları da bu gruba dahil edilmelidir.

2) Tıbbi Atıklar
a- Enfekte Atıklar (kırmızı poşete maksimum 3/4'ü doldurulmalıdır.)
b- Patolojik Atıklar (Özellikle patoloji lab. oluşan organ parçaları 1 ay depolandıktan sonra formaldehit tehlikeli atık olarak ayrıldıktan sonra parçalar ve dokular kırmızı enfekte atık poşetine atılır)
c- Delici-Kesiciler: Delici kesici kutusuna atılmalıdır. (Enjektörler iğne ucu ayrılmadan atılır)
4) Radyoaktif Atıklar: Radyoloji ünitelerinden kaynaklanır. TAEK tarafından kontrol edilen atıklardır. Radyoaktivite ölçüm sonuçlarına göre TAEK'na teslim edilir.
 
3) Tehlikeli Atıklar:
18 01 06 Tehlikeli maddeler içeren kimyasallar:
-Yüksek düzey dezenfektanlar (Gluteraldehit, Cydex, Mooncid, Gludex, Hidrojen peroksit vb.) Ameliyathane, genel cerrahi, diş, KBB, Üroloji, Endoskopi, Bronkoskopi gibi cerrahi girişim yapılan bölümlerde alet dezenfeksiyonu nedeni ile oluşur. Savlon, Rivanol, zefiran tehlikesizdir.
- Patoloji laboratuarlarında Alkol, Ksilen, Formaldehit, boyalar (eozim, gimza EDTA gibi ), parafin gibi kimyasalların atıkları. Doku takip cihazları ya da manuel çalışmalar sonucu oluşur. Alkol ayrı ambalajda, ksilen ayrı ambalajda formaldehid, boyalar ve parafinde tek bir ambalajda toplanabilir.
- Biyokimya, Mikrobiyoloji, Hematoloji, Sitoloji gibi laboratuarlarda kullanılan Biyokimya, hormon, elisa, hemogram, koagülasyon vb. cihazların sıvı atıkları. Bu cihazlarda kullanılan reaktiflerin bazıları tehlikeli bazıları tehlikesizdir. Fakat cihazların kendini temizlemek amaçlı kullandığı solüsyonlar tehlikelidir. Her bir cihaz ve kullandığı tüm kimyasallar ayrı ayrı incelenip tehlikeli ve tehlikesiz olanlar belirlenebilir.
- Farmasötik Atıklar: Son kullanma tarihi geçmiş ilaç, aşı ve serumlar.

18 01 08 Sitotoksik ve sitostatik Atıklar:
Kemoterapi uygulamalarından kaynaklanan tüm serum ambalajları, serum setleri, enjektörler, iğne uçları, ampuller, flakonlar, eldiven, maske, gözlük, önlük gibi tüm malzemeler bu kapsamda değerlendirilir.

18 01 10 Amalgam Atıkları:
Diş Tedavisinden kaynaklanan amalgamlar.

08 03 17 Tehlikeli maddeler içeren kartuş ve tonerler:
Yazıcılardan çıkan kartuş ve toner atıkları

15 01 10 Kontamine Ambalajlar:
Tehlikeli kimyasalların boşalmış ambalajları (Yukarıda sayılan tüm kimyasalların boş ambalajları)
Sterilizasyonda kullanılan etilen oksit ve hidrojen peroksit kartuşları
Boş boya, yağ tiner tenekeleri
Anesteziden kaynaklanan anestezik gazların boşalmış ambalajları (Sevorone vb), Genel anestezide kullanılan içinden anestezik gaz geçen airway, entübasyon tüpleri)
15 02 02 Bakım ve onarımdan çıkan hava filtreleri, eldiven ve üstübüler
Ameliyathanede kullanılan partikül ölçümüne göre genelde 6 ayda bir değişen hepafiltreler mevcuttur. Bu filtreler tehlikeli atık kapsamında değerlendirilir.
09 01 02, 09 01 03, 09 01 04 Radyoloji solüsyonları (Developer)
1. röntgen solüsyonları ( Kurşun gibi ağır metaller içerir)
09 01 06 Radyoloji solüsyonları (Fixer)
2. röntgen solüsyonları (Gümüş İçerir)
16 05 06 , 16 05 07, 16 05 08
Son kullanma tarihi geçmiş laboratuar kimyasalları ya da laboratuar karışımları

20 01 21 Atık Flüoresan lambalar ve civa içeren diğer atıklar ( Tansiyon aletleri gibi)

Ayrıca; elektronik atıklar, piller, aküler, yalıtım malzemeleri de oluşabilir.
 
@serhat84
yazınız eksik çıksa da gayet anlaşılıyor fakat bilginiz olsun diye söylüyorum yayınladığınız yazının alt kısmında düzenle seçeneği var yazınızı tekrar düzenleyebilirsiniz
 
öncelikle forumda yazmış olduğunuz yazılarınızı okudum arkadaşlar. Kapsamlı bilgiler veren arkadaşlarımızda var sağolsunlar . Benim hastaneler için yapılacak olan çevre izinleri kapsamında bir sorum alacak . Sağlık kuruluşları, yönetmeliğin ek-2 10.14 maddesinde yer aldıklarından çevre izni için başvuruda bulunmak zorunda. Ama çoğu hastane atıksu konusunda belediye kanalına bağlattığından deşarj izninden , gürültü kaynakları olmadığından gürültüde izninden, ısınma amaçlı yakıt kullandıklarından emisyon izninden izin konusu yoksa hangi konuda bu hastane için başvuruda bulunmak zorundayız. Emisyon kaynağı olmayanbir hastane için emisyon uygunluk yazısı almak veya da gürültü kaynağı olmayan bir hastane için gürültü konusunda görüş sormak ne derece mantıklı bilmiyor. Bu l-konuda çalışması olan ya da bilgisi olan arkadaşlarım yaptıkları çalışmalarını paylaşırlarsa sevinirim. Teşekkür ederim.
 
selamlar :)
Sorunuzu yanıtlamak istedim çünkü ben bu evreden bizzat geçmiş bir çevre mühendisiyim. Bir danışmanlık firmasına istinaden bir hastanenin çevre danışmanlığını yapmaktayım. Dediğiniz gibi herhangi bir izine tabi olmadıklarından ben de bu bocalamayı yaşadım. Fakat bakanlıkla ve il çevreyle sürekli görüşmeler yaparak işe bir netlik kazandırdım. Sizinle paylaşmak isterim;
Öncelikle her izinden muaf da olsanız mutlaka ki çevre ve şehircilik il müdürlüğüne bir görüş yazısı talebinde bulunuyorsunuz. Ek' te onu da yolladım bu kısımları kendi hastanenize göre doldurarak bağlı bulunduğunuz çevre ve şehircilik il müdürlüklerine yollamanız gerekiyor. Ordan aldığınız evrak kayıt numarası ile de takibini yapabilirsiniz. Ben bunları yapıp takibimi yapma aşamasında Çevre ve Şehircilik İstanbul İl Müdürlüğü'nden Sn. Mustafa ÖZCAN (dahili: 4383) ile görüştüm. Kendisi hastanelerle ilgileniyor aklınızda bulunsun. bana dediği şuydu ( hem bakanlığın hemde il çevrenin); Hastanenizde kazan gibi şeyler kullanılıyor mu? (benim hastanemde buhar kazanı kullanılıyor ama o su da doğal gazla ısıtıldığından problem yoktu.) onun dışında tüm hastanelerin bu anlamda beklemede olduklarını, gelip de muafsınız mı dicekler yoksa gelmeden denetlemeden mi muafsınız görüş yazınıza cevap verecekler buna kendi aralarında bir karar vermemişler henüz. Bu sebeple siz mutlaka ki başvurunuzu yapın ve gerisini onlara bırakın derim. en azından herhangi bir denetime gelinse elinizde görüş yazısı sorduğunuza dair bir belge bulunur ve cevap bekliyorum diyebilme şansınız olur. İşinizi sağlama alın derim. Ek'te belgeyi sunuyorum. Kolay gelsin, sevgiler.
 

Ekli dosyalar

  • İL ÇEVRE GÖRÜŞ DİLEKÇESİ.doc
    25.5 KB · Görüntüleme: 314
Merhaba ben de Cansu Hanım gibi dilekçemi verdim benim dilekçem Çevre İzinleri Bölümünde Ebru Erarslan'da bulunuyordu ve o da Mustafa Özcan'ın söylediği şeylerin aynısını iletmişti. Yalnız şöyle birşey var takibinizi iyi yapın il çevrenin yer değişikliği dolayısıyla karmaşa sürüyor. Benim dilekçemi (2011 Eylül sonu vermiştim) bulamadılar, tekrar yollayın dediler, ben şans eseri Ebru Hanım'a başka birşey sormak için gittiğimde onda olduğunu öğrendim. Yani ne de olsa belli değil diyip peşini bırakmayın arada bir arayıp sorun :)
 
çok teşekkür ederim Göksel BEY; haklısınız ki zaten 3 günde bir arıyorum :) artık mustafa bey tanıyor tuzladan Cansu hanım deynce :) taiki onu nota yazmamışım sizin de belirtmenz iyi olmuş mutlaka takibi elden bırakmayın arkdşlar.
 
cansu hanım teşşekkür ederim. böyle bir dilekçeye yakın bir başvurumuz yakın tarihte bizimde olmuştu. cevap gelirse size veya bize birbirimizle paylaşmaya çalışalım.Saygılar.
 
Üst