• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastane için Çevre İzni başvurusu aşamaları

Göksel Kurtuluş

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
25 Kasım 2009
Firma
Sağlık Kurumu
Merhaba arkadaşlar,

Bilindiği gibi Çevre İzin ve Lisansları Hk. Yönetmeliğin Ek-2 10.14 maddesi gereği 20 yatak ve üstü hastaneler çevre iznine tabidir. Bugüne kadar benim ve birçok kişinin aklını karıştıran durum; birçok hastanenin atıksuyunu şehir kanalizasyonuna deşarj yaptığı için deşarj izninden muaf olması ve kojenersyon gibi bir ünitesi olmadığı sürece emisyon izninden de muaf olmasıdır. Gürültü izninden de muaf olması (Çevre İzin Lisans Yönetmeliğinin eklerinde (*) ile işretlenen işletmeler gürültü izninden muaftır(bkz. Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği Madde 33) ) sebebiyle akıllara gelen soru; tüm izinlerden muaf olan bir işletme neden Çevre İzni almak zorundadır? Yanıt; yönetmeliğin Ek-2'sine 10.14 maddeden girmesi :)

Neyse değerlendirme yapmayı bırakıp aşamalara geçmek en iyisi...

Çevre İzni alabilmek için öncelikli şart Geçici Faaliyet Belgesi (GFB) almaktır. GFB başvurusu için istenen ortak belgelerin listesi aşağıda yer almaktadır.
1. ÇED Olumlu ya da Gerekli Değildir Kararı (ÇED’e tabi tesisler için) veya ÇED’e tabi olmayan tesisler için kapsam dışı olduğunu gösterir yazı.
2. 3194 Sayılı İmar Kanunun Kapsamında;
2.1 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- Yapı kullanma izin belgesi
- İşletmede yapı kullanma izinleri bulunan yapıların dışında 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
2.2 12.10.2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak;
- İşletmenin bu tarihten önce yapıldığını kanıtlayan resmi bir belge (Belediyeden alınacak resmi bir yazı, elektrik faturası, su faturası vb.)
- İşletmede 12.10.2004 tarihinden sonra yapılmış bir yapı olmadığına dair tesis yetkilisi tarafından imzalanmış taahhütname.
3. Ticaret Sicil Gazetesi
4. Kapasite raporu, kapasite raporu yerine geçebilecek yetkili makamlardan alınmış diğer belgeler veya kapasite raporundan muaf olduğuna dair belge.
5. İşletme belgesi veya işletme belgesinden muaf olduğuna dair belge.
6. Vaziyet planı (İşletme alanındaki tesislerin ve birimlerin yerleşim planları)
7. İş Akım Şeması ve Proses Özeti (hammadde kabulünden başlayarak her bir ünitede uygulanacak işlemlerin ayrıntılı açıklaması, gerekli şema, formül ve şekiller, atık kodları)

Bu ortak belgelerin yanında Hastaneler için aşağıdaki belgeler gerekli olacaktır;

8. Emisyon için “İl Müdürlüğü Uygunluk Yazısı” İl Çevre ve Orman Müd.ne (İÇOM) gönderilir.
9. Deşarj için eğer kanalizasyona bağlantı var ise “Deşarj Kalite Kontrol Ruhsatı” (bulunulan şehrin Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne başvurulur), alıcı ortama deşarj var ise İÇOM’a deşarj izni başvurusunda bulunulmalıdır.

ÇED görüşünüz yok ise başvuru için gerekli evraklar (İÇOM un hazırladığı örnek dilekçeden alınmıştır);
• Yer / Yerlerin mülkiyesine ilişkin belge (Kiracı ise kira kontratı)
• Kapasite raporu (varsa)
• Yapı ruhsatı / Yapı kullanma izin belgesi (varsa)
• Faaliyetle ilgili detaylı iş akım şeması (faaliyet sahibi tarafından onaylanacak)
• Vergi levhası, sicil gazetesi (fotokopi)
• Faaliyet sahibinin, varsa vekilinin noter tasdikli imza sirküleri (vekili varsa vekaletnamesi)
• Taahhütname

Hastanelere kapasite raporu verilmiyor, o sebeple o evrağa gerek yok.
İş akım şeması GFB başvurusunda istendiği için ben ÇED görüş başvuru dilekçesinin ekinde göndermedim, sorun olmadı (siz yine de bağlı olduğunuz İÇOM a danışın).

Aşağıda benim ÇED görüş başvuru dilekçeme eklediğim evrakları görebilirsiniz ama mutlaka bağlı olduğunuz İÇOM’a danışarak bunları hazırlayın.
• Tapu Senedi
• Vergi Levhası
• Ticaret Sicil Gazetesi
• Faaliyet Belgesi
• Taahhütname
• Yapı Ruhsatı
• Özel Hastane Açılış Ruhsatı
• İmza Sirküleri

ÇED görüş onay yazım yeni çıktığı için sonraki işlemleri henüz tamamlayamadım fakat yapacağım işlemleri şöyle sıralayabilirim;
  • Emisyon için İl Çevre Uygunluk Yazısı başvurusu (bağlı olunan İÇOM’a dilekçe ile başvurulacak)
  • GFB başvurusu (Çevre İzinleri Portalından online olarak gerçekleştirilecektir)


GFB başvurusu sırasında dikkat edilmesi gereken noktalarda fikri olan arkadaşlar bu başlığın altında tecrübelerini paylaşırlarsa sevinirim. Başta da söylediğim gibi emisyon ve deşarj da kapsam dışı olan hastanelere nasıl bir işlem uygulayacaklar bilemiyorum, Bakanlıktan konuştuğum kişilere göre sisteme başvuru yapıldıktan sonra muafiyet verilecek ama zamanla ne olacağını sanırım hep beraber göreceğiz...

Bana gelen veya gördüğüm sorularda genel olarak karıştırılan konu hastanedeki (veya işletmelerdeki) oluşan atıklar için çevre izni alınacağı konusunda, çevre izni “Emisyon, Gürültü Kontrolü, Atıksu deşarjı, Tehlikeli madde atıksu deşarjı ve Derin deniz deşarjı” için verilmektedir, oluşan katı atıklar için verilmez. Eğer hastanede kojenerasyon ünitesi yok ise (yani yakarak enerji geri kazanımı yapılmıyorsa) Çevre Lisansı başvurunda bulunulamaz, GFB alındıktan sonra Çevre İznine başvurulacak.

Ekte bazı dilekçe örneklerini görebilirsiniz...

Umarım yardımcı bu yazı birçok kişiye yardımcı olur.

NOT: Sorularınız, fikirleriniz ve tecrübelerinizi özel mesaj yerine bu başlık altına yazarak paylaşmanızı rica ederim.

İyi çalışmalar...
 

Ekli dosyalar

  • ced_dilekce_ornegi.pdf
    17.3 KB · Görüntüleme: 523
  • ornek_taahhutname-tesis(faal) ÇED.doc
    42.5 KB · Görüntüleme: 405
  • Emisyon_il_cevre_dilekce_(ornek).doc
    27.5 KB · Görüntüleme: 428
cansu hanım elinize geçen görüş yazısının içeriğini merak ediyom ... eyer mümkünse elinize geçen yazıyı burada paylaşırsanız elimizde bi örnek teşkil eder ve bizde bulunduğumuz il müdürlüklerinden muafiyet isteyebiliriz. çünkü benim bulunduğum yerde muhtemelen baca yüzünden izin kapsamına girecek danışmanlığını yaptığım hastanem..
 
Danışmanlığını yapmış olduğumuz hastane ile ilgili, hangi çevre izinlerine tabi olduğunun bildirilmesi yönünde bir dilekçe vermiştik. Cevabı yeni geldi ve biraz yazılan yorumlardan farklı. ÇKAGİLHY kapsam dışı diye yazı gönderilmiş. Haliyle danışmanlık almanıza da gerek yok demektir bu, değil mi?
Ekte ilgili yazı var..
Görüş Yazısı Son.jpg
 
@zafergoksel
Bu yazı tesisinizin çevre izninden muaf olduğunu göstermekte olmakla beraber Çevre Görevlisi çalıştırma veya Çevre Danışmanlık firması ile çalışma zorunluluğunu kaldırmamaktadır. ÇKAGİLHY'deki aşağıda yer alan altı çizili ifadeye göre bu zorunluluk devam etmektedir.


MADDE 7 – (1) Tesis veya faaliyetlerden;
a) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 listesinde yer alan faaliyet veya tesisler, çevre yönetim birimlerini kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak,
b) Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-2 listesinde yer alan tesisler, en az bir çevre görevlisi istihdam etmek ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevre yönetimi hizmeti almak veya çevre yönetim birimi kurmak,
zorundadır.
(2) Organize sanayi bölgeleri yönetimleri bünyesinde, en az bir çevre görevlisinin istihdam edilmesi veya çevre yönetim biriminin kurulması ya da çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmetinin alınması zorunludur.
(3) Belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birlikleri veya bunların iştirakleri, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1 ve Ek-2 listelerinde yer alan tesis veya faaliyetleri çevresel açıdan yönetmek üzere en az bir çevre görevlisi çalıştırmakla veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından çevresel faaliyetlerin yürütülmesi hususunda çevre yönetimi hizmeti almakla yükümlüdür.
(4) Sağlık kuruluşları ve hastanelerden, yatak kapasitesi 20 ve üzerinde olanlar en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlüdür.

Yukarıdaki ifadeye göre ek 2 de yer almasına rağmen muaf olması durumunda olsa dahi Madde 7-(4)'e göre en az bir çevre görevlisi çalıştırmak veya çevre yönetim birimi kurmak ya da yetkilendirilmiş çevre danışmanlık firmalarından hizmet almakla yükümlülük devam ediyor.


Not: Bu belgeyi hangi il çevre müd.den aldınız? Ben İstanbul İl Çevre'den Eylül ayından beri cevap bekliyorum. :kötü:
 
Hizmet alım kapsamının belirlendiği yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2'deki tesislerle sınırlanmış olarak hatırlamışım nedense. Çevre Danışmanlık firmaları Hak. Yönetmeliğe hakkını teslim etmemişim, tekrar incelemeye değer bulmamışım. :) Hatamı görmemi sağladığınız için teşekkür ederim Göksel Bey..
 
@Göksel Kurtuluş
merhaba göksel bey anladığım kadarıyla hastanede çevre görevlisi olarak çalışıyorsunuz,hastane il ilgili düzenlemiş oldugunuz raporlar ve belgeler varsa paylaşırsanız sevinirim. bende sıfırdan başladım, zaten formda yazılarınızla çok yardımcıoldunuz sağolun.
 
Merhaba,

Ekte iç denetim soru listesini görebilirsiniz. Ama bakanlığın yeni yayınladığı yazıda formatı vs. kendileri belirlemişler tamamen. Ekte gönderdiğim dosya ancak içerik açısından fikir edinmenize yardımcı olacaktır. Bunun dışında ne gibi belge veya raporlardan bahsettiğinizi biraz daha kapsamlı belirtirseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Tabi kurum için hazırladığım raporlama / belgeleri direkt paylaşmamı beklemeyin :)
 

Ekli dosyalar

  • iç denetim soru listesi.xlsx
    15.1 KB · Görüntüleme: 190
@Göksel Kurtuluş
hastanede yapılması ve düzenlenmesi gereken belgeler
1. Tesise/faaliyete yönelik hazırlanan İç Tetkik Raporları,
2. Tesiste/faaliyette aylık olarak yapılan kontrollerde tutulan tutanaklar,
3. Tesis/faaliyet çalışanlarına ve yetkililerine yönelik verilen eğitimlere ait ders notları ve tutanakları,
bunları yapmakla mükellefiz anladığım kadarıyla ve çevre izninden ve lisanslardan hastanelerin muaf olduğu ok
şimdi iç tetkik raporunda tıbbi atık yönetimi planı , iş akım şeması gibi konular var benim sizlerden ricam bu konuda deneyimli ve donanımlı kişiler olarak yapmış oldugunuz bu çalışmaları fikir vermesi açısından tesisin bilgilerini ve verilerini paylaşmadan şablon olarak paylaşmanızdır. sorumluluğumun ve yükümün ağır olduğunu düşünüyorum, belki de düşündüğüm kadar sıkıntılı değildir.insan bilmediğinin düşmanıdır işte . bu konuda ferahlatıcı paylaşımlar bekliyorum.
 
Sait Bey,

Bahsettiğiniz belgeler Bakanlık tarafından henüz yeni çıkarılmış olan belgelerdir ve formatları zaten onlar tarafından belirlenmiştir. İç Tetkik raporu örneğini sizinle paylaştım.
Aylık kontrol yapmadığım için de henüz bir tutanak oluşturmadım, ama o konuda da atıkların ayrıştırılması (bölümlerde), atık odalarının uygun şekilde olması, atıkların UATF gibi belgelerle gönderildiğinin kontrolü, atık odasında etiketleme kontrolü vb. başlıklar üzerinden kontrol listesi oluşturulabilir.
Eğitimleri yılda bir veriyoruz ve açık konuşmak gerekirse ben buradan eğitim materyalini yayınlamaya çok sıcak bakmıyorum. İki nedenden ötürü, birincisi her yer (aynı işi dahi yapsa) farklı sürece ve işleyişe sahiptir ve eğitimleri kendi sürecine göre hazırlamalıdır, ikincisi ise kendi oluşturacağınız eğitim materyaline daha çok hakim olabilirsiniz.
bunun yerine bahsetmeniz gereken başlıkları belirtebilirim:

  • Kurumun Çevre Plitikası
  • Çıkan tüm atık çeşitleri (evsel, ambalaj, tıbbı, farmasötik, sitotoksik, diğer tehlikeli atıklar, atık yağlar vs.)
  • Bu atık türleri için oluşturulan toplama sistemi,
  • toplandıktan sonra nasıl bertaraf edildiği,
  • Çalışanların özellikle dikkat etmesi gereken konular
  • Sonunda da ufak bir test yapabilir ve sonuca göre düşük puan alanlara eğitim tekrarlayabilirsiniz

Sunumlarda mümkün olduğunca çalışma ortamından resimler koyun...

Tıbbi atık yönetim planı dediğiniz sanırım Ünite içi atık yönetim planı ki bu da hem forumda daha önceden paylaşılmıştı sanırım hem de bakanlığın sitesinde formatı mevcut onu birebir kullanabilirsiniz.

İş akım şemasını henüz ben de oluşturmadım. Oluşturduktan sonra burada paylaşabişlirim ama denetimlerimiz olduğu için yaz sonunu bulur.
 
Onur bey,

Tavrımı agresif olarak algılamayın lütfen. bu tarz isteklerinizi özel mesaj yoluyla yapmanız daha doğru olacaktır.
Arkadaşın kapattığı yerler tamamen firmaya özel adres, ünvan bilgilerini içermektedir. paylaşmanın sakıncalı olmadığı düşünseydi ilgili kişi zaten paylaşırdı bunu. Bu bilgilerin ayrıca sizede faydası olmayacaktır.
 
İlgili yazı danışmanlık yaptığım iki hastaneye de Bakanlık cevabını takiben il çevre aracılığı ile gelmiştir. Dilekçe ile başvurur iseniz ve de hastanenizde farklı bir proses (kojenerasyon ünitesi veya arıtma tesisi gibi..) yok ise size de aynısı gelecektir diye düşünüyorum. Cevap yazısının paylaştığım kısmı işinize yarar umarım..
 
Hastane için kapsam dışı yazı almak için İÇM dilekçe vermiştik...Çevre müdürlüğünden gelen arkadaşlar kanal bağlantı iznini görmek istediler ama bu belge yok tabiki..İSU ya nisan ayında kanal bağlantı izni için başvurduğumda DKKR bırakıp gittiler.Kafam iyice karıştı..ne yapmalıyım...
 
hastane bünyesinde bulunan laboratuvarlarında bazı tetkikler için tehlikeli ve tehlikesiz kimyasallar kullanılmakta olup tehlikeli madde karışmış bir atık su meydana gelmektedir. ben danışmanı olduğum hastaneler için bu suları ayrı biriktirip lisanslı firmalara verilmesi gerktiğinden bahsettim yanlız sular hastane bünyesinde oluşan diğer atıksular ile birlikte bir kanalda toplanarak belediye alt yapısına verilmektedir. siz danışmanı olduğunuz hastanelerde bu konu ile ilgili bir çalışma yaptınız mı?
 
hormon biyokimya ve hemogram cihazlarının atıksularının ayrılması ile ilgili bir yazı var elimde..bu üç cihazın sıvılarını ayırıp tehlikeli atık olarak göndereceğiz...
 
Üst