• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hastaneler için atıksu arıtma tesisi kurma zorunluluğu

Emel Hacimahmutoglu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Mayıs 2011
Merhaba,

Özel bir hastanenin çevre danışmanlığını yapmaktayım. Hastanemin atıksuyu belediyenin kanalına bağlı olmasına rağmen İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından tüm atıksularının arıtıldıktan sonra kanala bağlanabileceği söylenmekte ve atıksu arıtma tesisi yaptırması istenmekte. Bunun yeni açılan ve daha önce açılmış olan tüm hastaneler için geçerli olduğu söyleniyor. Bir hastane ile çalışıp da böyle bir taleple karşılaşan bir meslektaşım varsa görüşlerini rica ediyorum...
 
Şehir şebekesine bağlantı varsa tüm atıksuların arıtılması ile ilgili talebi ilk kez duydum.Doğrudan kanalizasyona verilemeyecek atıksuların ayrılıp ön arıtmasının istenmesi gerekirdi diye düşünüyorum.Tabi burada kanalizasyon şebekesinin atıksu arıtma tesisi ile sonuçlanıp sonuçlanmadığı da önem taşıyor.İÇOM bulunduğunuz yerin koşullarına göre böyle bir istekte bulunmuş olabilir,ya da mevzuat ile ilgili yeni bir düzenleme yapılmıştır.Bu isteklerini size yazılı olarak bildirdiler mi?Neye dayanarak istiyorlar öğrenmeye çalışın bence.Hatta öğrendiğinizde forumda paylaşırsanız biz de atladığımız bir şey var mı öğrenmiş oluruz.Sizin sorunuza gelince,daha önce yaptığımız hastane arıtma tesisi ile ilgili iki örnek verebilirim.Birinde alıcı ortam standartlarını sağlayacak şekilde biyolojik arıtma tesisi kuruldu.Diğerinde de hastanenin yemekhanesi için kanala deşarj standartlarını sağlayacak şekilde ön arıtma tesisi kuruldu.Aynı hastanenin atık depolama alanı sızıntı suları için de mevcut bir ön arıtma tesisi bulunuyordu.(Tabi aradan 3-4 yıl geçti.Son zamanda hastanelerle ilgili yeni bir uygulama var mı bilmiyorum)
 
Şehir şebekesi olsa dahi DKKR Ruhsatı alabilmek için Deşarj standartlarının sağlanması gerekir, GSM Ruhsatlarıverilmesi sırasında, ruhsat verilecek iş yerine gidilir ve prosesleri kontrol edilir, deşarj sınırını aşabilecek bir kirlilik kaynağı tespit edilirse numune alınır ve analize yollanır, çıkan sonuca göre, arıtma tesisi istene bilir. Bu durum da gayet normaldir. özellikler Laboratuvarları olan büyük hastanelerde kimyasal ve mikrobiyolojik ajanlar kullanılmakta bu maddeleri kullanım sonrası lavabolara dökülmekte, şok bir deşarjda AAT ile sonlanan özellikle biyolojik arıtma larda sıkıntılara bile neden olabilir gidene kadar seyrelmez ise. Bu kapsamda çamaşır yıkama, merkezleri, halı yıkama merkezleri, araç yıkama yerleri ön arıtım yapmak zorundadır. Çıkan atık sularında yüksek miktarda fosfat bulunduğundan.
Sevgi ve Saygılarımla
 
Bize İÇOM dan böyle bir istek gelmedi, ayrıca hastane atıksuları evsel atıksu olarak geçtiği için herhangi bir yönetmelikte de arıtma tesisi gerektiğine dair bir ifade yok ama tabi bu atıksu deşarj analizi sonuçlarına göre değişiklik gösterebilir. Biz yılda 2 kez atıksu deşarj analizi yaptırıyoruz ve İSKİ atıksu deşarj limitlerine uygun çıkıyor, deşarjımızda bir problem olmuyor. Farklı şehirlerde uygulamalar değişik olabilir, bağlı olunan belediyenin arıtma tesisi yeterli değilse ve bir ön arıtma yapılması isteniyorsa sanırım yaptırmak gerekecektir. Tabi eski hastanelere nasıl yapıracaklar bilemiyorum, çünkü paket arıtmanın bile yerleştirileceği alan bulmak çok zor :)
 
ARKADAŞLAR BİLDİĞİM KADARI İLE KISA BİR SÜRE ÖNCEKİ BİR YIL OLMADI İSKİ DEŞARJ LİMİTLERİNDE DEĞŞİKLİK YAPTI 2

4.11.2010 Tarih 15 Sayılı İSKİ Genel Kurul Kararı ile Yönetmeliğin 11-3(a), (b), 11-7(a), (b), 11-9,
12-2, 21-1, 27-4 maddelerinde değişiklik yapılmış olup, 05.11.2010 Tarihli Bizim Anadolu
Gazetesinde yayınlanmıştır.

TAN OLARAK BİLMİYORUM AMA DEŞARJ STANDARLARINDA BİR DEĞİŞİKLİK YAPMIŞ OLABİLİRLER.

Sevgi ve SAYGILARIMLA.
 
Her hastane için atıksu arıtma tesisinin yapılmasına gerek yoktur. Eğer kanalizasyon sistemi mevcut değilse, arıtma tesisi yapılması gerekmektedir. Fakat rontgen den kaynaklanan atıksu için hastane içi arıtma yapılması söz konusu. İleriye dönük böyle bir zorunluluk söz konusu
 
@Nefize Yıldız

Sağlık Bakanlığın dan röntgen atıksuları için lisanslı tesislere verilmesi gerekliliği konusunda bir yazı geldi zaten (yazı Mayıs ayında yayınlanmış). Biz de röntgen atıksularını ayrı olarak biriktirip, tehlikeli atık kapsamında lisanslı tesise gönderiyoruz.
 
röntgen sularını artık kaldırmayı planlıyorlar yeni cihazlarda röntgen suyu oluşumu yok olsada asla arıtılması ve deşarjı söz konusu olamaz hem maddi getiri hemde arıtma zorluğu olarak. diğer sıvı atıklar için kanalizasyona deşarjda belli atık sıvıları karıştırıp nötralize edip deşarj edilmesinde bir sakınca yok. ama yeteri kadar verim de elde edilmediği kesin bundan dolayı yeni bir taslak çalışması var hastaneler ön arıtma yapmak zorunda kalabilir. ama şimdilik kanalizasyona deşarj varsa sıkıntı yok.
 
Yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum... Konu ile ilgili son gelişmeleri size de tecrübe olması açısından paylaşiim; Çevre görevliisi olduğum hastane atıksularını belediye kanalına bağlarken kanal bağlantı izin belgesi almamış, bu muhtemelen belediye tarafından atlanmış bir konu, hastane belediye sınırları dahilinde olduğu ve kanalizasyona bağlantı yaptığı için atıksu konusunda belediye ile muhatap ve belediye de il müdürlüğü ile... İl müdürlüğü hastanenin bağlı olduğı belediye tarafından düzenlenecek olan kanala bağlantı izin belgesini istiyor ki hastane atıksudan muaf olsun. Ancak İl Müdürlüğünün belediyeye yaptığı uyarıda, hastane atıksularının yanlızca evsel nitelikli olan kısmını direk bağlayabileceğini, endüstriyel bazda değerlendirilen ve labratuar gibi yerlerden çıkan suların arıtıldıktan sonra kanala verilebileceğini bildiriyor. Şimdi hastanemin endüstriyel nitelikteki atıksularını evsel nitelikli atıksularından ayırıp arıtması gerekmekte ki kanal bağlantı izin belgesini alabilsin.
Ayrıca İl Müdürlüğünden aldığım bilgiye göre, kanal bağlantı belgesi bulunan ve emisyon için de uygunluk yazısı alan hastanem, atıksu ve emisyon konularından muaf olduğu için, GFB başvurusu yapmama gerek olmadığı ancak, bu belgelerle birlikte ÇED Kapsam dışı yazısını da alarak bu muafiyet kanıtı belgeleri denetim için hazır bulundurmam gerektiği tarafıma bildirildi...
Bilgilerinize...
 
Peki GFB den muafiyet için bir yazı vermiyorlarmıymış? Söyledikleri çok havada kalan bir şey, bugün bunu söyleyen kişiler değişirse ve denetime geldiklerinde neden GFB başvurusu yapmadınız diye sorarlarsa ne olacak. İl çevre Müd.leri çok ilginç hem herşeyi yazılı isterler hem de sözlü direktif verirler...

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler Emel Hanım :)
 
Dün danışmanlığını yaptığım bir hastaneye denetime gelindi ve İSKİ' den kanal bağlantı yazısı istendi ve uygunluk da aldıktan sonra GFB başvurumuzu bekledikleri söylendi.
 
Üst