• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava Emisyon Ölçümleri Hakkında

Halil A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Nisan 2018
Şehir
Aydın
Firma
MaviYildiz
Merhaba arkadaşlar, bir tesisimizin hava emisyon sonuçu iyi cıkmadı ama raporlanmadı(sisteme girmediğini söyledi),laboratuvar bize bakanlığa daha sonuçları vermedik verirsek cezai işlem olur bu raporlamayı isteğe bağlı ölçüm gösterelim, yenisini tekrar yapalım diyor? Daha önce başına gelen ya da cidden laboratuvarın çevre şehircilik müdürlüğüne/bakanlığına analiz sonuçlarını bildirdiği herhangi bir sistem var mı?
TEŞEKKÜRLER
 
merhabalar;
Laboratuvarlar ölçüme gitmeden eçsb üzerinde laboratuvar yetkilendirme paneli üzerinden ölçüm yapılacak tesisin girişlerini yaparlar. Tesiste bulunan emisyon kaynaklarını tek tek sisteme girip hangi parametrelerin ölçüleceğinden tutun emisyon kaynaklarının konunumu, yerden ve çatıdan yüksekliklerini ısıl gücünü ve çapını sisteme eklerler. Ölçümler bittiğinde aynı panel üzerinden sonuçları gönder kısmı ile ölçüm sonuçlarını sisteme yüklerler. Laboratuvarlar ölçüm paneli girişlerinde MELBES numarasını da girerler.
 
emisyon ölçüm raporlarında rapor tarihi ve ölçüm tarihini geçmez denilen bilgi, yada bakanlık yazısı mevcut mudur. bu konu da nereden bilgi alabilirim.teyitte ölçüm tarihi rapor tarihini geçme yada ölçümle ölçüm, raporla rapor tarihi geçmez denilen bilgiden bahsediyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
esra....Esra hanım merhaba sanayi kaynaklı hava kirliliği kontrolü yönetmeliğinde bahsetmiş olduğunuz konu aşağıdaki gibi geçmektedir. Yönetmeliği incelemenizi tavsiye ederim.

ö) Emisyon Ölçüm Raporu Geçerlilik Süresi: İlk ölçüm tarihi esas alınarak, 10/9/2014 tarihli ve 29115 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği kapsamındaki işletmeler için emisyon ölçüm raporu geçerlilik süresi iki yılı,
 
Ziya kutanSKHKKY:
Teyit zorunluluğu

MADDE 14 –
(Değişik:RG-13/4/2012-28263)

(1) İşletmeci veya işletme sahibi; çevre izni veya emisyon izni bulunan işletmeler için, emisyon iznine veya çevre iznine esas ölçüm raporunun tarihini esas alarak, Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmeliğe göre çevre iznine ve lisansına tabi işletmelere iznin verildiği sırada öngörülen verilerden herhangi bir sapma olup olmadığını ve tesiste gerçekleştirilen iyileştirmeleri her iki yılda bir, rapor etmek zorundadır. Ölçüm raporu, standartlara uygun numune alma şartları ve ölçüm metotları dikkate alınıp, emisyon ölçümleri yapılmak suretiyle Ek-11’deki formata uygun olarak hazırlanır. Raporun bir nüshası işletmede muhafaza edilir, talepleri hâlinde yetkili mercilere veya denetimler sırasında denetim görevlilerine sunulur.
 
Ziya kutan
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Böyle bir sistem evet var. Bu sisteme girilen yüksek değerler için idari yaptırım kesin uygulanır diyemeyiz.
1. Laboratuvarın dediğini kabul edersiniz aynı fiyat ise yeni bir ölçüm yaptırırsınız. Peki ya lab. kötü niyetli olarak sizin sonuçlarınız normalken yüksek çıktı diyerek kazanç sağlamaya çalışıyorsa? nasıl güveneceksiniz? Ya da değerleriniz gerçekten yüksekse tekrar ölçülünce düşecek mi?
2.Bu raporu teslim alırsınız ve yeniden MELBESe başvurarak yeni bir lab. ile ölçüm yaptırırsınız sonuçlarınıza bakarsınız.

Ben olsam şöyle yapardım:
Hangi bacada hangi parametre yüksek çıkıyorsa, yalnız bu parametreleri güvendiğim bir lab.a özel talep olarak ölçüm yaptırıp sonuçlarıma bakardım. Eğer yüksekse önlem alır sonra ölçümü yaptırırdım. Eğer düşükse lab.ın iyi niyetinden şüphe eder başka bir lab.a ölçtürürdüm.
Burada en iyi durumu siz biliyorsunuz. İşletmenizde böyle bir risk var mıdır? Sonuçlarınız yüksek çıkabilir mi? Kendiniz bir değerlendirin.
 
Merhaba; soğuk haddeleme yapan bir tesisim var emisyon olçümü yapılacak demir çelikten kaynaklı toz oluşımu var hangi paremetreleri ölçtürmem gerekir .
 
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
Halil A.ilk ölçülen rapor sonucu olumsuz olması halinde cezai yaptırım yok laboratuvar iki kere para lamak istemiş olabilir şu şekilde yapın bence ;

Laboratuvar olumsuz rapor girebilir siz il çevre ile görüşüp tekrar ölçüm yapın tekrar melbesten lab atanır sonuçlara bakarsınız zira bir baca için 3 lab ölçümü yapıldı en son cezai işlem uygulandı fakat lab ölçüme gelmeden hangi parametre de sorun varsa çalışma yapılırsa sıkıntı çıkmaz yakma baca yanma değerlerinde ise brülor sistemi varsa bkatırabilirsiniz toz parametreleri ise filtreleme yapabilirisiniz lab ölçüme gelmeden sorun nereden hangi parametrede ise çalışma yapın derim kolay gelsin ..
 
ozlemmakya3 adet olmak zorunda değil ilk ölçümde olumsuz ise genelde karşılaştığımız il çevre değerlerin düşmesi adına fabrikadan iyileştirme çalışmaları yapmasını ister daha sonrasında tekrar başvuru yapmasını yada güncelleme açıp ölçümün aynı lab üzerinden tekrar ölçülmesini ister daha önce 2.ölçümde olumlu çıkınca kabul edildi 2. rapor yüklendi...
 
Üst