• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava emisyon

Halil A.

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Nisan 2018
Şehir
Aydın
Firma
MaviYildiz
Merhaba arkadaşlar danışmanlığını yaptığım şirketim, hava emisyon ölçümü yaptıracağımız zaman çıkan fiyattan dolayı ''Baca sayılarını azaltma kararı aldı, hava emisyonu konusunda bilgi sahibi , yardımcı olabilecek herhangi birisi var mı?
Hangi bacaları birleştirebiliriz?
Süreç nasıl ilerleyecek ?
 

Ekli dosyalar

  • 33.PNG
    33.PNG
    80.7 KB · Görüntüleme: 81
Merhaba,

1 ila 7 arasındaki bacalar ile, 8 ila 14 arasındaki bacalar teknik olarak kendi arasında birleştirilebilir. Ancak bunun bir de uygulanabilirlik kısmı var. Fabrikada birbirine ne kadar uzak iki baca varsa, o bacaları bağlamak mantıksızdır. Çünkü ölçümün ekonomisini yapayım derken bu kez verimsiz emisyon atışı olur. Gaz bacadan atılamayınca iç ortama çöker ve yoğun bir gaz bulutu altında çalıştırırsınız işçileri. Bunları göz önünde bulundururken içerideki makine&bakım personeli ile koordineli çalışmanızı öneririm. Onlar hangi bacaların bağlanabileceğini ve ne tür bir yapı kurulması gerektiğini az çok biliyorlardır.

Şayet firmada kimse bu sorumluluğu almıyor ise, baca gazı arıtım teknolojileri ile ilgilenen firmalarla görüştürmeniz lazım.
 
Vaziyet planı yok malesef bacaları gösteren yani o zaman en yakın olanların birleştirilmesi lazım
 
En yakın olanların dersek aslında riske atmış oluruz, @Cem Yılmaz çok güzel özetlemiş , verimsiz emisyon atışı olmayacak şekilde en yakın olanları ve aynı işleve sahip olanları birleştirebilirsiniz.
 
Brülör bacalarını birleştirmeyi düşünüyorsanız, brülörlerin kurulumunu yapan ve/veya bu işten anlayan birinden mutlaka görüş alın. Sıkıntı çıkabiliyor.

Egzos (havalandırma) bacaları birleştirilebilir.
 
Aynı proses olanları birleştirebilirsin fakat baca hızı en az 4 olması lazım buda daha güçlü fan demek gene masraf olacaktır gene birleştirme esnasında uzak olanlar için ek boru maliyeti ve ne kadar dirsek olursa o kadar gazın verimli çıkması zor olur , brülör bacaları için ise mutlaka ayarlarını yaptırın
 
arkadaslar merhaba baca ölçumu ıcın gelen ekıpler 4 m / s hızı yakalayamadıklarında bacaya fan mı takmak gerekır yada teknık raporla muaf tutulabılırmı ? her bacaya fan takılamıyorsa teknık sorunlardan dolayı ıl mudurlugunu nasıl bılgılendırmeyız ?
 
Yeni_Çevreci_2020Merhaba sanayi kaynaklı sava kirliliği kontrolü yönetmeliğinde hız aşağıdaki şekilde verilmiştir. Buradan bakarak yorumlayabilirsiniz yakma bacası mı proses bacası mı farklı değerlendirmeleri mevcuttur.

İzne Tabi Tesislerde Baca Yüksekliği ve Hızının Tespiti


İzne Tabi Tesislerde:

a) Baca Gazı Hızı:

1) Yakma tesislerinden kaynaklanan baca gazı hızları;

Atık gazlar serbest hava akımı tarafından, engellenmeden taşınabilecek biçimde dikey çıkışla atmosfere verilmelidir. Bu amaçla; baca kullanılmalı, anma ısıl gücü 500 kW’ın üzerindeki tesisler için, gazların bacadan çıkış hızları en az 4 m/s olmalıdır. Tesisin üretimi ve dizaynı gereği; baca çapının daraltılamadığı ve cebri çekişin uygulanamadığı hallerde baca gazı hızı en az 3 m/s olmalıdır. 300 kW £ anma ısıl gücü £500 kW olan tesislerde baca gazı hızı en az 2 m/s olmalıdır. Anma ısıl gücü 300 kW’ın altında olan tesislerde baca gazı hızı 2 m/s’nin altında olabilir.

2) Üretim Şeklinden Kaynaklanan Baca Gazları Hızı;

Prosesten kaynaklanan atık gazlar serbest hava akımı tarafından, engellenmeden taşınabilecek biçimde dikey çıkışla atmosfere verilmelidir. Bu amaçla baca kullanılmalı, gazların bacadan çıkış hızları, cebri çekişin uygulanabildiği tesislerde en az 4 m/s, tesisin üretim şekli ve üretim prosesi gereği; baca çapının daraltılamadığı ve cebri çekişin uygulanamadığı ve bu durumun bilim kuruluşundan alınacak bir raporla onaylandığı hallerde baca gazı hızı en az 2 m/s olmalıdır.

3) Prosesten kaynaklanan atık gazlar serbest hava akımı tarafından, engellenmeden taşınabilecek biçimde dikey çıkışla atmosfere verilmelidir. Bu amaçla kullanılan bacaların atmosfere açıldığı noktaların atmosfer koşullarından etkilenmemesi (Yağmur, kar vb. dış etkenlerin işletme koşullarını etkilememesi) için bacalara şapka konulmasının teknik bir zorunluluk olması durumunda, bacaya monte edilecek şapkanın bacanın bitiminden bir (1) baca çapı kadar yükseklikte olması ve atık gazların serbest hava akımı tarafından, engellenmeden taşınması sağlanmalıdır.
 
Üst