• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava kirliliği öldürüyor

Özge Kılıç

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Ekim 2009
Yılda yaklaşık 2 milyon kişi hava kirliliği yüzünden hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, her yıl yaklaşık 2 milyon insan hava kirliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Araştırmaya 91 ülkeden bin 100 kenti dâhil eden Dünya Sağlık Örgütü, hava kirliliğinin sadece gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkelerde değil, gelişmiş zengin ülkelerde de can aldığını kaydetti.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre uzmanlar, Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine uyulması halinde 1 milyondan fazla ölümün önlenebileceğine dikkat çektiler.

Kirli havanın akciğerlerden grip, kan dolaşımına karışarak kalp rahatsızlıkları, akciğer kanseri, astım vakaları ve solunum enfeksiyonlarına neden olduğunu belirten Dünya Sağlık Örgütü, 91 ülkeden 80'inin hava kirliliği konusunda uluslararası örgütün gösterdiği değerlere uymadığını kaydetti.

Hava kirliliğinin kontrolsüz şekilde hızla büyüyen şehirlerde daha yüksek olduğunu belirten uzmanlar, nüfus artışının düşük ve rüzgar koşullarının elverişli olduğu Kanada ve ABD'deki şehirlerin daha temiz olduğunu vurguladı.

Sonuçları açıklayan uzmanlar, dünyada birçok kentte atmosferdeki kirliliğin sağlık için tehlikeli seviyelere çıktığının altını çizdi.

İran'ın güneybatısındaki Ahvaz kentinin, havası en kirli kentler listesinde ilk sırada yer aldığını açıklayan Dünya Sağlık Örgütü, havası en kirli kentlerin İran, Hindistan, Pakistan ve Moğolistan'da bulunduğunu saptamış.

Almanya'daki 59 şehir de araştırma kapsamına alındı. En kirli Alman şehrinin Dresden, en temizinin ise Wolfburg olduğu belirlendi.
 


Bu Almanlar, zamanında kafalarına taşlar asitler yağınca öğrendiler tabii işin ciddiyetini..şimdi yoğurdu hem üfleyerek yiyorlar hemde yedirmeye çalışıyorlar.. ama bilmiyorlar ki, her yiğidin yoğurt yiiişi farklıdır :)
 
Üst