• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hava Limanları Atık Yönetim Planı(Yardım-İşletme Dönemi)

Mert Uğraşkan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Haziran 2014
Şehir
Trabzon
Firma
Hitachi Zosen Inova ve MAKYOL İş Ortaklığı
Herkese Merhaba;
Hava alanlarında işletme sırasında ki atık yönetim planıyla ilgili herhangi çalışması olan bir arkadaş var mı? Çıkan atık türleri ve uygulama alanlarıyla alakalı bir çalışma. Düşündüğümüzde işletme sırasında hava limanları büyük bir sistem, çünkü içerisinde bir çok birim bulunuyor ve hepsinin kendine ait farklı türde atıkları var. O yüzden önceden böyle bir çalışması olan arkadaşım varsa bizimle paylaşması mümkün müdür? Şimdiden teşekkürler.
 
@Mert Uğraşkan


Merhabalar; Ne demek istediğinizi tam olarak anlayamadım acaba örnek bir atık yönetim planımı istiyorsunuz yoksa genel olarak işleyişin nasıl olduğunu mu öğrenmek istiyorsunuz?
Havalimanlarıyla ilgili sayfada istenilen bilgilere ne yazık ki ulaşamıyorum bu konu başlığının oluşturulmuş olması çok iyi oldu.:harika:
 
@hatice BURAL

Konuyu açmadan önce forum içerisinde araştırma yaptım zaten,konu ile ilgili herhangi bir bilgi mevcut değildi.
Herhangi bir örnek atık planıysa demek istediğiniz,bunu istemiyorum. Spesifik olarak hava limanlarında inşaat aşaması sona erdikten sonra işletim sürecine geçildiğinde,

Kompleks olarak düşünürsek, burada bakım yerleri, araçların yakıtları, yemek yerlerindeki atıkları ... bunu uzattıkça uzatabilirim. Bankamatiğinden revirine, uçak bakım yerinden araçlardan çıkan emisyonlara kadar :) yani bunun için önceden yapılmış bir çalışma var mıdır merak ediyorum. Sonuç olarak ülkemizde bir çok hava alanı var ve nasıl bir atık yönetim planına sahipler, öğrenmek istediğim bu aslında. Bilmiyorum açıklayabildim mi ama..
 
@Mert Uğraşkan



Danışmanlığını yaptıgım bir havaalanı var katı atıkları kendi içinde; evsel, ambalaj, hurda ve tehlikeli atıklar olarak kaynağında ayrı ayrı toplayıp ayrı ayrı depolanmaktayız. Yemekler dışarıdan hazır olarak geldiğinden elimizde atık bitkisel yağ oluşumu söz konusu değildir. Atık kayıt cizelgesi ve hedef atık kayıt cizelgelerinde oluşan atıkalrla ilgili takip işlemleri yapılmakta ve sera gazı raporunun oluşturulma aşamasında da lazım olan gaz envanter listeri oluşturulmakatadır. Havaalanında revir veya benzeri sağlık faaliyetleri ile ilgili bir çalışma söz konusu olmadığından da tıbbi atık oluşumu söz konusu değildir. Sıcak bir iklime sahip olduğundan da de-ıcıng kullanılmamakta fakat her ne kadar kulalnılmasıda pistte de-ıcıcn alanı, levha uyarı ve işaretlenmeler mevcut bulunuyor. ARF de oluşan atıksular içinde su- yağ ayırıcı sistem kullanılmaktdır. İşletmeden kaynaklanan atıksularda foseptik çukurda biriktirilmekte ve vidanjörle belediyenin atıksu arıtma tesisine gönderilmektedir. Genel olarak bir havaalanında oluşabilecek atıklar bunlardır yani en azından şuan aklımda olanlar umarım yardımcı olabilmişimdir :)
 
@hatice BURAL

Mükemmel aradığım aslında buydu, belki ilerleyen süreçlerde daha uygun olduğun vakitte tekrar düzeltme ile aklına gelenleri de ekleme yapabilirsen çok çok daha memnun olurum. Bu konu aslında hiç alakam olmayan bir konu fakat ufak bir rapor hazırlamam lazım olduğu için araştırıyorum. Yine ilgin için teşekkürler.
 
@Mert Uğraşkan


Tabi olur paylaşmaya çalışırım. Genel olarak ele aldım ama tabi her biri kendi içinde dünya kadar iş demek oluyor:) birde TSE denetimlerinde yeşil havaalanı için istenenler var bilmiyorum işinize yarar mı ama onunla ilgili detaylı bilgiyi de bu web addresinden bakabilirsiniz.

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

(sektörel kriterler dokümanı, sera gazı kriterler dokümanları bu iki dokümanda havaalanlarında yapılması gerekenler madde madde yazıyor.)

IMG_3418.JPG

elimde karalama olarak aldığım notlar var ondan da faydalanabilrisiniz belki
 
@hatice BURAL
İlgin için tekrar tekrar teşekkür ederim, senin bilgilerinle
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
makaledeki bilgileri birleştirip bir rapor hazırlıyorum. Bu konu altında ilerde bilgi sahibi olmak isteyen herkes için faydalı bilgiler içeriyor. Şimdiden herkese iyi çalışmalar.
 
@Mert Uğraşkan


Rica ederim. Raporunu incelmeyi dört gözle bekliyorum, bu konuyla ilgili yeterli doküman bulmakta gerçekten zorlanıyorum umarım bu rapor iyi olacak
 
@Mert Uğraşkan
Rica etsem havalimanı raporunu oluşturduysan yardım için gönderebilir misin ?
havalimanı için yapılacaklar listesi ve atık yönetim planı hakkında ?
 
SonayCakırHerkese tekrardan merhabalar,

Açıkçası o tarihlerde bu çalışmayı sürdürmüştüm ama daha sonra tamamlanamadı. Şuan için elimde konu ile ilgili doküman bulunmuyor. Hatta üstteki konuları okudukça hatırladım.

Yardımcı olabilmek adına, istenilen bir doküman yada prosedür ise taslak bir şeyler çıkartabiliriz.
 
Merhaba arkadaşlar ben bir havalimanında çevre sorumlusuyum.
Yaklaşık 3 yıldır siteye üyesiyim sağ olsun site kurucu ve üyeleri bu güne kadar bizlere gerekli bilgileri buradan paylaştılar.
Şahsım adına hepsine ayrı ayrı teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
Umarım aradığınız tüm bilgileri paylaştığım eklerde bulabilirsiniz ulaşmak istediğiniz bilgiler varsa da yardımcı olmaya çalışırım.
 

Ekli dosyalar

  • ATIK YÖNETİM PLANI Ve HEDEF ATIK ÇİZELGESİ.xlsx
    35.9 KB · Görüntüleme: 50
  • Havalimanları Çevre Yönetim Talimatı.docx
    26 KB · Görüntüleme: 49
Merhabalar, danışmanlığını yapacağımız havalimanı için Çevre İzin Lisans Yönetmeliğine göre Ek-1 ve ya Ek-2 Listesinde hangi maddeye gireceği konusunda fikir almak istiyorum. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi günler dilerim.
 
Üst