• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma baca yüksekliği

Fecriati

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2011
Arkadaşlar merhaba

İş Güvenliğiyle ilgili sebeplerden ötürü tesisimizde oldukça fazla sayıda havalandırma bacaları yaptırılmış. Ben işe girdikten sonra bu bacalara baktığımda boylarının aşağı yukarı 0,5 m yüksekliğinde olduğunu ve bazılarının yağmurdan etkilenmesinler diye emisyonu atmosfere yatay biçimde verecek şekilde yapıldıklarını gördüm.
Proseste ısıl gücü belli olan bacaların ne kadar yükseklikte olması gerektiğini biliyorum, ancak bildiğim kadarıyla havalandırma bacalarının da en az 1,5 metre olması gerekiyor. Ancak etrafımdaki birçok fabrikaya baktığımda oldukça kısa boyda ve atmosfere dik çıkış verilmeyen havalandırma çıkışları olduğunu görüyorum. Üstelik içlerinde Çevre İzni almış olanlar da var.

SKHKKY Ek.4.b.5'te şöyle bir madde var: "Üretim prosesi bacası olmayan, ortam tozsuzlaştırma/gazlaştırma ve malzeme geri kazanım amaçlı olarak iç ortam havasını toz tutma/gaz arıtma sisteminden filtre ederek atmosfere veren bacaların, dikey çıkışlı olmasına, bacanın ait olduğu bina yüksekliği ve atmosfere verilen emisyonların dağılım koşulları dikkate alınarak, yetkili mercii tarafından karar verilir. (stokholler, silolar, nakil hatları, pnömatik sevk sistemlerine ait bacalar ) Bu bacalarda Ek-4.b.4 uygulanmaz. Bu bacalar hakkında emisyon ölçüm raporunda ve Valilik tespit raporunda ayrıntılı bilgi verilmesi gerekmektedir."

Burda filtre ederek filan denmiş ancak bizim bacalarımız iç ortam havasını filtre etmeden doğrudan belli bir çekiş gücüyle dışarıya atıyor. Konuyla ilgili daha önce çalışma yapmış arkadaşımız varsa bilgi verebilirler mi?
 
"Ortam havalandırma" olan bacalar ölçülmez. Bunlar da ofis havalandırmaları ve klimalardır. Bahsettiğiniz kısım, işletme içinde yani proses bacası olduğundan ölçülmesi gerekmektedir. Laboratuvar aratsın bakalım :)
 
Biz havalandırma bacalarında da toz-voc ölçümü yaptırıyoruz( Klima ve ofis hariç, tesisin ortamında çatıya açılan bacayı ölçtürüyoruz)
 
Merhaba bu konu da il çevrenin görüşünü isteyin çünkü bir çok havalandırma bacalarında genelde toz ve voc ölçümü istenmektedir sebebi ise havalandırmada çıkan havanın içeriğinde toz ve uçucu organik bileşikler varmıdır öğrenmek havalandırma olduğu için ortamdan çekiliyor proseste yapılan işlem sonucunda ne değer çıkıyor önemli yaptırın mutlaka (klima gibi şeyler yok tabi) bir çok il çevre istiyor
 
Merhaba, SKHKKY Sadece ısıl gücü olan emisyon kaynaklarındaki sınır değerleri değil, prosesten kaynaklı oluşan kirliliği deşarj etmek için kurulan emisyon kaynaklarındaki sınır değerleri de içerir.
Belirttiğiniz bacade atmosfere toz ve gaz salınımı mevcuttur ve SKHKKY EK-1 Diyagram 1 deki toz sınır değerlerini ve EK-1 Tablo 1.2.2 deki Organik gaz ve buhar sınır değerlerini sağlamak zorundadır. Ayrıca EK-4 de verilen fiziki şartlara ve EK-2 ve EK-3te verilen kütlesel debi eşik değerlerine göre değerlendirilmelidir.
 
Merhaba arkadaşlar,
Kaynak atölyesi için havalandırma bacası ya da filtre sistemi kuracağız. Ama yönetmelikte bununla alakası bir şey bulamadım. Üretim müdürü toz çıkmayacağını düşünüyor. Bu yüzden baca yapmaya yanaşmıyor. Bununla ilgili her hangi bir madde var mı? Belki ben bulamamışımdır. Ve kaynak atölyeleri için çevresel açıdan uymamız gereken başka bir yönetmelik?
 
Ek 2 de olması lazım yanlış hatırlamıyor isem ısıl gücü olmayan bacalar için yerden 10 yada çatının en yüksek noktasından 1.5 metre yukarıda olması lazım il çevre mutlaka talep edecektir kaynak sırasında doğru çok toz çıkmıyor fakat il çevre istiyor hatta havalandırma bacalarından bile isteyebiliyor kaynak bacası için toz + voc ölçümü istenir
 
@baran ölmez genelde çevre ile ilgili yapılması gerekenlere karşı çıkabiliyor bu sektörün içinde olmayanlar. O yüzden yönetmelik maddesi sordum. Yapılması gerektiğini ben biliyorum sadece onlar değil :)
 
Burada ölçüm parametrelerinin belirlenmesi için temel yaklaşım proseste nasıl bir kaynağın kullanıldığının irdelenmesi olur. Genelde yaygın olarak kullanılan kaynak işlemleri sırasında, karbonmonoksit, karbondioksit, nitrojen ve ozon gibi gazlar ve demir, kadminyum, kobalt, krom, kurşun vs. gibi metal dumanları(mikron partküller halinde) açığa çıkar. SKHKKY Ek - 1 hükümlerine göre toz ölçümü gerekir ve bu tozun içinde yukarıda saydığım özel tozlar analiz edilir. Ayrıca yine yukarıda saydığım gazların konsantrasyonun tayini için yanma gazları ölçülür.
Bacanın fiziksel özelliklerine gelince Ek-4 te belirtilen hükümler açıktır. Yerden 10m veya çatının en yüksek yerinden 1.5m yüksekte olması gerekir.
 
Üst