• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma baca yüksekliği

Fecriati

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Mart 2011
Arkadaşlar merhaba

İş Güvenliğiyle ilgili sebeplerden ötürü tesisimizde oldukça fazla sayıda havalandırma bacaları yaptırılmış. Ben işe girdikten sonra bu bacalara baktığımda boylarının aşağı yukarı 0,5 m yüksekliğinde olduğunu ve bazılarının yağmurdan etkilenmesinler diye emisyonu atmosfere yatay biçimde verecek şekilde yapıldıklarını gördüm.
Proseste ısıl gücü belli olan bacaların ne kadar yükseklikte olması gerektiğini biliyorum, ancak bildiğim kadarıyla havalandırma bacalarının da en az 1,5 metre olması gerekiyor. Ancak etrafımdaki birçok fabrikaya baktığımda oldukça kısa boyda ve atmosfere dik çıkış verilmeyen havalandırma çıkışları olduğunu görüyorum. Üstelik içlerinde Çevre İzni almış olanlar da var.

SKHKKY Ek.4.b.5'te şöyle bir madde var: "Üretim prosesi bacası olmayan, ortam tozsuzlaştırma/gazlaştırma ve malzeme geri kazanım amaçlı olarak iç ortam havasını toz tutma/gaz arıtma sisteminden filtre ederek atmosfere veren bacaların, dikey çıkışlı olmasına, bacanın ait olduğu bina yüksekliği ve atmosfere verilen emisyonların dağılım koşulları dikkate alınarak, yetkili mercii tarafından karar verilir. (stokholler, silolar, nakil hatları, pnömatik sevk sistemlerine ait bacalar ) Bu bacalarda Ek-4.b.4 uygulanmaz. Bu bacalar hakkında emisyon ölçüm raporunda ve Valilik tespit raporunda ayrıntılı bilgi verilmesi gerekmektedir."

Burda filtre ederek filan denmiş ancak bizim bacalarımız iç ortam havasını filtre etmeden doğrudan belli bir çekiş gücüyle dışarıya atıyor. Konuyla ilgili daha önce çalışma yapmış arkadaşımız varsa bilgi verebilirler mi?
 
Konuyu geç gördüm ama bilgi olması açısından buraya yazıyorum.
Havalandırma bacalarında yazdığınız Ek 4 b.5 uygulanmaz. Havalandırma bacaları ısıl gücü olmayan proses bacaları olarak SKHKKY Ek 5-CC grubunda değerlendirilir.
Buna göre tüm bacalarda olduğu gibi havalandırma bacalarında da Ek 4 uygulanır ve Ek 4 gereğince çatıdan en az 1.5 m yükseklikte ve kesinlikle atmosfere dik atışlı olmalıdır. Yerden yükseklik için sınır değer yoktur ve abak ile baca yüksekliği hesaplaması gerektirmez.
Isıl gücü olan ve 500kw'dan küçük olan kaynak bacalarında çatıdan yükseklik 0,5m olabilir.
 
tesis 25 gruptan herhangi birisine dahilse 26. grupta değerlendirilemez.
havalandırma çıkışlarıyla ilgili bende çok araştırdım ama kayda değer bişeye ulaşamadım.
 
Merhaba morgul,
fiziksel olarak bağlanmasında bir mahsur yok fakat kimyasal olarak birbirleriyle etkileşime girebilecek atıklar varsa bağlanmaması gerekmektedir. bağlanmaması daha doğru ve faydalı olacaktır.
 
konuyu canlandırıp bir soru da ben sorayım :)
ortam havalandırma bacam var.
binanın bahçesinde bulunan filtreden geçirerek binadan 3 metre uzaklıktaki bacadan yatay olarak atış sağlıyorum. Bacayı dikey hale getirip yükseltmem gerek; ancak üretim olan binada kiracıyım ( 2. katta) ve bina cam bina (bina 5 katlı) mal sahibi de baca yaptırıp çatıdan yukarı çıkartmama izin vermiyor.
bu durumda nasıl bir yol izlemem lazım?
 
Arkadaşlar, işyerindeki bacaları birleştirip tek bir bacaya bağlamayı düşünüyoruz (ölçüm masrafları sebebi ile). Baca çapının büyük olmasının bize herhangi bir sorunu olur mu ? ( baca çapı büyüyünce çevre izni yada başka bir konuda herhangi bir şeye tabi olma ihtimalimiz var mı? )
 
@Kenan Atalar

Bildiğim kadarıyla baca çapı ile ilgili bir sorumluluk yok. Sadece baca boyunun sanayi kaynaklı hava kir. yönetmeliğine uygun olması şeklinde bir kriter var.
Ancak Çevre iznine tabii iseniz, baca sayısında artış veya baca sayısında azaltma yapılması durumunda İl Çevreye bilgi vermeniz gerekiyor.
 
@Gülfem Polat
Merhaba Gülfem hanım,
Dükkan sahibinden dolayı çatıya baca çıkarmanız mümkün değil anladığım kadarıyla. Bacanın mevcut durumda bahçede olduğundan bahsetmişsiniz. O zaman baca yine bahçede olacak şekilde yukarıya doğru mümkün olduğunca uzatmanız yeterli olacaktır kanımca. Tabii fiziki şartlar buna imkan verirse.

@Kenan Atalar
Merhaba Kenan Bey,
Kütlesel debiden dolayı sıkıntı yaşamanız mümkün. Eğer bazı parametrelerden kütlesel debi sınır değerlerini geçmeniz durumunda sürekli emisyon ölçüm sistemi bağlatmanız gerekecektir. Bu da kaçınmak istediğiniz maliyetten çok daha fazlası demek.
 
@Ümit Arıcıoğlu

Bacaların kütlesel debilerini topladım;

Toz: 0,057 kg/saat
TOC:0,2 kg/saat
CO: 0,04 kg/saat
Nox : 0,03 kg/saat

Tek baca yapılır ise toplam değerden farklı birşey çıkmaz diye düşünüyorum
 
Havalandırma bacalarını birbirleriyle, proses bacalarını birbirleriyle birleştirebilirsiniz. İl Çevre yönünden bir sıkıntı olmaz, fakat sizin bacanız yeterli çekimi yapamayabilir
 
Bacalar birleştirildiğinde işlem sırası aşağıdaki gibimi olmalı ?

- Bacaların birleştirilmesi
- bacaların tekrar ölçtürülmesi
- il çevreye valilik tespit raporu yenilenmesi için tekrar başvuru yapmak
- emisyon uygunluk raporunun yenilenmesine gerek varmı ?


Çevre izninin yenilenmesine gerek yok sanırım.
 
Çevre izninin yenilenmesine gerek yok. Bacaları ölçtürdüyseniz birleştirdikten sonra tekrar ölçtürmenize gerek yok. Birdahaki teyit ölçümünde ölçtürürsünüz
 
Ölçülen bacalar birleştiriliyorsa teyit ölçümünü beklemenizde sakınca yok. fakat henüz ölçülmeyen bir bacayı da birleştirmeye dahil ediyorsanız ölçüm yaptırmanız gerekecektir.
 
Emisyon ölçümüne istinaden emisyon raporu hazırlanacaktır. Halihazırda valilik tespit raporunuz olduğundan il müdürlüğüne yazacağınız bir dilekçe ile bacalarda yapılan değişikliği bildirmeniz yeterli olacaktır.
 
Merhabalar;

Çalıştığım şirkette emisyon teyit ölçümü yapılacaktır. Melbesten yaş boya ve kaynak atölyelerimiz içinde ısıl yanma olmamakla beraber sadece içerde oluşan havayı sirküle eden fan (havalandırma bacası) için TOZ ve VOC olarak emisyon ölçümü istedik. Bugün keşife gelen firma bunların baca değil havalandırma olduğunu ve emisyon ölçümün yapılmasına gerek olmadığını veya yapılamacağını söylediler kararsız kaldılar. Konu ile ilgili araştırma yapacaklarını söylediler. Yönetmeliği inceledim fakat bu konu hakkında kayda değer bir ifade bulamadım. Böyle bir durumu yaşayan varsa yardımcı olabilir mi ve bu konu hakkında yönetmelikte bir madde var mıdır ? Yardımlarınız için teşekkürler..
 
Üst