• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Havalandırma havuzunda renk değişimi

tizzby

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Kasım 2011
Merhaba.son çökeltim çıkış suyu kalitesi deşarj limitlerinin altındayken ertesi gün bulanıklaşmaya başladı. Havuzun rengi kahverenginden , kahverengi ile siyah arasında koyulaşmaya başladı. imhoff çamur miktarı 200 . Bir kaç gün öncesinde beyaz köpük ve renk kahveidi biraz daha açıktı hatta.
Kimyasal arıtmadan çıkan suda herhangi bir kötüleşme ( ph değişimi , yağlılık , akm ) olmamasına ve temiz beslenmeye rağmen bir anda değişmeye başladı. Sebebini bulmaya çalışıyoruz. Sizce ne olabilir ?

Dipnot : oksijen değeri 0.18 fakat hep bu değerlerde . yani su bulanıklaşmaya başlamadan önce de bu değerlerdeydi . Besin olarak fabrikanın idari binasından gelen evsel atıksu ( lavabolar wc ) geliyor.
Sektör : bitkisel yağ üretim tesisi
 
Havalandırma havuzunda renk değişiminin olmasının bir çok nedeni olabilir. Bunlardan en önemlisi pH ve Oksijendir. Ancak uzun süredir oksijen değerinizin çok düşük olması biraz farklılık olmuş. Çünkü bu değerlerde havalandırma havuzunu verimli çalıştırmak çok zor. Ancak stabil bir durumda olmamakla birlikte yinede çalıştırılmış sistem. Kendini yenileme süresi vardır havalandırma havuzunun. Bu süre içerisinde artık yeterli oksijen gelmediği için sistem çökmüş olabilir. 2. olarak geri devir ve MLSS miktarında olağan değişimler olmuş olabilir. Bunun için geri devri kontrol etmek gerekebilir.
 
Onur bey çamur oranı 250 gösteriyor. Geri deviri kıstık ve sistemden sürekli çamur alıyoruz. Ayırca biyolojik havuzu temiz su ile besliyoruz. Yüzeyde beyaz köpüklenme var fakat suyun rengi siyah ile gri arası.Henüz koku oluşmadı . Ölü bakterileri sistemden çamur olarak uzaklaştırıp bir kaç gün sonra bakteri enjekte etmeyi düşünüyoruz. Başka bir fikri olan var mıdır ?
 
Çözünmüş oksijen azlığı filamentous bakterilerin çoğalmasına sebep olur. Bu da kendini renkte koyulaşması ve çamurun çökme yetisinin bozulmasıyla gösterir. Siyahlaşmadan önce oksijenin bir süredir az olması ve imhoff değerleri bunu destekliyor. Öncelikle havalandırma sisteminizin düzgün çalıştığından, diffuserlerin tıkalı olup olmadığınından, emin olmanızı tavsiye ederim. Bunda bir sorun yoksa sisteme beslenen oksijenin kimyasal bir agent tarafından tüketilme ihtimalini kontrol etmeniz olacaktır. Umarım yardımcı olur.
 
wtcp , kimyasal arıtmada katyonik poli ve koagülant kullanıyoruz . otripsi dediğiniz gibi çökme olmuyor. yalnız çamur alınca havuz kahverengileşmeye başladı köpük oluştu daha sonra 2 3 gun içinde tekrardan renk koyu grilesmeye basladı ve çıkış suyu oldukça bulanıklaştı. Acaba havuzu boşaltıp içini temizlemek mi gerek ? ya da dışardan bakterimi getirelim. Gerçi oksijen düşük olduğu için ilk amaç oksijen yükseltmek olacak. Difüzörlerin bir kısmı su üzerinde şelale görüntüsünde bu patlak anlamına geliyor. Sanırım iyice tıkandılar . Havuzu üretim sürekli devam ettiği için boşaltma şansımız yok bu yüzden aeratör aldık bir tane onu haftaya devreye alıp incelemede bulunacağız.
 
Yazdıklarınızı okuduğumuzda çamur aldığınızda büyük ihtimalle havalandırma havuzunda MLSS düştüğü için kısa bir süreliğine de olsa oksijen yeterli gelmiş olabilir. Daha sonrasında ise MLSS eski konsantrasyonuna yaklaştığı ve oksijen tekrar yetersiz geldiği için renk tekrar siyaha dönmüş gibi görünüyor. Tabi bu durum sürdürülebilir bir durum değil. Hazır bakteriyi bu aşamada eklemekte büyük ihtimal işe yaramayacaktır. Eğer patlak difüzörler varsa değiştirilmesi gerekiyor. Aeratör bu konuda bir çözüm olabilir. Bir öneri olarak bayram tatilinde üretim yapılmayacak ise havuz boşaltılıp difüzörler değiştirilebilir. Hatta boşaltılmışken tüm tesisatın kontrol edilmesi yerinde olacaktır. Daha sonra hazır bakteri alınarak tekrar aktif çamur üretilebilir. Hazır bakteri zaman anlamında daha avantajlı.
Aeratöre ek olarak markasını hatırlamıyorum ama havalandırma havuzundaki suyu sistemden çekip sonra oksijenlendirip tekrar havuza veren sirkülasyon pompası mantığında ekipmanlar var ama maliyet olarak aeratöre göre daha yüksek olması muhtemel.
İyi çalışmalar.
 
dostum sen havuzu temizlet yoksa ben temizlerim. aritma konusunda cok hassas birisiyim insallah çòzüm bulunmustur
 
Sorununuz kullandığınız kimyasal ürünün yetersizliğinden kaynaklandığı çok açıktır. Arıtmadaki renk ve kimyasal oksijen ihtiyacını istenilen seviyeye düşürmek için çevre bakanlığının belirlediği parametreler doğrultusunda hazırladığımız ürünlerimizden numune gönderebilirim.Renk giderici ajan kullanmanız gerekiyor. OSB'lerindede zeytinyağı üreticileri bizimle çalışmadan önce aynı sorunu yaşamıştı.
 
Üst