• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

ÇMO Hayalinizdeki çmo vol.4

Fatih Özcan

Site Kurucusu
Katılım
7 Aralık 2008
Şehir
Yurt Dışı
Firma
ABL Group
Hayalinizde ki ÇMO, Hayalinizdeki çmo vol.2 ve Hayalinizdeki çmo vol.3 isimli konularda herkesin bir şekilde buluştuğu maddeleri derlemiştim takip ettiğim kadarıyla listede pek bir değişiklikte olmamış. Aşağıda ki maddeler şahsi görüşüm değil meslektaşlarımın yaklaşık 10 yıllık süreçte yazdığı mesajlardır.

Süreç içerisinde düzelen maddeler var ise belirtmeniz durumunda maviye boyayarak bir madde azaltmış olalım. Aşağıda belirtilen maddeler sizden gelecek maddeler doğrultusunda güncellenmeye devam edecektir. Yeni talepler/beklentiler yada şikayetleriniz var ise belirtmenizi rica ederim.

Bu konuda ek olarak ÇMO 'nun meslektaşlarımızdan beklentileri nedir bunu da öğrenmek istiyoruz. Odada aktif rol alan yada yönetimde ki arkadaşlarımız bu konuda beklentilerini odanın işleyişinde ki sıkıntıları ve bizlerin bu konuda neler yapabileceğini yazarlarsa iyi olacaktır.

ÇMO 'dan beklentiler:
  1. Kayıt sürecinde geçmişe dönük borç yani vermediği hizmetin parasını istemeyen (Birçok meslektaşımın bu sebeple odaya kayıt olmadığını biliyorum.)
  2. Asıl misyonu olan meslektaşlarının sorunlarının çözümüne odaklanmış
  3. Yazılarının, yayınlarının ve basın açıklamalarının farklı anlaşılmalara mahal vermeyecek ve çeşitli görüşte ki insanlara saygı duyulacak politiklikte yayınlayan.
  4. Hayata karşı duruşu odanın kinden farklı olan üyelerin görüşlerini dikkate alan. (basit bir örnekler somutlaştırmak gerekirse; bilmem nerede direniş yapan solcu kardeşimizi anan, 1 mayısta kızıla boyanan odamız 18 martta şehitlerini anmayı, mevlit kandilinde peygamberi anmayı hatırlamalıdır.)
  5. Siyaset yapan değil muhalefet yapan ve mesleğimizle alakasız olan konularda hükümete muhalif olmayan, (Herkesin siyasi görüşü farklı olabilir ama odanın olmamalı).
  6. Çevre mühendisliğiyle ilgili değilde üzerine vazife olmayan işlere karışmayan.
  7. Çevreci olan ama çevreciden daha çok Mühendis gibi davranan. Bir şeye karşı çıkıyorsa bunu rakamlarla ifade edebilen.
  8. Çevre konularında yol gösterici, bilgilendirici ve kısmen denetleyici olarak görev yapan
  9. Çevre konularında teknik çalışmalarının sayısını ve kalitesini arttıran.
  10. Çevre mühendisliğinin teknik-teknolojik altyapısının gelişiminde aktif rol oynayan.
  11. Çevre mühendisliği alanında, üniversitelerle birlikte bilimsel faaliyetlerde bulunan
  12. Öğrencilerin mesleklerini tanımaları için çok daha sıkı çalışan, endüstriyle araya köprüler kuran..
  13. borcunuz var diye mesaj atan değil sorduğum sorulara cevap alabileceğim
  14. Mensuplarına iş alanı oluşturan
  15. Çevre mühendislerinin hakkını savunabilen. (Bakanlık bir arıtma tesisinin kapasite raporunu makina mühendisleri odasından istiyorsa hakkımızı ne kadar savunduğu tartışılır.)
  16. Sadece Ankara İstanbul'a değil de tüm illere hizmet veren, işini sahiplenmiş bir yönetim istiyorum.
  17. Oda cmnet gibi online platformları takip ederek üye sorularını cevaplasın.
  18. Fiziki mekana sahip toplantılar yerine online toplantılar için çözüm üretsin.

Odada buluşamıyoruz bari forumda buluşalım herkesi konunun altına mesaj yazmaya davet ediyorum. Seçimler yaklaşırken meslektaşları oda ile ortak bir paydada buluşturabilirsek ne mutlu bizlere.
 
Şöyle bir oturup düşündüğümde, artısını eksisini yazdığımda çoğunluğa hitap etmediğini ve yeterince faydalı olmadığını ya da faydalı olmadığını gördüğümden oda kavramının tamamen ortadan kaldırılmasını hayal ediyorum. Oda değil de kiler de olabilir, Amerikan mutfak da olabilir.
 
Öncelikle odanın, Çevre Mühendisliği meslek disiplinini itibarsızlaştıran ve iş güvencesini ortadan kaldıran sertifikasyon sistemine dayalı eğitim ve çevre yönetimi anlayışının değişmesi gerekiyor "Çevre Görevlisi yada Atıksu Arıtma Tesis Sorumlusu" değil "Çevre Mühendisi" yiz bunu anlayarak hareket etmeleri haklarımızı aramaları gerekir.
 
Yukarıdaki 18 madde değişmediği gibi Oda daha geriye de gitmiş sanki. Öyle şeyler duyuyorum ki artık bu kadarına da pes dedirtecek cinsten. Örnek vermek gerekirse CMNET buluşmaları dahil olmak üzere Çevre Mühendisi meslektaşlarımızın yapmış oldukları buluşmayı kısıtlayan, bu buluşmalara üyelerinin katılmamalarını isteyen ve hatta bu konuda üyelere baskı yapan kişilerin içlerinde barındığı Şube ve Temsilcilikler bulunmaktadır. Önceleri dedikodudur, fevri davranışlardır dedim ama o kadar çok kişiden duydum ki artık bu soruna kulak tıkamak istemedim.

Arkadaşlar Ankara'daki Oda toplantılarına, buluşmalarına elimden geldiğince aktif olarak katılan birisiyim. Oda toplantılarında Odayı eleştirdiğim, burada da Odayı savunduğum için genel olarak "Persona Non Grata" (istenmeyen adam) olarak ilan edilmişimdir. ,

Arkadaşlar, CMNET platformunda:

- Eğitim faaliyetleri
- Seminerler
- Mesleki açıdan gelişim imkanı
- Teknik anlamda destek
- Online olarak yardımlaşma
- Yapılan buluşmalar ile sosyalleşme imkanlarını sunabiliyoruz.

Dikkat ettiyseniz bunları da ücretsiz, gönüllülük ilkesi ile gerçekleştiriyoruz. Bu yaptıklarımızı Odamız ne yazık ki yıllık aidat alarak dahi yapamıyor, Yapamadığı gibi de bir de kendi içlerinde üyeleri ayrışmış durumda. Bir yönetim grubunun buluşmasına diğeri gitmiyor, sunulan önerileri desteklemiyorlar falan. Ben kendi üyelerinden korkan bir oda istemiyorum. CMNET'ten korkan oda olabilir mi? CMNET'in kendisi Çevre Mühendislerini oluşturuyor. Kendi üyesinden korkan oda olur mu? CMNET'ten çekinmeyin. CMNET, Çevre Mühendislerinin Odaya en büyük cevabıdır, eleştirisidir. CMNET'teki insanlar hep birlikte iş yaptığımız, insanlardır.

Son bir söz: Yöneticilik yaptığım zamanlarda bir büyüğüm söylemişti bana; biri sana evet diyorsa bir problem yok ama biri sana hayır diyorsa onu muhakkak dinlemelisin. Senin göremediğin bir şeyi görüyordur ve seni uyarıyordur. Sana hayır diyenden korkma derdi.

Not: Burada yaptığımız buluşmalara katılan ÇMO Şube/Temsilciliklerden Üyeleri tenzih ederim. Zira buluşmalarımızın çoğunluğunda Odanın Şube/Temsilcilik Yönetiminde bulunan kişiler de vardı. Örnek vermek gerekirse Ankara buluşmalarına katılan Murat Çelebi ve Selim Kazıcı kendi bağlı bulundukları şubelerde önemli noktalardaydı. İzmir Buluşmasına katılan Helil Hanım'ı zaten tanımayanınız yoktur. Yalnız temennimiz buluşmalarda, online platformlarda üyelerle bir arada olabilmenizdir ve aslında ne kadar kızgın olsak da hepimiz canı gönülden bunu istiyoruz. Sadece seçim zamanlarında bizleri hatırlamayın lütfen.
 
Melih CoşarYüzyüze buluşmalarımızda meslektaşlarımız defalarca "odaya gidin, üye olun, aktif katılım sağlayın" dediğimize defalarca şahit olmuştur. Bizim duruşumuzun belli olduğunu düşünüyorum. Bu mesleğe ve meslektaşların kariyerine bir tuğla bile koysak bizim için fazlasıyla yeterlidir.
 
odanın ne olduğunu biz uzun zamandır görüp biliyoruz ve buradan da yazıyoruz. geç olsa da herkesin görmesi güzel.
ben odanın kötü yönetimine birebir tanık olmuş birisi olarak yıllardır hakkımı haram ediyorum zaten. anlatmıştım yine anlatayım hatta anlattığımda bazı yönetici arkadaslar yine beni haksız bulmuştu.
BTB alınacağı zaman SMM olduğum için sigortamın yenilenmesi gerekiyordu, o zaman ben 7-8 yıllık mühendistim ve 6600 TL olarak yatırılması gerekiyordu sigortamın, ama patronum ÇMO merkezle görüstü ve cok kolay bir sekilde o zamanin asgari tarifesi olan 3700 TL yapabilirsiniz dediler. iste ÇMO anca bu kadar bizim hakkımızı koruyor.
ikinci bir olay da yine yillar once kimligimi yenileyecegimde 35 tl istediler. ben de mail yazdim ve kimligin masraflarini ogrenmek istedigimi soyledim, çünkü o zamanlar o kimlik taş çatlasın 5 tl ederdi. o mailime cevap bile yazmadilar. o gün bugün hakkım haramdır hep de haram olacaktır. haa bu arada odaya da 1 tl borcum yok her yıl çatır çatır ödüyorum
 
Son düzenleme:
Odanın hiçbir artı yönünü görmedim, dilekçe ile odadan üyelik iptalimi istedim. Red cevabı geldi, neymiş mesleğimi yapıyormuşum diye oda üyeliğim iptal olamazmış... yani seve seve bana aidat ücretini ödeyeceksin diyor. aynı yerde 3 çevre mühendisi arkadaşız ve sadece ben odaya üyeyim, diğer iki arkadaş üye değil. Ben keriz gibi aidat öderken diğerleri ödemiyor. Birçok arkadaşım Çevre Mühendisliği görevini yapıyor, fakat odaya üye değiller. Üstelik aidat ücretini ödemediğimiz takdirde de adamlar bize icra yolu ile baskı kuruyorlar, Kanun ise herkese eşit mesafede davranacaksın, üyeliği olmayan herkesi üye yapacaksın, yada üyeliğinin istifasını isteyene zorluluk çıkarmayacaksın.. Siz odada kahvenizi yudumlarken biz zor şartlarda çalışıp sizlerin kahve parasını ödemek istemiyoruz.
 
Bahtiyar.KılıçOdaya üyelik kanuni zorunluk aslında. Odaya üye olmayanların çalışmasına müsade edilince kimse üye olmuyor. Üye olanlar da genelde belirli bir zümre ve çevresi oluyor. O yüzden odadaki zihniyet değişmiyor. Herkesin katılımı olsa yönetim daha çok çalışmak zorunda kalacak. Ama öyle bir zorunluluk hissetmiyorlar diye düşünüyorum.
 
son zamanda iş konusunda yaşadığım olaylardan dolayı diplomamı çöpe atsam da olur dedirttiler. çevre görevlisi diyerek mesleğimizi saçma ,gerçekte bile olmayan sanal belgeyle yürütür olduk. o yoksa iş bulamaz olduk. bunları bu gün yaşıyorsam odanın varlığının hiç bir kıymeti yok gözümde. senedir üye olmadım zararı olmadı. oda olmasada olur. ayrıca almadığım hizmetin neden ücretini ödeyeyim ki?
 
Üst