• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hazır beton tesisi için çamur kurutma yatağı tasarımı

Özlem BAKİ

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
31 Ağustos 2010
arkadaşlar merhaba...danışmanlığına yeni başladığım bir hazır beton tesisinden çamur kurutma yatağı yapması istenmiş..bununla ilgi proje çizilmiş ancak tasarım boyutları oldukça yüksek..tesiste fiziksel arıtma yapılıyor ve günlük su tüketimi 5m3..yeniden tasarım yapmak gerekiyor, bununla ilgili çalışma yapan var mı acaba?
 
Merhaba Özlem Hanım,

Atıksuyunuz hazır beton tesisinin kanalizasyonundan kaynaklı ise literatürde bilgi çok, yardımcı olabilirim.Ama proses kaynaklı atıksuysa işiniz biraz zor gibi geliyor.Direk literatürde bulmanız zor bence.Nacizane fikrim deneme yanılma yapabilirsiniz.Atıyorum 50 kg'lık katı madde içeren arıtma çamuru numunelerini,üst yüzeyi kum altı çakıl ve serbest suyun tahliyesinin sağlandığı bir zemine,birini 1 m2'ye birini 0,5 m2'ye birini 0,25 m2'ye...... serersiniz.Su içeriğini 10-15 gün takip edersiniz.İlla 1 m2'ye serdiğiniz daha iyi kuruyacaktır ama mühendislik optimum koşulları belirlemektir.En kısa sürede en düşük m2'de en verimli kurutmayı sağlayan kg kuru madde/m2*yıl oranını tespit eder kurutma yatağı tasarımınızı bu orana göre yaparsınız.
 
Örnek bir tasarım,


Çamur miktarı =5775 kg/gün
Çamur debisi =19,25 m3/gün
Çamur konsantrasyonu =30%
Çamur yükleme hızı =225 kg/m2.yıl
Gerekli kurutma yatağı alanı A=365×5775/225=9368 m2-yıl=780 m2-ay
 
öncelikle teşekkürler..firma bununla ilgili bir proje yaptırmış oda ve belediye onaylı..5m3 su mikser yıkama işlemi için kullanılan atıksu miktarı..tesis bu suyu 4 gözlü çöktürme havuzunda biriktiyor.. yapılan hesaba göre 4-4-10 m boyutlarında çamur kurutma yatağı ve 5m derinlikle sızıntı suyu havuzu tasarlanmış...bnm hesabıma göre tesisin günlük çamur miktarı 3000kg gibi bir miktar...ben tekrar projelendirmek istiyorum ancak bununla ilgili proje esaslarını bilmiyorum...
 
maalesef tesisin deneyecek kadar vakti yok :) proje onaylandığı için belediye bir an önce tesisin inşaata başlamasını istiyor aksi taktirde cezai işlem uygulayacakmış..tesis mecburen inşaata başlayacak ancak ben düzeltmelerin yapıldıktan sonra inşaatı başlatmaları taraftarıyım bunun için de hesaplama konusunda bilgi edinmek istiyorum...
 
Arkadaşlar merhaba,

Elinde Çamur Kurutma Yatağı görseli olan varsa paylaşabilir misiniz?
 
Merhaba, geçen yıllarda bir firmada solar kurutma departmanından sorumluydum. Konuyu görünce yazmak istedim. Solar kurutma işin ehli değilseniz kuracağınız bir sistem değil. Öncelikle state-of-art bir tesis planlanıyorsa kesinlikle tecrübeli bir firmaya anahtar teslim olarak yaptırmalı ve bir süre işletme hizmeti almalısınız. Çamurun hangi aylarda hangi kurulukta ve miktarda çıkacağını hesaplamak zor bir iştir. Yatağın sera yapısında olması gereklidir. Islak fazda kokuyu, kuru fazda tozu önleyen karıştırıcı ve taşıyıcı ekipmanlar kullanılmalıdır sera içince. Havalandırma sistemi tasarıma bağlıdır. Hafriyat ve zemin betonu kullanacağınız karıştırıcı makineye göre yapılmalıdır. İşin ucuza ve düşük kaliteye yapılması isteniyorsa dikkat edilmesi gereken hususlar da vardır. Örneğin bir firma ile çalışmak pahalı geliyorsa bu demektir ki sistem; otomasyondan, senaryolardan, optimize edilmiş çalışma aralıklarından, çamur kuruluğunun öngörülmesinden ve kontrollü besleme - boşaltma sistemlerinden mahrum olacaktır. Bu durumlarda çamuru yığıntı halinde yataklarda tutmamanız, havalandırmayı kediniz hesaplamanız ve çamur karıştırma için bir çözüm bulmanız gerekir. Meteorolojiden ışınım, nem, rüzgar hızı gibi verilerle literature bakarak bir tasarım yapabilirsiniz. Ancak vakit kazanmak istiyorsanız Türkiye'de bu işle uğraşan firmalar var. Eski ihaleleri inceleyip bu firmalara ulaşmanızı tavsiye ederim. Ülkemizde çok fazla girişimin (gerek yakma, gerek kurutma) profesyonellerle çalışılmadığında istenen verimi sağlayamadığını gördüm. Bu noktada danışman firmalara büyük bir sorumluluk düşüyor aslında. Kurutma yataklarnın diğer arıtma tesis üniteleri gibi standartlaşmış bir tasarımı yoktur. Eskişehirde kuracağınız bir tesisin alan hesabı ile aynı çamur için konyada kuracağınız bir tesisin alan hesabı arasında %100 fark olabilir. Bu konuşmada bahdesilenin lagün konseptinde bir yatak olduğunu düşünmekteyim. Eklemekte fayda var, benim yazdığım, sera konseptinde tam donanımlı bir solar kurutma tesisi. Eski firmam olsa normal hava koşulları için bu çamura 2*160*12=3840 m2 alan tasarımı verirdik (zaman birimlerinden bağımsız :) ). Son kuruluk da yaklaşık %70-75 ciarında olurdu diye tahmin ediyorum. Tabii ki lagün tarzı sistemlerden daha maliyetli, ancak yine de çok daha verimli. Ülkemizdeki tam otomatik çalıştırılan solar kurutma tesisi örnekleriden bazıları şunlardır: İZSU - Havza AAt, Eskişehir OSB AAT, Antalya OSB AAT, İZBAŞ AAT, Fethiye AAT(teknoloji eskidir). Bir de bildiğim kadarıyla yarı otomatik olan tesis: Çanakkale Belediyesi AAT. Bunların görsellerine internetten ulaşabilirsiniz.
 
Üst