• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hazır beton tesislerinde atık su geri dönüşüm

AY.ŞE

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2011
hazır beton tesislerinde saha içi yıkama sularının geri dönüşümü için ne yapabilirim. arkadaşlar bununla ilgili çalıştığınız bir firma varmı? tasarım kriterleri neler olmalı? il çevre ve şehircilik müdürlüğü onaylı bir proje istiyor. atıksudan muaf olabilmemiz için bu gerekliymiş. yardımcı olursanız çoook sevinirim sayın meslektaşlarım.
 
Ayşe Hanım,

Tesis bilgileri, kapasitesi, atıksu miktarı, çıkış suyu değerlerini yazarsanız size yardımcı olabilirim.
 
Ayşe hanım; Tesiste yıkama sularında alıcı ortama deşarj varmı?
Tesiste Basit bir Gravimetrik (Fiziksel) arıtım yaparak yıkama sularının tesis içinde geri dönüşümünü sağlayabilirsiniz.
 
kendi çapımda bir iş çıkardım ve il çevreye sundum. bakalım eksiklik bulacaklar mı! ilgilendiğiniz için çok teşekkürler...
 
Merhaba arkadaşlar,
Hazır beton tesisinde, suların geri dönüşümlü kullanılıp herhangi bir deşarj olmamasına rağmen,
Atık suların Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında alınacak izin sonrası deşarj edilmesi istenmiştir.
Tesiste zaten deşarj yapılmamaktadır.
Konu ile ilgili nasıl bir çalışma süreci oluşturulmalıdır?
Bilgisi olan arkadaşlar, yardımcı olabilir mi?
 
@zeynepsnl ilgili yönetmelik maddesini yazabilir misiniz? deşarj yoksa yoktur, izin sonrası deşarj eidlmesi de ne demektir?
 
yönetmelik kapsamında izin alınması demek deşarjın olması demek.
deşarjınız yoksa muafiyet yazısı almanız yeterlidir.
ben anlayamadım konuyu, deşarjınız yoksa neden izin alınıyo.
 
Alıcı ortama deşarj var ise izin almanız gerekir ancak tekrar kullanıma gidiliyor ise izin almanız gerekmez. Kaldı ki bu tür tesislerde su azalması olur.
 
bilgiler için teşekkürler,
karmaşık bir durum zaten ben de anlayamadım Fidan Hanım,
deşarj olmadığı için konu ile ilgili izin başvurusunda bulunmadım,
İl Müdürlüğü nden gelen yetkililer ,
Atık suların Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında alınacak izin sonrası deşarj edilmesini istemişler.
dediğim gibi deşarj yok.:kötü:
Bakalım artık süreç nasıl işleyecek.
 
Zeynep Hanım elinizde onaylı bir proje yoksa il müd. ister bu yüzden izin aşamasında geri dönüşümlü bir proje hazırlatıp il müd. sunarsanız başvurunuzda bir değişiklik yapmanıza gerek kalmaz
 
Zeynep Hanım Yapacaklarınız Yazıyorum
1-3 yada 4 gözlü fiziksel Çökeltim Havuzu yaptırınız ve saha sularınız burada küçük knallar vasıtasıyla burada toplayınız
2-ilk havuzu biraz eğimli yapınki hem saha suyunu alsın hemde mixerler buraya yaklaşıp yıkama yapabilsinler hemde ilk havuzda biriken ve çöken kısımı kepçe vs vasıtasıyla temizleyebilin.
3-havuzun son kademesine koydunugunuz(temiz kalan su) bir pompa yardımıyla suyu geri dönüşümlü ya hazır beton karıştırma mikserine vererek betonda geri kullanın yada agrega sahanız varsa oraya büyük fiskiye sistemi kurarak(pülverize su şeklinde) agregada tozumaya karşı nemlendirme olarak kullanın.
4-Yeni çıkan yönetmeliklerle bu suyun çim sulaması olarak kullanılması yasaklanmıştır bilginizde olsun.(deşarja girebiliyor)


İl Çevrenin Bunlar en hoşuna giden durumlar bilginizde olsun.
 
Arkadaşlar kimi il müdürlükleri eğer desarj olmuyor ise herhabgi bir şey istemiyor. kimiside deşarj olmasa dahi teknik uygunluk raporu hazırlatıp il müdürlüğüne sunmanızı ve onay almanızı istiyorlar. (Atıksu Arıtma Tesisi Proje Onayı Genelgesi 2012/9 V. maddesi C. bendi)

C) Atıksuyunu arıttıktan sonra hiçbir şekilde atıksu deşarjı yapmayacak işletmelerin arıtılan atıksuyun tesiste kullanılabilirliğine ait üniversitelerin çevre mühendisliği bölümüne hazırlatacakları teknik raporu uygun görülenler,
 

Ekli dosyalar

  • 2012-9ATDDD.docx
    56.7 KB · Görüntüleme: 305
@Ahmet Doğanay

Evet Ahmet Bey'in Söylediği Genelgedeki şartlarda var.Hazırbetonlar buna ne kadar uyacak tartışılır.(Ek-2 tesisleri olduğu için)Arkadaşında dediği gibi il müdürlüklerinin farklı uygulamaları var.Saha ve yağmur suyunun hepsinin çökeltme havuzlarında toplanacağı ile ilgili.Saçmalığa bakınki öyle büyük fabrikalarımız varki(genelde Ek-1 deki) yıllık yağış yükünü hesaplayınca bir futbol sahası kadar havuz inşaası gerekiyor.(deşarj Etmemesi için).
 
tesisteki atıksuları geri kazanıldığını ve deşarj izni konusunda muafiyet yazısının tarafımıza verilmesi.. diye yazarak muafiyet yazısını alarak çözüyorum bu işi. istanbul,bursa,yalova,sakarya hatta kocaeli de yok böyle bir şey..:) hangi il müdürlükleri istiyor..
 
Üst