• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Herhangi bir atığın G.T.İ.P. numarasını nasıl bulabilirim ?

tuğba yıldız

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
7 Ocak 2021
Şehir
İzmir
Firma
yok
Arkadaşlar Merhaba;
Tehlikesiz Atık Geri Kazanım konulu teknik uygunluk raporu hazırlıyorum. Raporda Madde 8'de Atığın G.T.İ.P. Numarasını istiyor. Atığın G.T.İ.P. Numarasını nereden bulabilirim ?
 
Her ürünün ihracatta kendisine has bir numarası vardır. Ürüne has bu numaralandırma sistemi ticarette bir standart oluşturur ve bu standart sayesinde dış ticaret işler. Bu numaralandırma standartına GTİP veya HS/HTS CODE adı verilir.

GTİP Nedir?

GTİP, Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu’nun kısaltmasıdır. Ülkemizde Gümrük Tarife Cetveli’nde 12'li koda verilen isimdir. İngilizce’de HS CODE (Harmonized Code/Customs Tariff) olarak geçmektedir. Tüm ülkelerde, her ülkenin tarife cetvelinin özünü Armonize Sistem oluşturmaktadır. Armonize sistem 01–97 arasındaki rakamlarla başlar. Ayrıca, Romen rakamlarıyla tarif edilen ve 99 rakamıyla başlayan GTİP numaraları da vardır. Her ülkenin 2'li 4'lü ve 6'lı kodları tüm dünyada aynıdır. Son 4 hane ülkelere özel bırakılmış ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Hedef pazar tespiti, ürüne ait ithalat/ihracat verileri, ürüne ait gümrük vergileri ve ürüne ait uygulanacak kota kısıtlamaları gibi bilgilere bu kod sayesinde ulaşılabilir.

Örnek:
01-Canlı Hayvanlar
0104-Canlı Koyun ve Keçiler
020110-Büyükbaş Hayvanların Etleri;Karkas, yarım karkas(taze/soğutulmuş)
02109939- Diğer Hayvan Etleri; tuzlanmış (salamuralı/kuru/tütsülü)
020690990019- Koyun ve Keçilerin diğer sakatatı (dondurulmuş)


Ürüne göre daha az/fazla rakamlarda inceleme yapılabilir fakat ne kadar çok haneli/uzun bir kod ile arama yaparsak o kadar ürün hakkında detaylı bir inceleme yapmış oluruz ki bazı ürünler için 6 haneli GTİP yeterli kalmamaktadır.

GTİP Kodu Nasıl Bulunur?

Adım 1:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
’in sitesinden aradığımız bilgilere ulaşabiliriz. Türkçe olduğu için bu siteyi tercih etmenizi öneriyorum fakat internette İngilizce de bir çok kaynak mevcut.

Adım 2: Ürününüzün ne olduğunu ‘Tanımlarda Ara’ kısmına Türkçe yazıp, Sınıflamalar sekmesinde güncel olan GTİP 2018'i seçiyoruz. Sonrasında ARA butonuna basabilirsiniz. Erkekler için kaban, mont ve kaban ürünü için bir arama yapalım.


1.png
Adım 3: Çıkan sonuçların içerisinde ürünümüz için en uygun tarifi, tanımlamayı içeren kodu buluyoruz.


2.jpeg
6201 ana kodu altında bir çok tanımlamalar mevcut. Ürünümüzün özelliğine göre ince bir eleme yapmanız gerekiyor. Gördüğünüz gibi 6 basamak sonrasındaki 2'li kodlar ürünün daha da ayrıntılı bir biçimde tanımlanmasına olanak sağlıyor.

Aradığımız ürün için tespit ettiğimiz GTİP: 620112 olsun.

GTİP/HS CODE Bulduk Fakat Doğru mu?​

Ürününüzün kodunu doğru bulup bulmadığını internette aratarak kontrol edebilirsiniz.
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
sitesi size bu konuda yardımcı olabilir. Bulduğunuz GTİP numarasını siteye yazarak arama yapabilir ve ürünün görsellerini inceleyerek doğru tespit edip etmediğinizi anlayabilirsiniz.


3.png

Gördüğünüz üzere bulduğumuz GTİP, bizim ürünümüzde uyumlu gözükmektedir. Ayrıca bir gümrük müşavirine de danışarak konu hakkında destek alabilirsiniz.

Kaynak:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
 
Merhaba arkadaşlar, plastik kırma ve granül tesisine atık ithalatçısı kayıt belgesi başvurusu yapacağız. Eksik GTİP kodu olmaması adına plastikle ilgili tüm GTIP kodlarını yazmak istiyoruz. Bu kodlar nelerdir? Daha önce plastik için atık ithalatçısı kayıt belgesi alan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
Üst