• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hes'e hayır !

HESE HAYIR diyen Zile'de köylülere sert müdahale
Tokat'ın Zile İlçesi'nde toplanan yaklaşık 2 bin kişi ilçede yapılması planlanan 3 hidro elektrik santraline (HES) karşı yürüyüş yaptı. Yaklaşık 10 kilometre Zile-Çekerek yolunda yürüyüş yapan köylülere jandarma zaman zaman biber gazı ile müdahale etti.
10955237_951325614899977_7708471206820958307_n.jpg
 
Güzel güzel. Herkes konuya dahil oluyor.

İlk olarak Aydın Bey'in sorularından başlayalım. Aydın Bey, ben hiç HES projesi ile ilgili ÇED hazırlamadım ancak çoğu HES'in ÇED İzleme çalışmasına katıldım. Sıfırdan bitişine kadar projelerin yükseldiğini gördüm. İnlaat döneminde yapılan tahribatın sonradan nasıl restorasyonlar ile düzeltildiğini, civar köylere inşaat süresi boyunca istihdam sağlandığını, köylerin restore edildiğini, okullar yapıldığını vb. de şahit oldum.

ÇED Raporları bir taahhütler silsilesidir. Yazarsınız. Mevzuatlara uyulacağını taahhüt edersiniz. Uzman profesörlerden çalışmalar hazırlatır raporların içeriğine koyarsınız. Esas uygulanabilirlik sahadadır. ÇED izlemeler bunun içindir.

Bir HES'i tek başına düşünmeyin. Herhangi bir inşaatı hiç bir zaman tek başına düşünmeyin. Bu inşaatın malzemeye, suya, toprağa, işçiye ihtiyacı olacak. Tüm bir inşaatın getirisini-götürüsünü birden hesaba katmak zorundasınız.

Bu yüzden doğru sorular sorulmalı diyorum. Konunun en başından beridir izliyorum iki taraf birbirine hunharca saldırıyor, bir tane Allah'ın kulu da demiyor ki: "Aga bu nedir?"

Tokat Zile'de HES'e karşı çıkılmış, neden karşı çıkıldığı belli değil. Köylüler neden HES istemiyor? Evleri su altında mı kalacak? Dereden sağladıkları geçim kaynakları mı bitecek? Nedir?

HES'i savunmayan arkadaşlarıma sorular:
Bir HES'in kurulu gücü ne kadardır? Ortalama ne kadar güç üretir? Türkiye'nin enerji ihtiyacı ne kadardır?
HES İnşaat'ında çalışacak kişi istihdamı yöre halkına ve o bölgenin ekonomisine ne gibi bir fayda sağlar?
HES'ler diğer enerji üretim santralleri ile karşılaştırıldığında avantaj ve dezavatajlar bakımından ne kadar tercih edilebilir projelerdir?

HES'i savunan arkadaşlarıma sorular:
Bir HES'in ortalama ömrü ne kadar yıldır? Ömrü dolan HES'ler ne yapılır?
HES'lerin su tutulduğu alandaki habita ve yerleşim bölgelerine ne olur?
HES'lerin kaçında balık geçitleri mevcuttur?
HES'lerin can suyu miktarları nelere göre hesaplanır bu can suyunun verilmesini bir izlemesi yapılır mı?

HES İnşaatı sırasında yapılacak yolların inşaatı için ve ana inşaat için gerekli malzemeler nasıl nerelerden sağlanır? Bunların çevreye zararı veya yerleşim birimlerine zararı nasıl ölçülür?

Elde veri olmadan yapılan tartışmalar kör dövüşüne benzer. Veri için ise soru lazımdır. Soru sormasını da bilmezseniz aynı yukarıda dönen tartışmanın içinde buluruz kendimizi. Mühendis adam veri ile konuşur. Veriyi yorumlar. Araştırır. Diplomamızın üzerinde Çevre Mühendisi yazıyor. Bunun hakkını verelim artık.

Herkese iyi hafta sonları dilerim,
 
@Aydın Yalçın, söylediğiniz her söz yeni bir tartışma ve söylemleri beraberinde getiriyor ve beni ille de böyle konuşmaya zorluyor. Bir şey söylecekseniz de ortaya atarak söyleyin olsun bitsin. İnsan ürünü olan her sistem de yapısı da sorunludur dedim. Yani bu bağlamda yapılan her şeyde mutlaka hatalar hatta bir sürü hatalar da yanlışlar da beraberinde gelir dedim. Çok yanlış yahut aşırı derecede riskli de olsa şansımızı deneyelim dedim.

Tutturulmuş rant sağlamak, rant sağlamak. Bu ülkede neredeyse 50 senedir kaldırım taşları sökülüp sökülüp tekrar yapılarak zaten yeterince rant sağlanıyor ya bu kadar da büyütmeyin bazı şeyleri. Tekrar söylüyorum toplum olarak rasyonelize bile olmuş değiliz.

Lozan'da o imzaları atıp Türkiye'yi ve halkını aşağılayıp küçük düşüren ben değilim. Okullarda "Ali ata bak" veya "Almanlar kaybedince biz de kaybetmiş sayıldık" saçmalığıyla bu toplumun beynini boş boş saçma sapan bilgilerle doldurup yozlaştıran da ben değilim.

Avrupa'yı ya da Uzak Doğu'yu araştırıp okuyun biraz. Adamların nasıl bir eğitim sistemi, nasıl bir çalışma sistemi ve nasıl bir düzeni var görün. En büyük yıkımlardan bile başarıyla çıktı hepsi. Polonya bildiğin göçük altında bir ülkeydi, şimdi ne durumda.

Bu ülke büyük bir yıkımda olsa, bir enkazın içine girse, yani ona bile "aman bırak böyle enkaz kalsın" denilir hale gelinmiş.

Ayrıca neden sürekli Britanyalıları, Almanları ve Japonları örnek veriyorum? Çünkü yakın tarih yakın. Herkesin ortak noktada anlayabilmesi için en yakın tarihten örnek veriyorum. Yaşanan tüm hadiseler ortada.


Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

İsviçre'de ablam yaşıyor. 25 senedir de orada. 25 sene boyunca sadece 1 kere elektrik kesilmiş. O da kesmeden önce haber vermişler şu saatte şu tarihte elektrikleri 5 dakika keseceğiz diye. 25 senede sadece 1 kere elektrik kesiliyor ve kesmeden önce de haber veriyorlar. İsviçre bugün İstanbul kadar bile değil oysa.

Fakat ben, cihazıma zarar gelmesin diye elektrik kesintilerine karşı UPS kullanıyorum. Yeri geliyor zırt pırt pat diye elektrik gidip geliyor ve cihazlarımız pert perişan oluyor. Biz daha bu konuda bile aşamamışken şu hale bak. Bundan 5-6 sene öncesine kadar arka arkaya iki tane power supply almışım elime. Allah'tan reva mı bu be?

Her neyse, hayatınızda başarılar diliyorum.
 
@Melih Coşar

@Melih Coşar

Evet Melih Bey kesinlikle size katılıyorum. HES'lerin zararlarını tek tek yazmak yerine bir sorum olacak benimde size:
"ÇED Raporları bir taahhütler silsilesidir" dediniz evet doğrudur peki ülkemizdeki birçok HES projesinde ÇED gerekli değildir kararı çıktı bu projelerdeki tahribatın ve tekrar düzenlenmesi gereken doğa dengesinin tahhüdünü kim neyle veriyor ?

@CMNet Okuru

Benim lafım zaten genel ve dikkat ettiysen ben veri sunun konuşalım dedim bak Melih Bey gerçekten çok güzel bir noktada çok mantıklı sorularla tartışmaya dahil oldu, ama sen çıkıp adamların başarısını çekemiyorsunuz dediğin noktada işi dine başka başka adamlara bağladığında konunun seyri değişti ben en başından beri mühendis olarak konuş diyorum birtakım adamların icraatlarını savunmak bizlere düşmez.
 
@Aydın Yalçın Bey, aslında cevabınızı kendiniz de vermişsiniz. Mevzuatlar ÇED kapsamında da değerlendirir, PTD kapsamında da. Burada denetleyici Bakanlık oluyor.
 
HES'e hayır demek için başka bir enerji üretim yolunda EVET demek lazım bence. Haybeye evet-hayır'ı çok seviyoruz millet olarak ancak getiri ve götürüsüne bakmalı her anlamda. Enerji ihtiyacımızı dışarıdan karşılamak ne kadar mantıklı kendi enerjimizi üretebilme kapasitemiz varken. Doğru yapılan işlere EVET.
 
@Melih Coşar
@Melih Coşar

ÇED gerekli değildir dediğiniz noktada çevresel dengeyi bozacak bir durum söz konusu değildir gibi bir anlam çıkmıyor mu?
yani düzeltecek bir durum çıkmıyor ve tahhüdü verende yok. tahhüdü olmayan işin takibini mi yapıyor bakanlık yada yapmış mıdır uygulama nedir ?

@Serhat Mehmet Kar

evet yapmak lazım, rüzgar enerji santrali yada güneş panelleri için ülkemizde bu kadar harıl harıl çalışıldığını görmedim !!
 
@Aydın Yalçın Bey ben doğru uygulanacak tüm yöntemlere evet diyorum ama gidipte tarım alanlarına güneş panelleri yapılacaksa bu ne kadar akılcı olur. Bir yerden alırken bir yerden verecekmiyiz? İhtiyacımız olan doğru dürüst yapılacak olan her proje.
 
@Serhat Mehmet Kar

bizim tüm sıkıntımız zaten neyi nereye yapacağımızı bilememek, tarım arazileri en hassas konular zaten bunca yıl bütün verimi tarım arazilerini fabrikalara tahsis ettik o yüzden söylediğiniz gibi doğru yerde doğru projeler gerekli.
 
HES benim bitirme tezimdi. O yuzden bu konuya yorum yapma gereği hissettim.Kısaca anlatayım.
Çöplükten elektrik üreten var mı? var.Rant var mı? Imm yok. bizde yokuz.Zaten ödenekte yok pahalı bir yatırım.
Güneşten elektrik üreten var mı? var.Rant var mı? Imm yok. bizde yokuz.Zaten ödenekte yok pahalı bir yatırım.
Üç tarafın denizle çvrili dalgalardan elektrik üreten var mı? var.Rant var mı? Imm yok. bizde yokuz.Zaten ödenekte yok pahalı bir yatırım.
Rüzgardan elektrik üreten var mı? var.Rant var mı? Imm yok. bizde yokuz.Zaten ödenekte yok pahalı bir yatırım.
HES'ten elektrik üreten var mı? var.Rant var mı?VAR.Hurraa..ahmet sen inşaata bak mehmet sen mekanik işlerini hallet cabbar sen ağaçları kes koçum sen yolları aç... vs.
sen bu adama 49 yıllığına dereye kiraladın mı evet.yani al kardes 49 yıl boyunca ister hes yap ister iç ister kurut dedin mi dedin.Köylünün tavuğu dereden su içti diye mahkemeye verdin mı verdin.can suyu bıraktın mı? ne gerek var bizim falanca abi halletti mi evet.hadi can suyunu bıraktın derenin çapını daraltıp can suyunun fazla görünmesini sağladın mı evet.endemik bitki ve hayvnların kökünü kuruttun mu evet.tabi bunlrın önemini biliyorsan.akmayan dereye hes yaptın mı evet.seni denetleyen var mı var.var ama yok gibi aslında.çay içip gidiyorlar.problem yok. yağış olmadı hes işlemedi elektrik üretilmedi.dışa bağımlılık var mı var.onu geçtim.bu patron takımı ülkenin %1-5 ni oluşturuyor en fazla. en çok enerjiyi bunlar kemir miyor mu evet. geri kalan %95-99 milletin karı ne bu işten adamın harcadığı elektrik devede kulak.elektriğin en yüksek vergisini yurttaş en az vergiyi yandaş patron vermiyor mu.nerede kamu yararı ?
bilmem hangi krallık ne yapmış. adamlar kaldırımda millet yurudukçe elektrik üreten sistemler kurmuşlar. çamurdan elektrik üreten bakteri var. al sana örnek. 1001 tane oda yapma köşk yap ama buna da yatırım yap.
 
Üst