• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hes'e hayır !

HESE HAYIR diyen Zile'de köylülere sert müdahale
Tokat'ın Zile İlçesi'nde toplanan yaklaşık 2 bin kişi ilçede yapılması planlanan 3 hidro elektrik santraline (HES) karşı yürüyüş yaptı. Yaklaşık 10 kilometre Zile-Çekerek yolunda yürüyüş yapan köylülere jandarma zaman zaman biber gazı ile müdahale etti.
10955237_951325614899977_7708471206820958307_n.jpg
 
21. yüzyıla şöyle bir bakmak yeterli bir şeyleri anlamak için.

Yıllarca geri kaldık yerimizde saymaya devam ediyoruz nelerle uğraşıyoruz demesini çok iyi biliyor birileri.

Birleşik Krallık ve Japonya, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kendini öyle bir geliştirdi ki, şu an dünya üzerinde hemen hemen her konuda adeta liderler.

Almanya mesela. Adamlar 1939-1945 yılları arasında tıp konusunda dünyanın tek lideri olmuş. Tıp konusunda adeta devrim yapan ilk toplumdur kendileri. Bugün hastanelerde kullanılan teknolojinin başını bile hâlâ onlar çekiyor.

Bu sebeple de olur olmadık her şeye "istemiyok" demekten vazgeçilmesi lâzım artık. Başka türlü ileriye gidilmez. Şayet "ileri gitmeyelim böyle kalalım" deniliyorsa, o zaman sürekli "millet aya çıktı biz nelerle uğraşıyoruz" deyip propaganda yapılmamalı. Gerçi o da düzgün yapılsa, yine tamam derdim. Biraz Joseph Goebbels'in hayatı okunursa, propaganda nasıl yapılır öğrenilebilir.

Batıda yaşayan birisi şimdi buralara gitsin, "bu köyde niye elektrik yok yaaa internete giremiyorum facebooka gireceğim tüh beee ne biçim yer burası yaaaaa!!!" diye isyan eder durur. Eee sen batıda rahatsın tabii. Sana göre doğu ve kuzey üretsin, sen habire tüket. Hayatın tüketici bir insan olmuş zaten. Sonra sen ilerici ol, birileri de doğa düşmanı olsun. İşine gelmeyince de gerici olsun. Çevre kirliliğini önemseyip akşama kadar son model arabada gezmek de seni anlamamıza yeter zaten.
 
Enerjide ve herşeyse dışa bağımlılıktan kurtulmalıyız, mühendis isek Hes i en iyi şekilde kurabilir ve kontrol edebiliriz. Ağzımız açık gezmekten kurtulmalıyız.
 
Kendini demir perde ülkesinde sananlar veya kendini demir perde'de görmek istemeyenleri de anlamak çok güç. Bağımsız olalım deyip projelere karşı çıkıyorlar olacak iş değil bu.

Tanıdığım var Rusya'da yaşıyor anlatıyor bana mevzuları.

Mesela şu fotoğrafa iyi bakın;

rusyadahastane.jpeg

Gördünüz mü?

Burası Rusya'da bir hastane. Adamlar hala komünizm esintileriyle devam ediyorlar. Devlet dairelerindeki işlemler bile hâlâ komünizm düzeni gibi. Daha da garibi, okullarda kullanılan malzemeler bile hâlâ komünizm döneminden kalma. Hiç değiştirmiyorlar.

Peki bu durumdan memnunlar mı? Evet memnunlar ve bizim ülkedekiler gibi "millet aya çıktı bizim hastanelere bak" demiyorlar.

Ayrıca, Ruslar bir TV aldı diyelim. O TV'yi bozulana kadar kullanıyorlar. Bir telefon aldılar diyelim. O telefonu bozuluncaya kadar kullanıyorlar.

Geçmişte vBulletin kullanıyorduk. XenForo isimli yazılımı bulunca vBulletin yazılımı bitti.
Bir gün parayı da bulursak eğer, komünizm de biter. Öyle yani. Ehehehe.
 
millet enerji üretilmesine karşı değil, bunun doğru ve çevreci yollarla yapılmamasına karşı. çevre mühendisleri olarak eminim hepiniz en az benim kadar iyi biliyorsunuz temiz enerji üretim yöntemlerini. bu tarz yöntemler artık bütün dünyada yaygınlaşırken bizim geri kalmışlığımızı ispatlarcasına HES ve Nükleer enerji yöntemlerini seçmemize tepki gösteriyor insanlar.
 
@Eagle Eğer bu bahsedilen gelişme birilerine rant sağlamak için ve hiçbir faktörü (insanı, çevreyi, tarımı vs...) hesaba katmadan yapılıyorsa karşıyız ve maalesef bizim ülkemizde yapılanda birilerinin rant mücadelesi ülkenin enerji ihtiyacı ve gelişmişliği kimsenin umurunda değil bu açık ve net kimse kusura bakmasın o yüzden bu rant yuvalarına HAYIR diyorum.

örnek olaylar:
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
(buda baraj örneği )
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .


HES yapılırken bunlar yapılmalı mı ??
 
Peki.

İnsan ürünü olan her şey kusurludur. Açıkçası rant sağlasa da sağlamasa da bu ülkede "istemiyoruz" sorunsalı var. İş yaparken veya yapacakken doğan tüm sorunlar, dünyanın her yerinde olur. Gelişmekte olan bir ülkeye sürekli karşı çıkılıyor. Adamlar ne yaparsa yapsın beğendiremiyor. Ondan sonra da "geri kaldık" deniliyor. Bazı insanlar bir ülkede başarısız oluş sebeplerini böyle mazeretler ortaya atarak üstünü örtmeye çalışıyor.

Sizin "rant yuvalarına HAYIR" demeçlerinize ben katılmıyorum ve aksine bu projelerin hepsine EVET diyor ve destekliyorum. Örneklerini de söyledim. Birleşik Krallık, Japonya gibi ülkelerin neredeyse 300 sene gerisindeyiz. İşte bu dengeyi sağlamak için bu projeler yapılacaktır. Başka çaresi yok.

Ha, istemiyorsunuz ve siz istemiyorsunuz diye yapılmayacak diyelim. O zaman 7/24 "millet aya çıktı robot yaptı biz nelerle uğraşıyoruz" demeyin olsun bitsin.

Açıkçası Birleşik Krallık'ta birini tanıdım. Adam hayatı boyunca "elektrik kesintisi" diye bir şey görmemiş. Hatta bir şey daha anlatayım.

ABD, Japonya'ya saç kılı kalınlığında bir tel gönderiyor. O tel, tam 2 ton ağırlığında bir yükü kaldırabiliyor. ABD diyor ki; "Ey Japonlar. İşte bizim teknolojimiz budur". Japonlar da o teli şöyle güzelce elden geçirip, ABD'ye geri gönderiyor.

Amerikalılar da "eee bu telde bir şey yok niye yolladınız ki?" diyorlar.

Japonlar da bunun üzerine "büyüteçle bakın o tele" diyor ve Amerikalılar büyüteçle bakıyorlar o tele. Fakat ne görsünler? O saç kılı kalınlığında telin üstüne matkapla delik delinmiş.

Amerikalılar büyük bir şaşkınlıkla ağzı açıkta kalıyor ve Japonlar da şunu söylüyor; "İşte bizim teknolojimiz de bu!.."

Dipnot: Bu tür gazete ve haber siteleri ilgi alanımın dışında yani çok ilgilenmiyorum. Lâkin yine de paylaşımınız için teşekkürler.
 
Bize millet olarak HES'i yanlış tanıttılar en başta çevre mühendisleri odası. hep götürülerinden bahsettiler, hiç getirisini anlatan yok. şu muhalefet kafasından çıkıp milli kalkınma için bişeyler yapmaya çalışsak, yapamıyorsak bile yapanlara destek versek ya.
 
Tamam o zaman gelişeceğiz diye hey şeyi hunharca katledelim. ben gelişmeye karşıyım bu projelere hayır demiyorum ama her işin bir kuralı var o övdüğünüz teknoloji devlerinin bu işi nasıl yaptıkalarına da bakın o zaman 1 ağaç için neler yapıyorlar. evet adamlar yapıyor ama nasıl yapıyor bunu konuşmak lazım. bu çevre portalı ne için kuruldu yüzlerce çevre mühendisi birbirinden fikir alıyor çünkü herkesin bilgi birikimi ve uzmanlığı farklı herkesten değişik bilgiler ve tecrübeler geliyor. bir ülkede herşeyi 1 kişi bilemez çünkü ama yapılanlar bu mantıkla yapılıyor. evet HES yapılsın ama hes yapılırken turizmi yok saymasın, hes yapılsın ama tarımı öldürmesin, hes yapılsın ama zehirli su içmeyelim. illaki yapılacak farklı bir yer vardır yada o noktada rüzgar enerjisi vardır, güneş enerjisi vardır. Nerde gördün sen fizibilite yapılarak bir proje yapıldığını. O öve öve bitiremediğin Japonlar, Amerikalılar ve İngilizler bir proje yaparken kılı kırk yarıyor biz ne yapıyoruz filanca emretti yapalım oldu başka emrin varsa söyle, sen niye mühendis oldun niye burada tartışıyorsun o zaman bu konuları diye sorarlar adama.
 
gelişerek doğayı koruyabiliriz. Doğa kirlenebilir diye enerji üretiminden kaçınmak, En iyi dışarı çıkmayayım başıma bişey gelecek ölebilirim demekle aynıdır nazarımda,
 
@evin müzeyyen
evet kesinlikle "DOĞAYI KORUYARAK GELİŞMEK" anlatmak istediğim bu fazla söze gerek yok, teşekkürler.
 
iyi de enerji üretimine yada gelişmeye kimse karşı değil ki, bunu yaparken daha çevreci yöntemler olmasına rağmen neden ısrarla biraz daha rant sağlamak için çevre katlediliyor. ve buna çevre mühendisi arkadaşlarımızın içinden birilerinin bile sırf siyasi görüşleri gereğince onay veriyor olması (yazılanlardan ben öyle anladım) kaygı verici.
 
@ibrahimduzen siyaset hayatın her alanında yapılmalı belli ölçülerle. HES'e en fazla karşı çıkan yapılanma çevre mühendisleri odası. Ve görüyoruz ki eski çevre mühendisleri odası genel başkanı muhalefet partisinden milletvekili adayı oldu. şimdi kim bana bu zamana kadar karşı çıkılan bütün projelerin siyasi, iktidarı yozlaştırmaya yönelik hareketler olmadığını söyleyebilir?
 
Hes e karşı çıkmada ki neden ne anlamış değilim, ya Hes i kontrol edebilecekler bir mühendislik becerisinin olmadıklarını düşünüyorlar yada dışarıya bağlılıkları hoşlarına gidiyor. Mühendis iyi bir şekilde işletmeyi kontrol edebilirse çevreye de zarar gelmez, kalkınmayada.
 
Siyaset olur ama insan sağlığıyla ve çevreyle ilgili olmasın lütfen çevre mühendisi olarak bu kişi şu sebeple diyor diye saçma bir fikir olamaz, böyle söyleyince yine siyaset olmuyor mu acaba kimin fikri? insan sorunu Projeye ve gelişmelere bakıp anlayamıyorsa kimin ne söylediğine bakarak yorum yapıyorsa burada bir sorun var demektir !!!

@evin müzeyyen
size sorum şu yapılan HESler iyi şekilde kontrol ediliyor mu ? ediliyorsa ispatlayınız !
 
@Serkan Çiçekay başkalarının düştüğü yanlışa sen-ben de düşmek zorunda değiliz. siyaset her alanda diye yapılan yanlışları doğru kabul etmek zorunda da değiliz. çevre mühendisi olan herkes HES den çok daha çevreci enerji üretim yolları olduğunu bilir.
HES e karşı çıkmaktaki amaç ve sebep şu; şu ana kadar yapılan HES lerin durumlarını görmüş olmak. evet iyi denetimler ve doğru çalışmalarla HES lerin zararları minimalize edilebilir, ancak bizim ülkemizde rant ve daha çok para kazanma kaygısıyla ne denetimler adam gibi yapılır ne de işletme anında çevre düşünülür. kandırmayın kendinizi, şu ana kadar yapılan HES leri bir inceleyin nolur.
 
Şimdiye kadar kontrol edilememesi bundan sonrada kontrol edilemeyecek anlamına gelmiyor benim yıkmak istediğim tabu bu.. Gelismeliyiz doğayı koruyarak sadece bu demek istedigim
 
@evin müzeyyen

Hayır şimdiye kadar sayısı az olanı kontrol edemiyorsak, sayısı çoğalınca bu iş çığrından çıkacak demektir.
evet demekki şimdiye kadar olanlarında sizin düşündüğünüz gibi çevreyi koru(ya)madan yapıldığını sizde söylemiş oldunuz. demekki biz bu işi beceremiyoruz yada başka amaçla yapıyoruz.
Tabu ancak çevreyi koruyarak doğru yerde doğru zamanda yapılınca yıkılır. sizin söylediğiniz gibi iş işten geçtikten sonra yapılma o zaman mühendisliğe ve çevreciliğe aykırı bir durum olur.
 
Karşı çıkma ideolojilerine göre yabancılar sütten çıkma ak kaşık oluyorlar yani baksanıza bir tane ağaca bile kıyamıyorlarmış ama lafa gelince de onlardan âlâ sömürgeci ve katliamcı yok bu dünyada, öyle değil mi?

Her neyse, konuya gelelim. Bir tane ağaç için hiçbir şey yapmıyorlar bunlar tamamen düzmece söylemlerdir. Bir sürü yakınlarım tanıdıklarım var en barizinden Avrupa'da mesela. Adamlar asfalt kaldırım vb. şeyler yapacağı zaman bile o civardaki bütün ağaçları kesiyorlar, yeşillik varsa talan ediyorlar ve istediklerini yapıyorlar. Kimse de itiraz etmiyor. En azından hepsine yani.

Japonlar ve Britanyalıları genelde takdir ederim. Çünkü hem çalışkan oldukları için, hem de taklidçi bir millet olmadıkları için. Eskiden Japonlara karşı kısa bir ön yargım vardı. Daha sonra Japonya tarihini okudum ve bakış açım değişti. Adamlar takdir edilesi. Kim ne derse desin bu böyle yani. Japonya'nın daha neleri neleri var da, anlatmak için burası tam olarak yeri değil. Konu içeriğine göre ufak tefek örnekler vermekle yetindim.

Sonuç itibarı ile ben bu projeleri destekliyorum. Bu projeler hayata geçecektir. Ne güzel kendi teknolojimizi ve kendi kaynaklarımızı kendimiz üretip kullanacağız ve dışarıya bağımlı kalmayacağız, tam aksine bağımsız olacağız ve güçleneceğiz. Tabii bütün bunlar olurken, elbette beraberinde istenmedik sorunlar da getirecektir bunu ben de az çok biliyorum. Lâkin ülke olarak, onun da üstesinden geliriz. Risk var diye her şeyden kaçılmaz. Bir insan ticarete girerken bile her türlü riski göze alıp da girer. Başka türlü kazanamaz çünkü.

Bu projelerin başlangıcında da çeşitli sorunlar olabilir hatta kaçınılmazdır. Zirâ, "nükleer" nedir onu bile izlediği filmlerden öğrenen insanlar var bu ülkede. Yavaş yavaş bazı taşlar yerine oturmaya başladı. Hep birlikte destek olup ileriye gidelim Türkiye daha da güçlensin, büyüsün artık. Bakın tekrar söylüyorum acı bir gerçeği söylüyorum; Birleşik Krallık ve Japonya'nın tam 300 sene gerisinden gidiyoruz. Adamların 1980 yılında yaptığı filmler bile günümüz Türkiyesi'nden ileri durumda.
 
Bu düzen boyle sürmesin tek söylemek istediğim bu; biz doğayı koruyarak enerji uretebiliriz. Yineliyorum birşey olacak diye Hes kuramiyorsak; yarından hic birimiz emin değiliz. Oturalim oturduğumuz yerde..
 
Üst