• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hidroelektrik santraller(Ödev)

Ünsal Yanık

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
13 Ekim 2011
Öncelikle hayırlı akşamlar herkese.yine bir ödev ve yine ben :)
Bu seferki ödev Su Kalitesi Kontrolü dersi ile ilgili.

Ödev konum :Hidroelektrik santrallerin su kaynakları ve çevresinde genel olarak meydana getirdiği ve su kalitesi parametrelerinde meydana getirdiği değişiklikler ve etkileri nelerdir?

yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)
 
Evet Kısaca Bir cümle yazmak isterim öncelikle Sadece yapım aşamasında(inşaat esnasında) çevreye etkisi var buda gerekli önlemler alındığında tolere edilebilir .
Çevre Etkileri imalat aşamasında ;
-Beton Santralleri (Atıksu ve Çimento silolarından kaynaklanan Emisyon)
-Konkasörler(Taş Kırma-Eleme)-Siklon(Yıkama) (Siklon varsa Kum yıkamasından oluşacak bir Atıksu, Kankasörlerden oluşacak Toz emisyonu ve Gürültü kirliliği)
-TBM Tünel Kazı Makinası (Tunnel Borrinng Machines) HES barajlarında iletim tünellerinin açılmasında kullanılan teknoloji harikası bir cihaz , Birde Del-Patlat denilen olay var Ayrıca Jumbo Denilen makinede var herneyse Bu TBM denilen makinanın keçesinin yağlanmasından kaynaklanan bir Yağ sorunu + Zeminden çıkan Atıksu (Andezit ve Gronodiyorit vb malzemenin tozunun suya karışması sonucu oluşur)
-Enjeksiyon olayı var farklı bir Kimysal kullanılıyor şuan aklıma gelmiyor
-Atölye varsa burası için Yağ değişim alanı varsa burda yine "Yağ Tutucu" olayı var
-Barajlarda Şantiye olur ve Evsel Atıksu oluşur bunun için "Paket Arıtma" olayı ayrıca çalışma alanlarında Foseptikler
-Atıklar (Tehlikeli-Tehlikesiz) , Aküler, ÖTL, Hurdalar, Atık Filtreler, Elektronik Atıklar, Ofis Atıkları(Kartuş-Toner),.. (En çok çıkanlar aklıma gelenler bunlar)
-Mutfak var yine Kamp alanı içerisinde yine Atölye gibi mutfak içinde Yağ Tutucu olayı , Yine oluşacak Bitkisel Atık Yağın Düzenli depolanması
-Geri Dönüşü Olan (ÖTL, Atık Motor Yağları, Bitkisel Atık Yağlar vb Atıklar için Lisanslı geri dönüşüm firmaları ile Anlaşmalar yapmak .

Aslında birsürü detay var . Su kalitesi açısından parametrelerde AKM ve RENK başta olmak üzere KOİ, BOİ, Yağ-GRES, CR+6 ... ve Yönetmelikte BS, Paket Arıtmalar ve Taş Ocakları için geçerli Parametreler .. şimdilik aklıma gelenler bunlar biraz karışık oldu acele ile yazdım kusuruma bakmayın .
 
Tabi birde Rekraasyon olayı var Eski haline geri döndürme .. Aslında en büyük etki malesef ilk etapta kesilen ağaçlar baraj havzası üst su kotuna (Kesilmesede su altında kalıyor) kadar yüzbinler gidiyor malesef sonunda kesilen kadar başka bir yere dikilsede yinede gönül el vermiyor .
Bir HES barajına ait ÇED raporunu incelemenizde sizin için faydalı olacaktır .
 
@gallagher_146
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .
bu linkten sayafa açılacak oradateıen yazan kısmı seçtiğinizde ÇED raporları ile ilgili kısım açılacak. sektör seçin "enerji" kısmını.
buradan çed raporlarını aratın. özellikle içme suyu konulu hes lere bakın.
bu raporlarda sizin işinize yarayacak içme suları standartları ile ilgili yönetmelik bazında yapılan analizler ve yorumları ile taahhütleri göreceksiniz.

linkteki sayfayı biraz kurcalarsanız kaynaklara ulaşırsınız.
 
Arkadaşlar merhaba,
Konu baya önce açılmış ancak benim takıldığım bir noktada sizlerden de görüş almak istedim.
Bildiğiniz üzere HES inşaatları kapsamında ÇED ve Çevre İzinleri (kırma-eleme tesisleri, beton santralleri kapsamında) alınmaktadır. Ancak işletmeye geçen bir HES'te çevre iznine tabi olma durumu söz konusu değil diye biliyorum. Yanılıyor muyum?
 
Üst