• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hidrolik profil

Kubilay Duman

Çevre Teknolojileri Grup Lideri
Yönetim Grubu
Çevre Teknolojileri Grubu
Katılım
11 Ekim 2012
Şehir
Sakarya
Firma
CSR PLASTIC - Şam Yapı Anonim Şirketi Sakarya Şubesi
Merhaba Arkadaşlar;

Tasarımı yapılmış bir atıksu arıtma tesisin hidrolik hesaplarının nasıl yapıldığı, savak kotlarının nasıl seçildiği ile alakalı sorularınızın cevabı olabilecek aşağıda onaylanmış bir hidrolik hesap raporunu sizler ile paylaşıyorum. İlerleyen zamanlarda bu hidrolik hesapların ve su kotlarının yer aldığı hidrolik profil çizimini de sizlerle paylaşacağım.

Saygılarımla.
 

Ekli dosyalar

  • ATIKSU ARITMA TESİSİNİN HİDROLİK HESAPLARININ YAPILMASI.pdf
    2.3 MB · Görüntüleme: 805
Elinize sağlık Kubilay bey.
Onay ile ilgili bir sorum olacak. Proje nereden onaylı?
Cazibeli hatta hız hesabını internette programdan hesaplattım demişsiniz. Yine birim yük kayıplarını ve basınçlı hatlarda hızları hesaplarken de sadece sonuçları tablo yapıp, hesap detaylarını göstermemişsiniz. Bu excelde bir kere yapılıp her projeye uygulanabilir yani çok kullanışlı olmuş.
Bahsettiğim hesaplar basit olsa da wordde bu hesapları tek tek göstermek can sıkıcı oluyor.
Peki sizin yaptığınızı bakanlık kabul ediyor mu? Ediyorsa çok başarılı :harika: Teşekkürler.
 
Çağatay bey durum raporun açıklamasında da yapmıştım aslında durum şu;

Hidrolik hesaplamalar yapılırken colebrook white , darcy weisbach , william hazen gibi denklerden yararlanılır. Bu formüllerin atası colebrook white tır. Çünkü diğerlerinde landa sabit iken colebrook da ise her boru çapına göre ayrı bir landa bulunur ve darcy weisbach denklemindeki landa yerine konur. Ve diğerlerine denklemlere göre kayıp daha fazla çıkar. Kaybında daha fazla çıkması her zaman daha sağlam olmuş oluyor. Şimdi gelelim denkelem yani colebrook whtite denklemindeki landa yı nasıl buluyoruz. Denklemin bir tarafındakileri eşitliğin diğer tarafına atıp denklemi sıfıra eşitliyoruz. Ve bu denklemi sıfıra eşitleyecek landa değerini excele çözdürüyoruz. Daha sonra bulduğumuz landa değerini darcy - weisbach denkleminde yerine koyuyoruz. Proje KOSKİ tarafında onaylı bu bakanlığa da gidecek oradan da geçecektir. Sonuçta itiraz edecekleri tek şey belki landayı nasıl buluyoruz sorusu olabilir onuda deneme yanılma yoluyla yaptığımızı anlayacaklardır.
Not: Sonuç olarak burada sıfırdan bir formül bulmadı uluslar arası kabul görmüş Colebrook - white denklemi ile çözüldü.
Not2: Tam dolu olmayan yarı dolu akışlı borulardaki hızı bulmak için internet programına çözdürdüm.

Yaptığım excelin görüntüsünü size yolluyorum ve örnek olarak raporda yer alan "1.2 Deşarj Bacası - Parshal Savağı Arası Hidrolik kayıplar" kısmında sürtünme kaybını sizin için açıklayacı olarak atıyorum.

Umarım yardımcı olur.
 

Ekli dosyalar

  • hidrolik exceli.png
    hidrolik exceli.png
    74 KB · Görüntüleme: 368
  • 1.jpg
    1.jpg
    43.8 KB · Görüntüleme: 313
  • 2.jpg
    2.jpg
    79.8 KB · Görüntüleme: 284
Teşekkürler Kubilay bey, tabiki formülleri baştan yaratmadınız ama bence zaten burada hesapları yapmaktan daha zor olan şey tüm işlemler projede (word) satır satır yazıp açıklamaya çalışmaktır. Hesapları 15 dk da yaparken işlemleri word'e dökmek saatler alabiliyor. Belediyeler daha sonuç odaklı yaklaşıyorlar ama bakanlık genelde daha detaycı oluyor. Kabul etmiş olması çok güzel. Ellerinize sağlık.
 
Merhaba,

asit tankıma pompa bağlayacağım. Pompa seçiminde neye dikkat etmem gerekyor? Pompa hesabına dair excel ortamında hesap yapabileceğim dosya örneği var mıdır?
 
Pompa hesabının hidrolik hesabında çok bir farkı bulunmamaktadır.

Seçilecek Pompada dikkat edilecek 4 şey;

1 - Debi
2- Basma Yüsekliği
3 - Taşınacak sıvı
4 - Türü - ( Dalgıç, santrifüj, mono pompa vb. )

Debiyi zaten biliyorsunuz.
Pompa hattındaki hidrolik kayıpları da hesaplıyorsunuz. ( Kot Farkı + Yersel Kayıplar( vana dirsek vb. + Sürekli Kayıplar)
Hidrolik hesabınızdan size pompa basma yükseliği çıkıyor.
Taşıyacağınız sıvıyı da bildikten sonra bu 3 bilgi ile herhangi pompa firması ile görüşürseniz size en uygun pompayı gösterecek hatta teknik çizimine kadar atacaklardır.
 
Üst