• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hollanda otoyol projeleri

Murat Erdem

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
17 Aralık 2008
Otoyollar ekosistemleri bölerler. Canlıların suya ve besine ulaşmalarını önlerler. Biyoçeşitliliği engellerler. Biyoçeşitliliğin yok olması yaşamın yok olması demektir. İşte bu etkileri azaltmak için doğa dostu çözümlere ve bu doğa dostu çözümler için karar alacak yöneticilere ve uygulayacak uygulamacılara ihtiyaç var. Bir karayolu projesi oluşturan mühendis ve yönetici yaşam için çok önemli olabilir...

otoyol.jpg
 
Murat Erdem Bey , malum ülkemizde de en büyük oto yollardan bir tanesi Karadeniz Sahil Yolu ...
Deniz - doğanın tam ortasında ve bu yol güzergahı çok sık kullanılan yoğun bir otoyol.Dolayısıyla ekosistem de çok etkileniyor.
Karadeniz Sahil Yolu hakkında fikirleriniz nelerdir ? Siz olsaydınız bu projeyi onaylar mıydınız? Hangi fikirler sunardınız?
karadeniz-sahil-yolu.jpg fotoğrafta trafik yoğunluk yok , öyle denk gelmiş belirtmek isterim.
 
Otoyol projelendirme işi apayrı bir bilim dalı ancak ben verdiğiniz örneği bizim yukarıda yazdığımızla tam bağdaştıramadım. Muhakkat ki her insan işi yapının doğa üzerinde direk yada dolaylı yönde olumsuz bir etkisi vardır. Benim verdiğim örnekte tek bir ekosistemi bölen bir yapı söz konusu. Yani resimde de görülen büyük otoban koca bir ormanı tam anlamıyla ikiye bölmüş. Doğal olarak su ve besin gibi bir takım kaynaklar yolun diğer tarafında kalmış olabilir. Bu projeyi yapan mühendis arkadaş ve firma (belki de hollanda hükümeti ) yolun belli km' lerinde bu tarz yapılarla güzel bir çözüm yolu üretmişler. Demiyorum ki doğa ve canlılar var diye otoyol yapmayalım, ancak bu tarz medeni ihtiyaçları karşılarken de doğayı göz ardı etmeyelim. Zaten Sürdürelebilir Kalkınma'nın da temel ilkesi bu değil mi ?

Sizin verdiğiniz örnekte yol, kara ile deniz yani iki ayrı ekosistem arasında yer alıyor. Yani burası yoldan öncede iki ayrı ekosistemdi, yol ayırmadı. Dolgu zemin vs. gibi tehlikeleri düşünmez isek ekosisteme verdiği zarar belki dolgu yapılırken, balık ve diğer canlıların yaşam alanlarına zarar verilmiştir. Birde trafikteki yoğunluğla ekosistem arasında bir ilişki kuramadım.

@YunusTOPAL

demişsiniz ? Sizce bu otoyolun ekosistem üzerinde olumsuz etkileri nelerdir ?
 
Murat Erdem Bey evet size katılıyorum . iki ekosistem derken öncelikle iki ekosistemi bağdaştırmak değildi söylemek istediğim.Birincisi söylediğiniz gibi otoyol için çok ummalı çalışmalar oldu ve çok büyük dolgular oldu.Ben şahsen gördüm denize bayağı girilmiş.Öte yandan kara ekosistemi içinde ; samsun dan rize -artvine kadar sürüyor bu otoyol , özellikle rize bölgesinde çok zarar görmüş.Yol kenarlarında belli bir mesafe içeriye doğru bitkiler yeşil araziler zarar görmüş. Bunları anlatmak istedim. Tabiki de söylediğiniz gibi, ihtiyaçlar için bir takım şeyleri istismar edeceğiz. Bizlerden özellikle benden çok daha fazla , bana göre derya gibi olan tecrübenizle şu soruyu sormak istedim aslında. En azından sadece bir ekosisteme dokunulsaydı , dolgu yapılamasaydı ona göre projeler yapılsaydı veya tam tersi sahil kısımda geriye doğru çekilme olsaydı daha iyi olamaz mıydı abi , yoksa sence sahil yolu için yapılabileceklerin en iyisi şuan ki halimi ?
Tabiki Fatih Közen nin de belirttiği gibi karadeniz coğrafyası çok zor engebeli bir coğrafya.
 
Üst