• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hurda metal geri kazanım lisans alma

Bağcan Dübek

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Ağustos 2013
Firma
AKWEL AUTOMOTIVE
Öncelikle herkese merhaba. Şu an danışmanlığını yaptığım ve çevre izni bulunan bir döküm tesisi bundan sonra proseslerinde hurda metal kullanmayı istiyorlar. Bunun için lisans almam gerekiyor.

Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliğine ve Çevre İzin Lisans Yönetmeliğine baktım fakat daha önce lisans almadığım için siz değerli arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.

Bu süreç nasıl işlemeli. Benim anladığım kadarı ile normal İMU' dan başlıyoruz ve önce GFB alıyoruz. Sonrasında lisans için ayrı olarak teknik uygunluk raporu almamız gerekiyor ve bu teknik uygunluk raporuna ek olarak Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliğin' in ekinde geçen bilgilerin bulunması gerekiyor.

Şimdi sorularım şunlar. Hali hazırda çevre iznimizin bulunması bizde lisans alırken bi avantaj sağlar mı ? yani GFB' den başlamayıp izin yenileme şelinde gitmek gibi. Bu konuyla alakalı Teknik Uygunluk raporunu kimlerden almamız gerekiyor (üniversiteler diye biliyorum fakat aydınlatırsanız sevinirim). Tebliğ'de geçen tesis gerekliliklerinden Radyasyon Kontrol sistemi olmassa olmaz mıdır ? Atladığım noktalar varsa ve değinirseniz sevinirim.

Yardımcı olan herkese şimdiden teşekkürler.
 
Radyasyon kontrol sistemi olmazsa olmazdır evet. Sadece radyasyon kontrol sistemi değil radyoaktif madde çukuru da istenilecektir. bu çukurun belirli özellikleri vardır. Evet çevre izni hiç yokmuş gibi başlayacaksın herşeyi sıfırdan alarak. Çevre izninin olması sana ne avantaj sağlar : genel olarak lisansın şartları ile çevre izninin şartlarının %50 si aynıdır. bundan dolayı yarı işi halletmiş sayılırsın.
 
@İsrafil Yılmazz Peki bu radyasyon kontrol sisteminden kasıt elde taşınabilen radyasyon seviyesini ölçen cihazlar mı ? yoksa daha komplike birşey mi ? Nitelikli personel de arandığı için kafam karıştı. Bu firma çok küçük kendilerine anca yetiyorlar. Masraf büyük olursa sıkıntı yaşayabilirim :(
 
@Bağcan Dübek

Elde taşınabilen radyasyon cihazları kabul ediliyor. TAEK ile görüşün, onlar yönlendiriyorlar. Nitelikli personel de şöyle oluyor; cihazı aldığınız firma size belirtiyor bunu aldıktan sonra en az 1 kişi eğitim almalı diye. Bir kişiyi gönderiyorsunuz. Geçtiğimiz aylarda 1 adet el tipi radyasyon cihazı için yaklaşık 2000 TL fiyat istemişlerdi. Eğitim ile ilgili fiyat bilgim yok.
 
Öncelikle hurda metali kullanmak istediğinden, tehlikesiz atık geri kazanım konulu lisans eklenecektir.

ÇEVRE LİSANSI
BAŞVURUSUNDA BULUNACAK İŞLETMELERİN
SAĞLAMASI GEREKEN FİZİKİ ŞARTLAR
Tesisin Adı :
Tesisin Adresi :
Çevre Lisansının Konusu : Tehlikesiz Atık Geri Kazanımı
İlgili Tebliğ : Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği
İnceleme Tarihi :


İşletmenin Sağlaması Zorunlu Fiziksel Şartlar


1

İşletmede …/…/…… tarihli ve ………….. rapor nolu Kapasite Raporunda yer alan makine ve ekipmanlar mevcuttur.

2

Kapasite raporunda yer alan makine ve ekipmanların montajı tamamlanmış ve faaliyete hazırdır.

3

İşletmenin girişinde atıkların kontrolünün yapıldığı kabul ünitesi mevcuttur.

4

İşletmede geçici stoklama sahası bulunmaktadır.

5

Geçici stoklama sahasının zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanmıştır.

6

Tesisin temizlenmesinde kullanılan yıkama ve benzeri atık suların ayrı toplanması için gerekli önlemler alınmıştır. (Toplama kanalları ve ızgara sistemi bulunmalıdır).

7

Yağmur ve yüzey sularının drenajı için gerekli önlemler alınmıştır. (Toplama kanalları ve ızgara sistemi bulunmalıdır)

8

İşletmenin çevresi çit veya duvarla çevrilmeli, alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenmiştir.

9

Metal(Hurda, çapak, kırpıntı vb.) Atıkları Ergiten Tesisler için
radyoaktif madde ölçüm cihazı (radyasyon paneli veya el cihazı) ve bu cihazı kullanacak personelin eğitim sertifikası bulunuyor.
[TBODY] [/TBODY]

yukarıdaki bütün şartlara bakacaktır. Ekte de word hali bulunmaktadır.

Burada sizi zorlayacak olan radyasyon cihazı ve eğitimi.

@Cem Yılmaz arkadaşımın dediği gibi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan mutlaka bir personel eğitim almalı. Personel firmada sgkda gösterilmiş olmalı. Bir firmamıza 2012 yılında TAEK'den cihazla birlikte eğitim 1800 TL idi. ama şuanki meblağ bilmiyorum.

Firma hangi ilde?
 

Ekli dosyalar

  • TehlikesizAtikGeriKazanimTesisi (1).docx
    18.8 KB · Görüntüleme: 20
@Bağcan Dübek
Cem bey ,

Radyasyon kontrol sistemi için sabit kontrol sistemi ve el ile tarama cihazları istenmektedir. Bizim radyasyon kontrol sistemimiz 4 adet sabit ve 2 adet te el ile arama mevcut. Sabit sistemimiz bayağı eskidi yenisini yaptırın iyi olur falan diyorlar ama fiyatlara bakıyorum acayip uçuk 60 000 tl ve üzeri. Nitelikli personel konusunda ise radyasyondan korunma personeli gerekecek 1 asıl 1 yedek. kendi personellerine eğitim aldırıp yapılan sınavdan başarılı olurlarsa radyasyondan korunma görevlisi olur bu arkadaşlar o şekilde yapılabilir.
 
Radyasyon ölçüm sistemi uygunluk belgesi süre bitiminden önce belgeyi yenilemek için dilekçe ve dekont ile başvurmam yeterli olur mu? taek in internet sitesinde yayımlanan Radyasyon Ölçüm Sistemi Uygunluk Değerlendirmesine İlişkin Usul ve Esaslar da bu şekilde geçmekte ama daha önce bu belgeyi almadığımdan emin olamadım. daha önce belge yenileyen arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
 
@Kübra Turmuş
Burayı takip etmelisiniz , biz yeniledik sadece sınava girdi , bu siteyi takipte tutun
Gizlenen içeriği görüntülemek için Giriş Yap yada Kayıt Ol .

Pardon ben radyasyon ölçüm den bahsediyorsunuz sandım , yanlış anlamışım
 
aynen ancak taek bunların yeterli olmadığını söyledi, bence farklı birşeyden bahsetti ama emin olamıyorum yine de yarın tekrar arayacağım.
 
Hurda metal geri kazanımdan elde edilen ikincil ürünün uygunluğuna ilişkin Teknik Uygunluk raporunu hangi kurumlardan alabilirim ? TSE böyle bir rapor hazırlamadığını söyledi.

Yardımcı olur musunuz.
 
Tehlikesiz atıklar için teknik uygunluk raporunu sizde hazırlayabilirsiniz.Ayrıca TUBİTAK ve üniversitelerde hazırlıyor.
 

Ekli dosyalar

  • TehlikesizAtikGeriKazanimi.docx
    15.8 KB · Görüntüleme: 27
Teknik uygunluk raporunu biz hazırlayabiliyoruz evet ama formatın 7. maddesindeki analizi hangi kurumlara yaptırmalıyız? Öğrenmek istediğim bu aslında.

Teşekkürler.
 
Hurda metal eritilerek kalıplara dökülüp demir boru imalatı yapılıyor. Bu ürün için analiz raporu gerekli midir?
 
Üst