• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hurda metal işleme tesisi yardım!

Rabia Ülkühan Köse

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2011
Firma
-
Danışmanlığını yaptığım " hurda metal satın alıp depolama/ayrıştırma/parçalama " yapan tesis için lisans almak istiyorlar.
Tesis yağlı kablo, metalleri de parçalayabilmek için 17.09.04 tehlikeli maddeler ile kontamine olmuş metal atıkları lisansı almak istiyor.
Bu lisansı alabilmek için başvuruda istenen belgeler nelerdir ? Tesisin özellikleri ne olması gerekir ( Tesis kurulum alanı, yer özellikleri, duvar boyu gibi ) ??

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
 
HURDA METAL İŞLEMEDE Tehlikesiz ve İnert Atıkların Geri Kazanımı Tebliği'ne göre İŞLETMENİN SAĞLAMASI ZORUNLU ŞARTLAR :
* İşletmede, kapasite raporu veya proses akım şemasında belirtilen makine ve ekipman bulunmalıdır
* İşletmenin girişinde atıkların kontrolünün yapıldığı kabul ünitesi olmalıdır
* İşletmede geçici stoklama sahası bulunmalıdır
* Geçici stoklama sahasının zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanmalıdır
* Yağmur ve yüzey sularının drenajı için gerekli önlemler alınmış olmalıdır
* Yağmur sularının, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanması için gerekli önlemler alınmış olmalıdır
* İşletme içinde uyarı ve ikaz levhaları yer almalıdır
* İşletmenin çevresi çit veya duvarla çevrilmeli, alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenmelidir (İl Çevre duvar boyunu en az 3m istiyor genel olarak)
* İşletmede değirmen (mekanik parçalayıcı-öğütücü) veya makas ünitesi/üniteleri olmalıdır
* İşletme girişinde araçları ve yüklerini kontrol edecek özellikte radyasyon ölçüm cihazı bulunmalıdır. (ve bu cihazı kullanabilmek için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından verilen sertifika sahibi bir personel)
* İşletmede, yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır bulunmalıdır.
* İşletmede, yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulunmalıdır.

Başvuruda işletmenin ÇED Görüşü ve varsa kanalizasyon ile ilgili belediye yazısı istenir.
 
Tehlikesiz atıkların geri kazanım tebliğinde “metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak ve arındırma işlemine tabi tutarak hammadde niteliğine getirmek” işlemini yapan “Metal Hurda Islah/geri kazanım” tesisleri Tehlikesiz Atık Geri Kazanım Lisansına mı tabidir yoksa Hurma Metal İşleme lisansına mı tabidir? (ergitme işlemi yok)

Cevap:
Hurda Metal İşleme Lisansına tabidir. EK-1 -------8.2. Lisans Bedeli:15000 TL

Sağlaması Gereken Fiziki ŞArtlar
1 İşletmede, kapasite raporu veya proses akım şemasında belirtilen makine ve ekipman bulunmalıdır
2 İşletmenin girişinde atıkların kontrolünün yapıldığı kabul ünitesi olmalıdır
3 İşletmede geçici stoklama sahası bulunmalıdır
4 Geçici stoklama sahasının zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanmalıdır
5 Yağmur ve yüzey sularının drenajı için gerekli önlemler alınmış olmalıdır
6 Yağmur sularının, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanması için gerekli önlemler alınmış olmalıdır
7 İşletme içinde uyarı ve ikaz levhaları yer almalıdır
8 İşletmenin çevresi, alana personel harici kişilerin izinsiz girmesini önleyecek şekilde çevrilmelidir.
9 İşletmede; kesme, presleme, ve/veya mekanik kırıcı-parçalayıcı-öğütücü ünitesi/üniteleri olmalıdır
10 Zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanmış stoklama ünitesi bulunmalıdır
11 İşletmede drenaj kanallarına bağlı yağ tutucular bulunmalıdır.
12 İşletmede, yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır bulunmalıdır.
13 İşletmede, yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulunmalıdır.
14 Demir hurda metal ıslah/geri kazanım tesisinin alanı en az 1.500 metrekare, demir dışı hurda metal ıslah/geri kazanım tesisinin alanı ise en az 1.000 metrekare olmalıdır
15 İşletmede, radyasyon kontrol sistemi ünitesi bulunmalıdır.
 
17 04 10 için tehlikeli atıkların kontrol yönetmeliği'ne göre, hurda metal için bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliği'ne göre hem tehlikeli atık geri kazanım hem tehlikesiz atık geri kazanım lisansı almak gerekiyor; herkes sadece bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliğinden bahsetmiş
 
@deniz giray

Teşekkür ederim kapalı açık olma sartı olmadığı güzel oldu.Fakat 4000m2 kurulu ibaresi nerede belirtiliyor?
 
Bilal Bey kurulu alan derken mevcut olan bir yer için söylemiştim benim daha önceden belgesini aldığım firmalar öyleydi. Tapu kayıtları 4000m2 den büyük oluyordu ondan. Sizin belge alacağınız firmanın kuracağı veya kurulu olduğu yer tapu kaydında azami 4000m2 ve üstü ise sıkıntı çıkmaz.
 
anladım benım 22000 m2 alanın 2000 m2si kapalı hurda işleme işlemi için açık alanda olması iyi oldu söküm işlemlerini ve depoları kapalı alanda yapmayı planlıyoruz. Teşekkür ederim
 
hurda akü geri kazanım tesisleri imalatı yapıyorum. yıllardır. ben makine imalatını yapıyorum aküden kurşun elde ve kurşunun rafine edilmesi.
 
Arkadaşlar tehlikesiz atık ve metal hurda toplama ayırma tesisi için, fiziki şartları sağladıktan sonra, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden sadece belge alınması yeterli sanırım. Yapılması gereken başka bir şey var mı ?
 
@Sevinç Hanım sorunuzun cevabını bulabildiniz mi? Eğer bulabildiyseniz paylaşabilir misiniz?

@deniz giray Bey, Tehlikesiz atık geri kazanım tesisi Tapudaki alan 4964 metre kare ama tesisin etrafında yan taraf da boşluk ve bahçe gibi ön tarafta giriş gibi alanlar var. Bu alanlar düşülürse eğer 4000 metre karenin altına düşüyor olabilir tesis Bu tesise Tehlikesi Atık Geri Kazanım Lisansı alabilir miyiz? Yani Tapudaki alan yeterli midir bizim için.
 
@Özkan B. evet cevabını buldum. Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanım Tebliği 7. madde d bendinde belirtildiği gibi 12 maddedeki şartların sağlanması durumunda İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü şartların uygun olduğuna dair bir belge düzenliyor.
Eğer metal hurda geri dönüşümü yapan bir tesis iseniz bu belgeye gerek olmuyor, Çevre Lisansı süreci takip ediliyor.
 
@Sevinç O şartlar zaten il Müdürlüğü Uygunluğu yani İl Müdürlüğü Uygunluğu aldıktan sonra, İl Müdürlüğü bana direk İl Müdürlüğü Uygunluğuna istinaden Toplama Ayırma Lisansı mı verecek. Ya da İl Müdürlüğü Uygunluğunu aldım, GFB sonrasında Lisans olarak mı süreç devam edecek bunu çözemedim :)
 
Üst