• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hurda Metal İşleme

dilek kaya

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
15 Ocak 2010
Şehir
Samsun
Firma
geri dönüşüm
Hurda Metal İşleme
05.07.2008 tarihli ve 26927 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Genel
Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek-IV listesindeki atıklardan, Çevre İzin ve Lisans Belgesi kapsamında
izin verilen atıkların haricinde tesise atık kabul edilmemesi gerekmektedir.
Tehlikesiz atık geri kazanım formunu, her yıl takip eden yılın en geç Mart ayı sonuna kadar bir önceki
yıla ait bilgileri içerecek şekilde Bakanlıkça hazırlanan internet tabanlı programı kullanarak
doldurulması, onaylanması, çıktısının alınması ve beş yıl boyunca saklanması gerekmektedir.(Bazı
Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanım Tebliği'nin 15 inci maddesi gereğinde 01/01/2013 yılından itibaren

Sorum şöyleki hurda metal için nasıl bi form düzenliyoruz kütle denge tablosu olamaz çünkü lisans başvurusunda bu sadece tehlikesiz atık geri kazanımında var hurda metal işleme ayrı kapsamda idi.Onunla ilgili sadece atığın alındığı yerlere ilişkin bilgi isteniyordu.
 
HERKESE MERHABALAR;
direk konuya gireyim; hurda metal ithalatı yapan bir firmanın gömrükte sıkıntı yaşamaması için ne tür izinler almalıdır.
ana faaliyet; yurt dışından hurda metal getirip gömrük antrepolarda depolayıp hiç bir işlem yapmadan yurt dışına ihraç etmektedir. böyle bir firma için ne tür izinler almalıyım.
not: yönetmelikte hurda metale hiç bir işlem yapmayanlar için hurda metal ithalat belgesi alma zorunluluğu yok deniyor. ozman nasıl bir yol izlemeliyim.
Bu konuda aydınlatıcı, bilgiye ihtiyacım var, yardımcı olursanız sevinirim.
 
Merhaba,
Bizde firma olarak hurda metallerin toplanıp işlenmesi ve yurtiçi ve dışı piyasaya satışı ile ilgileniyoruz. Hangi hurda metalleri getiriyorsunuz?
 
tesis g.t.i.p'e kodlarına uygun her türlü hurda metal ithalatı yapıp yurt içinde geçici depolayarak tekrardan farklı ülkelere ihraç etmek istiyor. bunun için hangi belgeleri almalıyız.
 
Hurda metal-toplama almalısınız ki onda ayırmada var siz hiç bi işlem yapmıyosunuz.O zaman dış ticarette hurda metal standardizasyon tebliğine göre işlem yapmalısınız.Çevre il müdürlüklerine bi sorun görüş alın.
 
hurda metal toplama ayırma belgesini alırsak,; bu belge üzerine hurda metal ithalat belgesini alabilecek miyiz. çünkü yönetmelikte hurda metal ithalat belgesi alabilmemiz için, çevre izni, geri kazanım lisansı veya işleme lisansı gibi bunlardan birini alınması gerekir deniyor. toplama ayırma belgesi ile acaba ithalat belgesi alabilecek miyiz. teşekkürler...
 
@axacevre

toplama - ayırma geri kazanım, işleme vb. bir faaliyet olmadığı için alamayabilirsiniz. burda kasıt alınan atıkların çevreye etkisini azaltacak farklı materyaller elde edilmesine yönelik faaliyet alınmasıdır..
 
cevaplarınız için teşekkürler. işletme hiç bir işlem yapmıyor geçici depolayıp tekrar farklı ülkelere ihraç ediyor. ozaman transit geçiş yapabilir miyiz. transit geçişlerde herhangi bir belge istenmiyor biliyorum. doğru mu?
 
danışmanı olduğum demir döküm fabrikası dışardan hurda demir alarak ergitip dökümde kullanıyor, çevre izninin yanında lisans almasına da gerek var mı?
Teşekkürleri.
 
Sonuçta yaptığınız işlem atıkların geri kazanımına girmekte ve bu nedenle lisans almanız gerekmektedir.
 
metal hurda ıslah7geri kazanım tesisi ile toplama ayırma tesislerinin aralarında ne gibi farklar var. hurda ıslah/geri kazanım konusunda lisanslı firma bulamadım.
 
hurda metal işleme geri kazanım için gerekli kriterler daha zor olduğu için şu an pekçok firma hurdalar için tehlikesiz atık toplama-ayırma belgesi almakta... Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı tebliği'nde detaylı bilgi mevcut. onların dışında il çevrelerde farklı uygulamalar gerçekleştirebiliyor.. misal; alana göre değerlendiriyor. Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesisi için tebliğde metrekare belirtilmemiştir. Ancak, gelen atıkların tonajı ve kapladığı alanlar büyük olduğu için atık menüsünün azaltılarak başvurulmasını isteyebiliyorlar..
 
cevabınız için teşekkürler. Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanılması tebliğine göre madde 13. metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri hammaddelerini lisanslı metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinden almak zorundadır.
Danışmanı olduğum döküm tesisi için lisanslı geri kazanım tesisi bulamadım bakanlık sayfasında yok.
Bir de hurda metal i lisanlı firmadan aldığımız halde, geri kazanım lisansı almamız gerekmekte mi?
şimdiden yardımcı olacaklara teşekkür ederim.
 
@cevreci_gokhan

tebliğ içerisinde bu konu ile ilgili bir madde var dilerseniz bakanlıktan yazılı görüş isteyerek yaşanacak bir denetimde sunabilirsiniz yada tebliğ maddesini gösterir bir bilgilendirme yazısı hazırlayarak olası denetimlerde sorunu çözümleyebilirsiniz. Ancak, bu durum tehlikesiz atık kodları için geçerlidir;

"MADDE 15 – (1) Bu Tebliğin;

a) 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ve 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi 1/1/2013 tarihinde, 13 üncü maddesinin dördüncü ve beşinci fıkraları 1/1/2015 tarihinde,

b) Mevcutta kurulu bulunan metal hurdayı ergiterek işlem yapan sanayi tesisleri için 10 uncu maddesi 1/1/2014 tarihinde,

c) Diğer maddeleri yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer."
 
Üst