• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

hurdacılar için cevre izin ve lisans

tubanur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
8 Temmuz 2011
Arkadaşlar hurdacıların çevre izinleri ve lisansını nasıl alıyoruz?
 
Bazı tehlikesiz atıkların geri kazanımı yönetmeliğinde madde 13 te: "tehlikesiz atık geri kazanım tesislerine Bakanlık tarafından çevre lisansı; tehlikesiz atık ve metal hurda toplama-ayırma tesislerine İl Çevre ve Orman Müdürlükleri tarafından 7 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde düzenlenen belge verilir. Metal hurda ıslah/geri kazanım tesislerinin toplama-ayırma faaliyeti için il çevre ve orman müdürlüklerinden belge almaları şartı aranmaz." deniyor.

Bilmiyorum bu yardımcı olur mu? :S
 
Bu şartların içerisinde en başta yapmanız gereken teak tarafından verilen radyasyon ölçümü konusunda yeterlilik belgesi almış personel bulundurmanız.kurs için kayıtlar başladı 12-16 ekimde İstanbul'da sanırım daha erken kurs açılması konusunda çalışmalar olduğunu da biliyorum ama açılır mı bilemem ayrıca tesisinizin madde 12 deki şartları sağlaması gerekiyor.
 
direk belgeyi isteyeceğinize biraz yönetmelik okuyup kafa yorsanız mühendismisiniz yoldan geçen adammısınız şaşırdım bu sitedeki soruları görünce çevre mühendislerinin genel profilinin copy-paste den ileri gidemediği görülüyor saçmalık ya.
 
Sayın cevcev siz istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz.Siz bu siteye hiçbir şey yazmadan araştırıp bulabilirsiniz.Ama bu saldırgan tutumunuzu anlamak ve anlayış göstermek mümkün değil.Evet mühendis dediğin copy-paste yapmaz ama unutulmaması gerekir ki bir mühendis karşısına çıkan ufak veya büyük sorunları en kısa sürede çözmek durumundadır.Bu sebepten dolayı da yardım istemek,soru sormak suç olmasa gerek.
 
@cevcev
işe yenı baslayan ve nereden başlayacağını bilemeyen çok arkadaşımız var.Bu sitede zaten bu arkadaslarımıza yol gosterıp nereden hangı yonetmelıklerı ıncelemesı gerektıgınde bılgı verıyor.Birbirimize destek olmak yapacagımız ısı en az hatayla yapmak ıcın burada sorunlarımızı tartısıyoruz.Ona bakarsanız artık herseyi bıraz arastırırsak buluruz. ama en kısa yoldan en pratık olarak yardım alabılecegımız bır yer burası.sizde burayı buldugunuz ıcın sanslısınız.
 
metal toplama lisansı için 1500 metrekare zorunlu mu bunun altındaki hurdacılar ne yapacak yeterli alan yoksa
 
@Merve Yeşildağ
2015 ten sonra alınan lisanslarda istenecek alan değil mi 4000 metre kare
 
Geri kazanım tesislerinde aranan şartlar
MADDE 11 – (1) Geri kazanım tesislerinde;
a) Atıkların tesise girişte kontrolünün yapıldığı kabul ünitesi ve geçici stoklama sahası yer alır. Stoklama sahasının zemin geçirimsizliği, beton veya benzeri malzeme ile sağlanarak, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Tesise kabul edilen atığın kaynağı, miktarı, taşınım türü ve geri kazanım yöntemi gibi bilgileri içeren veri kayıt sistemi oluşturulur.
ç) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
d) Tesis çevresi bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesini önleyecek şekilde çevrilir.
(2) Metal hurdaları parçalamak/boyutlarını küçültmek suretiyle kalitesini ve yoğunluğunu arttırarak ve arındırma işlemine tabi tutarak hammadde niteliğine getirmek maksadıyla faaliyet gösteren metal hurda ıslah/geri kazanım tesisleri için birinci fıkrada belirtilen şartlara ilave olarak;
a) Kesme, presleme, ve/veya mekanik kırıcı-parçalayıcı-öğütücü ünitelerinin bulundurulması,
b) Stoklama ünitesinin bulunması,
c) Radyasyon kontrol sistemi ünitesi ve yeterlilik sahibi personel bulundurulması,
ç) Gerektiğinde drenaj kanallarına bağlı yağ tutucular bulundurulması,
d) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır bulundurulması,
e) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulması,
f) Demir hurda metal ıslah/geri kazanım tesisleri için yıllık kapasitenin 10.000 ton ve üzerinde olması, bunun sanayi kapasite raporuyla belgelenmesi,
g) Demir hurda metal ıslah/geri kazanım tesisleri tesisin bulunduğu alanın en az 4.000 metrekare olması,
ğ) Demir dışı hurda metal ıslah/geri kazanım tesisleri için yıllık kapasitenin 1.500 ton ve üzerinde olması, bunun sanayi kapasite raporuyla belgelenmesi,
h) Demir dışı hurda metal ıslah/geri kazanım tesisleri için tesisin bulunduğu alanın en az 1.000 metrekare olması,
ı) 30/12/2009 tarihli ve 27448 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ömrünü Tamamlamış Araçların Kontrolü Hakkında Yönetmelik doğrultusunda çevre izin ve lisansı almış geçici depolama alanları tarafından arındırma ve söküm işlemleri gerçekleştirilmemiş olan ömrünü tamamlamış araçlar ve bunların parçalarının tesise kabul edilmemesi; bu tesislerde işlem gören araçların aynı Yönetmelikte düzenlenen Araç Kayıttan Düşme ve Bertaraf Formu ile tesise kabul edilmesi,
i) Öğütme işlemi sonrasında ortaya çıkan atıkların sınıflandırılması için, LAGA PN 98 standardı veya eşdeğer standartlara göre numune alınması, bu atıklarda poliklorlu bifenil tayini DIN 38414-20 standardına, hidrokarbon muhteviyatı ise TS EN 14039 standardına uygun olarak yapılması,
şartları sağlanır.
(3) Tehlikesiz atık geri kazanım tesislerinden kaynaklanan bakiye atıkların, çevre izin/lisansına sahip geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilmesi zorunludur.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Tebliğin 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (g) bendinde yer alan 4.000 metrekare alan sınırlaması 31/12/2015 tarihine kadar 1.500 metrekare olarak uygulanacaktır.

işte doğrusu bu:))
 
o zaman 2015 e kadar 1500 de hemfikiriz de asıl sorun şu 500 metre kare alan var ve lisans alamıyor bu durumda lisanssız çalışmaya devam etmesi hurdacı olarak yasak mı?
 
Metal geri donusum için tehlikesiz atiklarin tebliğine bakıyoruz dil mi? Lisans olmazsa yasak öyle çalışmak ama çoğu çalışan firma var
 
geri dönüşüm değil sadece alıyor ve satıyor o yüzden kafam karıştı net birşey diyemedim karşı tarafa
 
Tehlikesiz atık toplama-ayırma tesislerinde aranan şartlar
MADDE 12 – (1) Tehlikesiz atık toplama-ayırma faaliyeti yapanlar faaliyet sahalarında aşağıda belirtilen tedbirleri alırlar;
a) Stok sahasının zemin geçirimsizliği beton veya benzeri malzeme ile sağlanır, yağmur ve yüzey sularının drenajı için tedbirler alınır.
b) Tesis genelinde oluşacak yağmur suları, yıkama ve benzeri atık sulardan ayrı toplanır.
c) Gürültü, toz gibi kirleticilere karşı ilgili yönetmeliklerde tanımlanan sınır değerlere uyulur.
ç) Tesis çevresi dışarıdan görülmeyecek şekilde çevrilir ve bu alana personel harici kişilerin izinsiz girmesi önlenir.
d) Metal hurda toplama-ayırma faaliyeti yapan tesislerde taşınabilir radyasyon ölçüm cihazı ve yeterlilik sahibi personel bulundurulur. OSB, küçük sanayi siteleri vb. şekilde toplu halde bulunan ve giriş çıkışları kontrol altına alınmış sanayi sitelerinin girişlerinde radyasyon kontrol sistemi ve yeterlilik sahibi personel varsa bu şart aranmaz.
e) Yağ ile veya başka malzemelerle kirlenmiş parçalar, akü, pil, metal dışı yabancı malzemeler için ayrı ayrı konteynır kullanılır.
f) Yağ ile kontamine olmuş yüzeyi temizlemek amacıyla absorban malzemeler ile yağ çözücüler bulundurulur.
(2) Metal hurda toplama-ayırma işi yapanların faaliyet sahalarından kaynaklanan bakiye atıklar için türlerine göre 11 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen hükümlere uyması zorunludur.

benim bahsettiğim kısım burda bir alandan bahsedilmiyor işte
 
Merhaba, sizlere bir şey danışmam gerekiyor. Tehlikeli atık sahamıza "080317 (Tehlikeli maddeler içeren atık baskı tonerleri), 130110 (Mineral esaslı klor içermeyen hidrolik yağlar), 130208 (Diğer motor, şanzıman ve yağlama yağları), 150110 (Tehlikeli maddelerin kalıntılarını içeren ya da tehlikeli maddelerle kontamine olmuş ambalajlar), 150202 (Tehlikeli maddelerle kirlenmiş emiciler, filtre malzemeleri, temizleme bezleri, koruyucu giysiler), 160601 (Kurşunlu piller ve akümülatörler), 200121 (Flüoresan lambalar ve diğer cıva içeren atıkları) " konteynırlarını koydum. e) maddesine göre bunlar bana göre yeterli geliyor. Ancak yabancı maddeden kastı bunlar mı yoksa yabancı madde adında ayrı bir konteynır daha koymam gerekir mi? Teşekkür ederim...
 
Üst