• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Hurdacılık/Geri Dönüşüm Tesisi İş İlanları hakkında bilgi alışverişi

M. İlhan

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Mart 2017
Firma
Ç.Ü
'.... Hurdacılık için Çevre Mühendisi alınacaktır.' gibi iş ilanları görüyorum.
Böyle bir iş yerinde bir çevre mühendisinin görevleri nelerdir? Çalışma ortamı nasıldır? Bu tarz yerlerde çalışmak mesleğimiz için iyi bir deneyim olur mu yada kendimizi geliştirebileceğimiz bir alan mıdır? Ayrıca plastik,ambalaj vs. için toplama-ayırma tesisi ve geri dönüşüm tesisleri için de aynı şeyleri merak ediyorum. Daha önce bu tarz bir tesiste çalışan varsa yorumlarını alabilir miyim?
 
Merhabalar,
@milhan
bu yazınıza istinaden sunları yazmak isterim.
-hurdacılık bayansanız zor
-metal,plastık,cam,ahşap vb. atıklarla yaptıgı işe göre çok şey öğretir size fakat cok da bir yenilik yoktur.Sürekli aynı işleyişi takip etmek zorunda kalırsınız.
-çok dikta yöneticileriniz olur genel olarak hep öyledir istinalar kaideyi bozmaz :)
-kesinlikle kurumsalı tavsiye ederim bireyseller çok sıkıntılı oluyorlar.
-yeni iseniz hiç bu sektörü tavsiye etmem.Burada ki insanlar çekirdekten yetiştikleri için söylediğiniz ya da yapmaya çalıştığınız işi anlamaları zor oluyor. Ya da her şeyi onlar kusursuz biliyorlar.
 
@Emrah BOZKURT
başlangıçı diğer maddelere istinaden yazmıştım ayni şeyi konuşuyoruz belki izahım farklı olmuştur.
Tabi ki değişiklik olacaktır iş yerinde bunun bayanla ya da erkekle alakası yok ÇEVRE MÜHENDİSİ vasfıyla alakası var.
İlerleyen süreç sıkıntılı oluyor ortamlar pek uygun olmayabiliyor ben ona ilişkin öyle bir madde yazdım :)
 
Bir toplama ayırma tesisinde 1 ay kadar çalıştım. Bu firmaların ismi geri dönüşüm firması olarak da geçebiliyor ama aslında geri dönüşüm yapılmıyor. Atıklar kişilerden tek tek alınıp, sıkıştırılıp geri dönüşüm yapan firmalara satılıyor. Yani bu firmalar isminde geri dönüşüm olsa bile aslında toplama ayırma firması; al-sat yapıp para kazanıyorlar. Hurdacılık diye geçen yerler de sanıyorum aynı işi yapıyordur.

Benim çalıştığım yer kurumsallıkla uzaktan yakından alakası olmayan bir yerdi. Çoğu toplama ayırma tesisi için de benzer şeyler duyuyorum. Kısacası bu tarz işletmeler genel olarak çok tavsiye edeceğim yerler değil ancak boş oturmaktansa hiç yoktan böyle bir yerde çalışabilirsiniz.

Gelelim sorulara:
+Çevre mühendisinin görevleri nelerdir?
-Bu işletmeler 1 adet çevre "görevlisi" çalıştırmak zorundadır. Kütle denge sisteminden atık bildirimi vs işlemleri yapılıyor, iş yükü bu anlamda az. Tabi patron boş durmanı istemeyeceği için farklı işlerle de ilgilenmeni isteyebilir.
+Çalışma ortamı nasıldır?
-Kötü bir çalışma ortamı var. Genellikle Suriyeli işçiler çalıştırılıyor kaçak olarak. Tabi kendi fırsatını yaratıp Arapça öğrenme şansın da olabilir.
+Bu tarz yerlerde çalışmak mesleğimiz için iyi bir deneyim olur mu yada kendimizi geliştirebileceğimiz bir alan mıdır?
-İyi bir deneyim değil bana kalırsa ama hiç deneyim olmamasından iyidir. Kendini geliştirirsin elbette ama sınırlı bir alanda. Dediğim gibi çevre görevlisi olarak yapman gereken iş yükü az olduğu için, bununla orantılı şekilde kendini geliştirebilirsin. Mesleki tecrübe dışında, sonuçta kötü de olsa bir iş hayatı. O anlamda tecrübe kazanmış olursun.

Belki her işletme böyle olmayabilir ama benim çalıştığım ve duyduğum yerler bu tarz genelde. Danışmanlıklarda çalışmak daha iyi bir seçim bana kalırsa. Öncelikli tercihiniz bu tarz bir iş olmasın ancak alternatif yoksa çalışılabilir.
 
TAT ve GDT firmasında 5. ayımı doldurdum burası lisansını almadan önce hurdacıymış yani lisans alınsa da düzen ve işleyiş hurdacı olarak gidiyordu. Bir kadın olarak başta ofisten aşağı inmek istemiyordum ama düzen ve işleyişin oturduğum yerden değişmeyeceğini çalışanlara bizim artık biraz daha resmi bir iş yaptığımızı öğretmem gerekiyordu öyle de oldu. Çalışanlarımız Suriyeli değil çünkü ciddi para cezaları var sadece ara toplayıcılar Suriyeli onlarda başta beni epey yadırgamışlardı fakat şimdi onlarda alıştı :) Fiziki şartları gerçekten çok zor yemek, tuvalet vs. ama bu zamana kadar verdiğim bir mücadele var ve hepsinin üzerinden geldiğimi düşünüyorum. Mutlu olmasaydım bu kadar uğraş vermezdim sanırım :)
Danışmanlığa kıyasla benim fikrim bu sektör çünkü sadece kendi alanında yükseliyorsun ve bu seni bu sektörde başarılı ve tanınmış bir insan yapıyor ve değerin artıyor.
Tabi ki firmanın mutlaka lisansını almış olması gerekiyor zira muhasebeciden farkın kalmıyor.
 
@Begüm Özkan

Benim çalışmış olduğum firma da lisanslı bir firmaydı ve hatta belediyeden, belediye bölgesindeki ambalaj atıklarını 2 yıllığına toplama ihalesini almıştı. Ona rağmen kaçak işçi çalıştırıyordu mesela (Hem Suriyeli hem Türk). İşi sevip sevmemede iş ortamının etkisi büyük. Bu tarz işletmelerde genelikle kurumsal yapı olmadığı için sürekli patronla muhatap oluyorsun. Patron iyi biriyse işi daha çok seversin. Bizim patron biraz mobbing yapıyordu mesela. Şans biraz, denemek lazım. :)
 
5 yıldır ambalaj atıkları sektöründe çalışıyorum. eğer belediye ile protokol imzalayıp çalışıyorsanız bazen sıkıntılı olabiliyor. belediyede ki çevre müh. arkadaşlar olayları süreçleri yönetmelikleri takip etmiyor ve belediye herşeyi sizden istiyor. Tabi birde bu sektörde patron olanlar yukarıda arkadaşların dediği gibi alaylı olduğu için bazı şeyleri yaptırmanız gerçekten çok zor. biz tesisimizi taşıdık ve yeni lisans sürecine başladık. yılbaşında yönetmelik değişti ancak tesis müdürü inatla bazı değişiklikleri yapmayalım ne olacak ki modunda. biz eskiden böyle çalışmazdık yavvv kafasında olanları değiştirmek zor. iş yükü aşırı olmadığı için işveren kalite yönetimi çevre yönetimi işlerini de sizin üzerinizden yürütmek ister. genel olarak zevkli iş biraz işverenleri yada tesis müdürlerinin üzerine gitmek gerekiyor.
 
@milhan
Öncelikli olarak atık sektöründe ve tek bir yerde ilerlemek istiyorsanız olabilir. Bol bol atık fiyatları, ihaleler ve iletişim konusunda baya geliştirirsiniz kendinizi. Fakat yok ben farklı sektörler göreyim sonra kendim karar verip bir sektörde ilerlemek istiyorum diyorsanız danışmanlığa yönelin. Hurda işinde öğrenebilecekleriniz kısıtlı. Tesisi 0dan siz kurulmasına yardım etmeyecekseniz.
Benim gittiğim bir şirkette var çalışan arkadaş. Bol bol ihalelere bakıyor firmanın diğer belediyeler vs. gibi devlet dairelerindeki işlerini halletmek için çalışıyor.
Hurdacılara atık yönetimi vs yapmak zor oluyor eğer sosyetik atıkçı değilse :) Bir çoğu da zaten demir alım satım işleriyle ugrasıyor. Aslında aldıkları lisans kapsamında çalışmıyor. Al sattan para kazanmaya çalışıyorlar. En azından benim gördüklerim öyle :)
 
Üst