• Sayın Üyeler,

    Site görünümünün gündüz açık renk tema, gece koyu renk tema olacak şekilde otomatik değişmesini sağlayan bir düzenleme yapılmıştır. Görünümün otomatik değişmesini istemiyorsanız, bu ayarı hesap tercihlerinizden kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Açık/Koyu temalar arasında ki geçişin otomatik olmasını istemeyen üyelerimiz üst menüde yer alan simgeler yardımıyla da kolayca geçiş yapabilirler.

    Site renklerinin günün saatine göre ayarlanmasının göz sağlığına faydaları olduğu için böyle bir düzenleme yapılmıştır. Fakat her üye görünüm rengini tercihine göre kullanmaya devam edebilecektir.

Iç tetkik soru listesi

hakancelik

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ekim 2012
Arkadaşlar elinde iç tetkik soru listesi olan var mı?(haliç çevrenin sitede yayınladığından başka)
 
@gzem
Merhaba,
Yönetmelikler kısmında;
Örneğin:
-Ambalaj atıkları ile ilgili yönetmelikte, neden bu yönetmeliğe dâhil olduğu belirtilmelidir.
-Hangi proseslerden bu yönetmelik kapsamında atıklar çıkmaktadır?
-Yönetmeliğin ilgili maddesi yazılmalıdır.
-Tesis bu maddedeki yükümlülükleri yerine getiriyor mu?
- Yerine getirmiyorsa nedeni nedir?
-Yükümlülüklerin sağlanması için yapılması gerekenler yazılmalıdır.
 
@gzem

Mevzuatın ilgili kısmını kopyalayın ve kopyaladığınız kısım doğrultusunda tesisi irdeleyin (işletmenin her bir çevre mevzuatı açısından yükümlülükleri ve sorumlulukları değerlendirilmelidir. Değerlendirmelerde uygunsuzluğunun olmadı mevzuat açısından yükümlülüğünü yerine getirdiği, uygunsuzluk bulunduğunda hangi çevre mevzuatına göre uygunsuzluğu olduğu ve bu uygunsuzluğun nasıl giderileceği bilgisi yer almalıdır)

Örneğin;

Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği

Atık yağ üreticisinin yükümlülükleri

MADDE 9- (1) Atık yağ üreticileri,
a) Atık yağ üretimini en az düzeye indirecek şekilde gerekli tedbirleri almakla,
b) Atık yağ analizlerini 15 inci maddeye uygun olarak yapmak veya yaptırmakla, atık yağları kategorilerine göre ayrı ayrı 18 nci maddede belirtilen şekilde geçici depolamakla,
c) Tesisten kaynaklanan farklı kategorideki atık yağları birbirleriyle, PCB ve diğer tehlikeli atıklarla karıştırmamakla, tehlikeli atıkla kirlenmiş yağların bertarafı için Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği hükümlerine uymakla,
ç) Atık yağların lisans almış taşıyıcılar vasıtasıyla lisanslı işleme ve bertaraf tesislerine gönderilmesini sağlamakla,
d) Atık yağların tesis dışına taşınması durumunda Ulusal Atık Taşıma Formunu doldurmakla,
e) Yönetmeliğin 26 ncı maddesine göre kayıt tutmakla ve EK-2’de yer alan Atık Yağ Beyan Formunu doldurarak takip eden bir sonraki yılın Şubat ayı sonuna kadar il çevre ve orman müdürlüğüne göndermekle,
f) Atık yağların taşınmasında üretici ile işleme veya bertaraf tesisi işletmecisi arasında uyuşmazlık çıkması halinde, bu uyuşmazlık giderilemezse on beş gün içinde uyuşmazlığı il çevre ve orman müdürlüğüne ve Bakanlığa bildirmekle, bu süre içinde uyuşmazlığa konu olan atık yağları kendi depolarında muhafaza altına almakla yükümlüdür.

Tesiste kullanılan ekipmanların bakım ve onarım faaliyetleri sonucu atık yağ oluşmakta olup Çevre Mevzuatı kapsamınca yukarıda verilen hükümlere uyulması gerekmektedir. Bu bağlamda tesiste oluşlan atık yağlar sızdırmaz geçirimsiz, üzerinde atık yağ ibaresi bulunan kırmızı renkli, kolayca doldurulabilir/boşaltılabilir,ağzı yeterli büyüklükte ve kapalı, diplerrinde toplanmış katı veya çamurumsu çökeltilerin temizlenmesi için gerekli düzeneğe sahip kaplarda yağmur suyundan korunarak biriktilmektedir. Atık yağın analizi ........ firmasına yaptırılmış ve atık yağın kategorisi 2 olarak tespit edilmiştir. Atık yağlar lisans alımış taşıyıcı ve bertarafcılar ile bertaraf edilmektedir.Her yıl atık yağ beyan formu doldurulmakta ve il müd. gönderilmektedir. 2011 yıllara ait beyan formları ve bertarafa ilişkin UATF olmadığı tespit edilmiştir. Bu form ve UATF dosyalanıp saklanması gerekmektedir.

Umarım aydınlatıcı olmuştur.
 
Excel' de bir tablo hazırlayınız.
Yönetmeliğin ismi, Yönetmeliğin ilgili maddesi, ilgili maddenin detayı, askiyon ismi, firma mevcut durumu, alınması gereken aksiyon, var ise tekrarlama periyodu şeklinde başlıklar koyun. Firmayı ilgilendiren her yönetmelik maddelerini ekleyip, yapılmış, ya da yapılması gerekenleri not ediniz, tabloda belirtiniz. word dosyası şeklinde hazırlamaktansa bu şekilde hazırlamak daha şık olur diye düşünüyorum. Tabloyu doldurduktan sonra ekleri de toparlayıp dosyanızı hazır hale getirebilirsiniz. Ekteki örneği referans alabilirsiniz.

Yasal Yükümlülük Tablosu.png
 
Arkadaşlar Merhaba,
İç Tetkik raporunda 5.1 İç Tetkik Toplantı Tutanakları kısmına nasıl bir tutanak koymam doğru olur. Yardımcı olursanız sevinirim..

Şimdiden teşekkürler
 
Ben hiç bir şey koyamadım.
Muhtemelen, İç Tetkik incelemesi yaptıkları zaman toplantıda yazdıkları tutanaktan bahsediyorlar.
İlk defa hazırlanan bir tutanakla ilgili olmayabilir.
 
çok teşekkür ederim, bir sorum daha olacak tehlikeli atık mali sorumluluk sigortasını yaptırmak zorunda galiba tesisler. bununla ilgili olarak nasıl bir işlem basamağı izlenebilir?
 
Bu içtetkik soru listeleri tesis geneli için. Bölümler tetkik edilirken nasıl yapıyorsunuz? Örneğin insan kaynakları, dış ticeret, muhasebe, yönetim temsilcisi v.s. Bunlara sorulacak soruları ayırmıyor musunuz? Tek dokümanla bölüme uygun soruları mı çıkaracağız?
 
@Cansu Bağ
Acaba bizim iç tetkik hazırlamak için firmayı gidip onlarla toplantı yapıp bir tutanak hazırlamamız gerekiyor olabilir mi? tam anlayamadım ne olduğunu açıkcası:S
 
@dudujan
Ben boş bıraktım açıkçası o kısmı. Denetim sırasında iç tetkikleri incelenen olduysa orada belki belirtmişlerdir.
 
Arkadaşlar çalıştığım tesisin iç tetkik raporunu hazırlıyorum (Çevre Ve Şehircilik Bakanlığının Sitesinde Bulunan). Yalnız takıldığım sorular var. Aranızdan biri yapılmış bir örnek paylaşırsa sevinirim. Benim gibi yeni başlayanlar için iyi olur.
 
Üst